Het podium van het Koorenhuis in Den Haag veranderde voor heel eventjes naar Frankrijk in de 19e eeuw.

De Stichting Nieuw Theaterwerk maakt een musical over de Dreyfusaffaire: een man wordt ervan beschuldigd een spion van Duitsland te zijn en moet een gevangenisstraf op Duivelseiland uitzitten. Via een crowdfundings actie kreeg het gezelschap een groot bedrag bij elkaar om een droom werkelijkheid te maken. Met geheel eigen muziek en een nieuw script klinken de eerste tonen van de sneak preview al veelbelovend.

de man op duivelseiland 1kl

Er zitten journalisten, sponsors en liefhebbers van musical in het zaaltje. Marco Neijenhuizen, de schrijver van het script, opent de avond en heet iedereen welkom. Op het podium staat een rij met stoelen en tafels. Acteurs gaan op hun plek zitten en de eerste scène begint: een rechtszaak.

de man op duivelseiland 2kl

We zien het verhoor van Georges Picquart die erachter komt dat de hele affaire doorgestoken kaart is, gespeeld door Rutger Bulsing, tevens ook regisseur van de musical. De scènes lopen vloeiend in elkaar over. Er is een groot ensemble aanwezig, waarvan bijna iedereen een solomomentje heeft om zichzelf te presenteren. De muziek klinkt prachtig en de teksten zijn goed te verstaan.

de man op duivelseiland 3kl

De musical hoopt in 2019 in première te gaan, maar zover is het nog niet. Tijdens de preview bestond het decor uit een aantal stoelen en tafels en een groot scherm. De kostuums waren vooral een zwarte basis met enkele attributen. Ondanks dat kreeg je door de muziek en het spel van de acteurs al een paar indrukken van waar het stuk uiteindelijk heen gaat. En dat belooft veel goeds.

de man op duivelseiland 4kl

Verslag: Eileen Bosch
Fotos: Peggy de Haan