Na een goed seizoen gespeeld te hebben in het Eftelingtheater was vandaag de aftrap van de landelijke tournee van De Sprookjessprokkelaar. Een sprookje gebaseerd op het verhaal van Paul van Loon.

De Sprookjessprokkelaar vertelt het verhaal van Sterre (Ida Verspaandonk) die na de dood van haar moeder bij haar grootvader (Diederik Rep) woont. Sterre heeft een boek dat ze letterlijk helemaal stuk leest en waar ze al haar vrije tijd in steekt. Daardoor groeit ze eenzaam op. Als haar boek kapot is, moedigt haar grootvader haar aan de boeken te lezen in de Sprookjesbibliotheek in het kasteel Libersteyn van de overleden graaf Stanislav (Pepijn van Bokhoven). Zijn vrouw (Käthe Staallekker) vervloekt de Sprookjesbibliotheek. Als ze op weg is, denkt ze eerst dat haar grootvader met haar mee gaat. Die zegt haar dat ze deze tocht in het kasteel met wel honderd deuren alleen moet doen. Dan heeft ze na afloop veel te vertellen. Ze gaat op weg met alleen een takje als hulp. Onderweg komt ze allerlei vreemde sprookjesfiguren uit bekende sprookjes tegen die haar proberen te helpen.

In deze eenakter neemt De Efteling het publiek weer op magische reis die zo kenmerkend is voor sprookjes van de Efteling. In de Sprookjessprokkelaar wordt er gezongen, gespeeld en gedanst en is er ook acrobatiek (Nick van der Heyden en Li Ling Kassing) verwerkt. Het decor is magisch en groots opgezet. Het mooie van deze musical is dat alles in elkaar verweven lijkt te zijn en de dansers als het ware in het decor op gaan.

Bij elke voorstelling spelen 10 kinderen met een grootouder mee en ervaren zij voor een eerste keer hoe het is om in een musical te staan. Een unieke eenmalige gebeurtenis waar zowel grootouders als kleinkind duidelijk van genieten bleek bij het maken van de castfoto na de show.

De hoofdrol van Sterre wordt door vier kinderen gespeeld die beurtelings deze hoofdrol mogen spelen. Geen simpele taak als je bedenkt dat ze vrijwel de hele voorstelling op het toneel staat en de show draagt.

Het verhaal wordt mooi verteld door de cast en door middel van het grootse decor dat werkelijk heel creatief gebruikt wordt en door de spannende plots met originele wendingen blijft dit verhaal boeien. We konden niet zo uitpakken als in de Efteling; vertelt regisseur Mark van Haasteren. Daar hadden we vooral al buiten de zaal het hele theater aangekleed en dat kan natuurlijk niet in alle theaters waar we heen gaan. Er blijft echter voldoende te genieten in dit sprookje van de Efteling voor jong en oud.

De Efteling is er weer in geslaagd om een magische musical te maken waar jong en oud van kan genieten.

Cast

Sterre (in wisselende bezetting): Gioia Parijs, Noa Zwan, Ida Verspaandonk en Fiene Heijmans
Stijn (in wisselende bezetting): Krijn van den Berge, Tydo Korver, Casper van Kampen en Lukas Beelen
Opa Anders / Sprookjessprokkelaar: Diederik Rep
Moeder Sterre & Moeder Stijn: Käthe Staallekker
Graaf Stanislav, Willem van der Decken & Oberon: Pepijn van Bokhoven
Catharina van der Decken & Titania: Marleen de Vries
Joris (in wisselende bezetting): Thijmen de Koeijer, Ferron de Wit, David Oudijk en Kobe Verdonck
Acrobatiek: Nick van der Heyden en Li Ling Kassing
Ensemble: Nick van der Heyden, Li Ling Kassing, Anne van den Beuken , Don Raven, Pepijn van Bokhoven en Marleen de Vries

Kindercast (in wisselende bezetting)

Gioia Parijs, Krijn van den Berge, Thijmen de Koeijer, Rosalie van de Hoeven, Zoë rijk, Noa Zwan, Tydo Korver, Ferron de Wit, Laura van Bussel, Floor Brüggenwirth, Ida Verspaandonk, Casper van Kampen, David van Oudijk, Veerle van der Woerd, Josephine van Waesberghe, Fiene Heijmans, Lukas Beelen, Kobe Verdonck, Holly van Zoggel en Romée van den Hout.

De Sprookjessprokkelaar zal op tournee gaan tot en met 28 april 2019 en zal alle grote theaters in Nederland aandoen. Klik hier voor de speellijst.

Meer informatie over de Sprookjessprokkelaar vind je hier.

Voor de fotoreportage klikt u hier. 

Lees ook:
Vertel de verhalen! De Sprookjessprokkelaar, het premièreverhaal…
CARO: een voorstelling met internationale allure