Het verhaal van ‘A Man of No Importance’ (de man die niets betekent) speelt in Dublin van begin jaren zestig. Albert Byrne (Alfie) is busconducteur en bewonderaar van Oscar Wilde, een dubbelfunctie die hem verzekert van een vast en altijd dankbaar rijdend publiek. In z’n vrije tijd, en zo nu en dan ook tijdens z’n dienst, is hij toneelregisseur. In 1959 bracht hij met z’n toneelgroepje ‘The importance of Being Earnest’ op de planken, nu wordt het tijd voor ‘Salome’ met in de hoofdrol de kersverse en lieftallige buspassagier Adele Rice. Echter wordt hij beschuldigt van godslastering en gedwongen om te stoppen. Het stuk ‘Salome gaat over de maagdelijke liefde van een prinses voor Johannes de Doper, echter heeft Alfie, nog wonend bij zijn zus, die liefde nooit zelf ervaren. Hij worstelt met zijn identiteit en geaardheid en dat brengt hem ook niet het geluk dat hij zoekt. Iedereen lijkt zich tegen hem te keren tot blijkt dat theater verbroedert en zijn (bus)vrienden hem niet laten zitten.

De Maatjes

Het stuk is geproduceerd door ‘de Maatjes’ bestaande uit Ineke de Geus en Gerbrand van Kolck. Samen met acteurs van o.a. musicalvereniging Brassica zetten zij dit huzarenstukje neer.
Het Pakhuis in Hoorn zorgt voor de intieme sfeer waar dit stuk ook om vraagt. Het decor is simpel gehouden, de bus is slechts een paar stoelen met een dienblad als stuur. Dit alles om het verhaal alle ruimte te geven. Er wordt met passie gespeeld en uit volle borst gezongen. De begeleiding door een piano (Gerbrand van Kolck), gitaar (Onno Postma) en fluit (Njola Ritzen) is genoeg voor de sfeer en ondersteuning van de nummers.
Manje Dijkema speelt de rol van Alfie en doet dit overtuigend. De gehele cast valt overigens onder ‘hoog niveau amateurs’. Er wordt geloofwaardig gespeeld en zuiver gezongen. Vooral de tekstbeleving is bij dit stuk cruciaal gezien de hoeveelheid tekst in diverse scenes.

Hiermee bewijst het duo ‘de Maatjes’ zeker weer dat dit soort toneel een plek moet blijven behouden in de Nederlandse cultuurwereld. Goed te zien dat het Pakhuis alle dagen tot de nok toe was uitverkocht. Het publiek waardeert dit soort initiatieven duidelijk, en wij ook.
We kijken nu al uit naar het volgende project van Ineke en Gerbrand. Volg de Maatjes op www.demaatjes.nl

Voor de fotoreportage klikt u hier.

Mariska Steenbergen