In Tilburg bruist het deze week van nieuwe studenten die meedoen aan de TOP week, de introweek in Tilburg. Tussen alle feestende mensen speelt er, verstopt in de kelder van de Fontys Hogeschool van de Kunsten (FHK), een musicalvoorstelling: The Spitfire Grill. Een kleine, intieme voorstelling die voor het eerst in Nederland te zien is.

In de kleine zaal staan vier tribunes in een U-vorm opgesteld, waar je als publiek plaats moet nemen. De regisseur, Yannick Plugers, verzekert je van een perfecte plek. Aan de andere kant van de tribunes zit de band, onder muzikale leiding van Rick van den Belt en comboleiding van Steven van Gool, klaar om te beginnen.

Verandering in een restaurantje

Percy Talbott, gespeeld door Margot Baars, komt vrij uit de gevangenis, waar ze vijf jaar heeft gezeten. Ze besluit om naar het plaatsje Gilead te gaan: een plek die ze kent van een foto uit een tijdschrift. Eenmaal daar aangekomen krijgt ze via agent Joe Sutter (Carlos de Vries), een baan bij het restaurant The Spitfire Grill. Daar ontmoet ze Hannah Ferguson (Esther van Boxtel), een oude vrouw die het liefst van de Grill af wilt, omdat het nare herinneringen bij haar oproept. Percy krijgt te maken met veel vooroordelen en is ze de attractie van het dorp, maar daar zet ze zich overheen en wint uiteindelijk het respect van Shelby Thorpe (Noortje van Eijl) en Hannah. Niet alleen Percy, maar ook de mensen om haar heen veranderen met haar mee.

Iedereen in topvorm

Het stuk wordt, naast de band, gespeeld door negen acteurs. Samen met het creatief team hebben zij drie weken gerepeteerd voor deze musical. Met een minimaal decor (een paar tafels en een boomstam), weten de cast en creatives een prachtig stuk neer te zetten. Er wordt slim gebruik gemaakt van de ruimte. Verder wordt met licht, ontworpen door Bo van Vliet, duidelijk gemaakt waar een scène zich afspeelt. De cast weet je meteen mee te nemen in het stuk en is, ondanks de harde muziek van het feest dat naast de school is, in topvorm. Vooral Esther van Boxtel, die normaal in dansmusicals zoals A Chorus Line en Sweet Charity speelt, is geen seconde uit haar rol als oud vrouwtje met een pijnlijke heup. Ook alle teksten van de musical, vertaald door Sylvia Boone, zijn erg goed. Door de kleine setting kun je alles goed verstaan en komen de mooie woorden extra goed aan. Het enige wat een beetje jammer is, is dat je niet alles kunt zien door de U-vorm van het publiek. Op een gegeven moment is er een scène waarin Percy en Shelby in de hoek op de grond zitten. Als je op de derde rij zit kun je die helaas niet zien, en moet je extra goed luisteren naar wat ze zeggen.

Fontys Musical Incubator

Deze musical is mogelijk gemaakt door de Fontys Musical Incubator. Dit is een project waar studenten en alumni van FHK nieuw musicalmateriaal kunnen ontwikkelen of een bestaande musical op innovatieve manier kunnen benaderen. Door middel van dit project kunnen er nieuwe, en in dit geval erg goede stukken ontstaan in Nederland.

Cast:

Margot Baars – Percy Talbott
Esther van Boxtel – Hannah Ferguson
Noortje van Eijl – Shelby Thorpe
Carlos de Vries – Joe Sutter
Jeroen Sigterman – Caleb Thorpe
Max Hameeteman – Eli Ferguson
Jorien Reininga – Effy Krayneck
Alexander Boone – Alex
Rosanne Pits – Rose

Crew:

Yannick Plugers – regie, staging en bewerking
Rick van der Belt – muzikale leiding en repetitor
Sylvia Boone – vertaling en bewerking
Steven van Gool – comboleiding
Saressa de Bruin – productie-assistent, kostuums en rekwisieten
Ellis Broeksteeg – assistentie

Voor de fotoreportage klikt u hier

Verslag: Eileen Bosch
Foto’s: Peggy de Haan