Mooi, aangrijpend en meeslepend zijn de eerste woorden die in je opkomen na afloop van ‘De Kleine Blonde Dood’ die vanavond in première ging.

Toch is het niet alleen maar huilen geblazen. Er zijn ook diverse momenten dat het publiek in lachen uitbarst. De verhaallijnen lopen naadloos in elkaar over en worden ondersteund door de prachtige muziek die de emoties nog meer weten te benadrukken. De musical heeft een pittig verhaal maar de cast en creatives maken niet de fout door heel diep in de emoties van het verhaal te duiken. In tegendeel, het verhaal wordt goed verteld en de juiste momenten blijven goed hangen en gaan niet ten onder in de humor, tenzij het galgenhumor is.

De cast is subliem en weet iedere emotie prachtig te spelen. William Spaaij speelt de rol van Boudewijn die worstelt met zijn eigen verleden dat hij zijn zoon Mickey niet wil laten ervaren. Vocaal is Spaaij ijzersterk en ik vraag me tijdens de show af wanneer hij zijn eerste concert zal gaan geven want ook hierin blinkt hij uit. De humor is prima getimed en de emoties zijn puur en oprecht gespeeld. Met name de wisselwerking tussen Stijn en William is om door een ringetje te halen.

Mieke, de alcoholistische moeder van Mickey, wordt gespeeld door Marjolein Teepen die inmiddels haar sporen al heeft verdiend en ook in deze musical laat zien wat ze in huis heeft. Er zit power in haar stem zonder dat het schreeuwen wordt en ook bij de mooie gevoelige nummers laat ze merken dat ze ook deze stijl van zingen volkomen beheerst. Qua spel gaat ze met alle golfbewegingen mee die het karakter Mieke in zich heeft.

De Kleine Blonde Dood premiere-22

Aan vader Rainer heb je in het begin een bloedhekel, maar gaandeweg de voorstelling krijg je steeds meer compassie voor de man. Een compliment voor Frans van Deursen die Rainer prachtig speelt en deze af en toe schokkende rol uitermate sterk neerzet. Frans is niet vaak op het toneel maar als hij dan opkomt staat hij daar ook zonder overheersend te zijn maar juist correct gedoseerd. Met inmiddels zijn 41ste première laat ook hij zien dat ondanks dit grote aantal geen uitdaging uit de weg gaat.

Margreet Boersbroek speelde de rol van Fleur, maar is ook kortstondig te zien als de moeder van Boudewijn. Twee uitersten. In de rol van moeder wordt haar leven overheerst door haar man die van haar leven en dat van Boudewijn een hel maakt. In de rol van Fleur speelt ze een arts die Boudewijn optimaal steunt als arts en maar ook als vriendin van Boudewijn. Op een aantal momenten zit ook in haar rol humor die ze op een mooie droge manier brengt.

De Kleine Blonde Dood premiere-28

Mickey werd vanavond op verterende wijze gespeeld door Stijn van der Plas. In zijn rol als Mickey werd hij vrijwel meteen in de harten van het publiek opgenomen om daar niet meer uit weg te gaan. Alsof hij nooit anders had gedaan, speelde hij zijn rol op een mooie en ongedwongen manier waar op vrijwel geen enkel moment enige vorm van spanning zichtbaar was. De chemie met William Spaaij was mooi, speels en ontroerend. Een echte vader-zoon band, als je niet beter zou weten.

‘De Kleine Blonde Dood’ beschrijft het leven van de artistieke Boudewijn die een kind verwekt bij zijn oude basisschool lerares Mieke. Hoewel Boudewijn niks moet hebben van zijn zoon Micky, groeit zijn liefde voor hem met de dag. Vooral door herinneringen uit zijn eigen jeugd tussen hem en zijn vader Rainier voelt hij steeds meer de behoefte om er voor Micky te zijn. Als Micky op een dag in coma raakt wordt Boudewijn door de artsen voor een keuze gesteld die ieders hart doet breken.

Regie/Dramaturg: Peter de Baan
Script: Dick van den Heuvel
Muziek: Ad van Dijk
Kostuumontwerp: Jacqueline Steijlen
Decorontwerp: Niek Kortekaas
Lichtontwerp: Stijn van Bruggen
Geluidsontwerp: Michael Story
Hoofd techniek: Steve de Groot
Uitvoerend Producent: Wendy Verhappen

De Kleine Blonde Dood premiere-8

Met ‘De Kleine Blonde Dood’ heeft Albert Verlinde Theaterproducties weer een pareltje in handen. Het is een kleine, intieme voorstelling zonder al teveel toeters en bellen. De focus ligt echt op het verhaal. De voorstelling is nog t/m eind maart te zien in theaters door het hele land. Kijk voor meer informatie op www.dekleineblondedood.nl

Mensen die op zoek zijn naar een zwaar drama zijn bij ‘De Kleine Blonde Dood’ aan het verkeerde adres. Deze voorstelling is een feestje dat echter de mooie momenten in het verhaal op een juiste wijze aanstipt zonder op die momenten te ontsporen in die komische elemententen. ‘De Kleine Blonde Dood’ is een authentiek en een recht uit het hart verhaal met een dosis mooie relativerende humor die je stof tot nadenken meegeeft en op het juiste moment ontroert.

Voor de fotoreportage van de premiere klikt u hier.
Voor de scenefoto’s klikt u hier. 

Lees ook:
Over de schouders van de stagemanager
Perspresentatie ‘De kleine blonde dood’