Na het succes van hun vorige musical Kruimeltje brengt het in 2011 opgerichte initiatief JONG! uit Roosendaal deze kerst de musical: “De Grinch en het gestolen kerstfeest”. In theater de Kring in hun thuisstad mochten zij verspreid over drie dagen vijf maal deze voorstelling ten tonele brengen. 

Het verhaal 

Het verhaal gaat over een vrolijk en vriendelijk volkje, de Wie’s, die wonen in Wiestad. Iedere kerstavond komen er mandjes met nieuwe Wie-baby’s aangewaaid, maar op 1 kerstavond gaat het mis. Er raast een storm en de mandjes worden allemaal ver over Wiestad geblazen. Slechts 1 mandje landt, als bij een wonder, toch in het vrolijke dorpje. Wanneer de Wie’s de baby zien zijn ze geschokt. De storm heeft hem duidelijk niet onberoerd gelaten. De baby is harig en erger nog…helemaal groen! De Wie’s mogen dan van origine een vrolijk volk zijn, maar van Wie’s die anders zijn dan ze gewend zijn, zijn ze duidelijk niet gediend. De baby, die de Grinch wordt genoemd, wordt vanaf begin af aan door het gros van de bewoners van Wiestad met de nek aangekeken. Wanneer de Grinch ouder wordt neemt het pesten alleen maar verder toe en tijdens kerst escaleert het. De Grinch besluit weg te gaan uit het dorp en nooit meer terug te komen! Ieder jaar wordt de afkeer van de Grinch tegen kerst groter en groter….

De voorstelling

Met de Grinch zet JONG! opnieuw een mooie nieuwe musical neer. Met name de kostuums stelen de show, de spelers dragen prachtige toneeloutfits die hoogwaardig zijn afwerkt en een mooie cohesie vormen. Dat JONG! zich tracht te onderscheiden van andere culturele initiatieven in de omgeving door alles in eigen huis te ontwikkelen, zo ook de kostuums, maakt dat de kostuums een des te groter compliment verdienen.  Qua decor is er slim gebruik gemaakt van prachtige kerstbomen met lampjes die aan en uit gezet worden. Daarnaast wordt er van enkele props gebruik gemaakt, maar verder is er geen sprake van een uitgebreid of vernuftig decor. Het toneelbeeld is echter prachtig te noemen. De kerstsfeer is duidelijk aanwezig en komt goed en sterk over in de zaal. Ook de grime is dik in orde. Qua uiterlijk klopt ‘de Grinch’ dan ook helemaal. Inhoudelijk en qua uitvoer zijn er wel wat puntjes van kritiek te noemen. Zo laat de verstaanbaarheid tijdens meerdere nummers te wensen over en hadden sommige zaken wat dieper uitgewerkt mogen worden, zodat deze minder plotseling gebeuren en het voor het publiek meer opbouw kent. Het spel van cast was goed te noemen. Ondanks soms moeilijke en lange lappen tekst, welke veelal ook nog eens in rijmvorm werden gebracht,  was er geen enkel foutje te bespeuren. De teksten werden soepel en duidelijk verstaanbaar gebracht. De zang was over het algemeen genomen tevens goed te noemen, helaas werden wel meerdere nummers in een verkeerde toonsoort ingezet waardoor enkele valse noten onvermijdelijk waren. 
 

Martien Meiland

De Grinch en het gestolen kerstfeest is op meerdere momenten grappig te noemen. Met name de twee oudere dametjes die zich over de kleine Grinch hebben ontfermd hebben de lachers op hun hand. Net als veel anderen lift ook JONG! een beetje mee op het succes van Martien Meiland en zijn chateau, want ook in deze voorstelling ontkomen we niet aan Martien en worden er grapjes gemaakt die refereren aan de hysterische kasteelheer. Echt origineel is dit allerminst te noemen, maar eerlijk is eerlijk, de lachsalvo’s veroorzaakt door deze persiflages waren de hardste van de gehele voorstelling. 
 
 
verslag en foto’s: Ilse van Vliet