Wie nu nog niet van ‘De Gelaarsde Poes’ heeft gehoord, heeft onder een spreekwoordelijke steen gelegen. Op 20 december jl. ging deze voorstelling van het Ro Theater namelijk al in première in de Rotterdamse schouwburg.

Op vrijdag 22 januari is theaterminnend Nederland echter afgereisd naar het Zaantheater in Zaandam voor opnieuw een première. Maarten Heijmans speelt vanavond zijn première als de Gelaarsde Poes (tot nu gespeeld door Bart Rijnink) en Wart Kamps mocht vandaag zijn première spelen voor de rol die tot nu toe door Arjan Ederveen werd vertolkt, de spion James Blond. Musicalsites sprak met beide heren na afloop van een geweldige première.

Maarten Heijmans, die in de aanloop naar de première geblesseerd raakte bij een motorongeluk is blij dat hij hem eindelijk echt mag spelen. ‘Toch wel spannend hoor, de rest is al ingespeeld en voor mij was dit toch een soort deadline. Nu moet hij af zijn en goed zijn.’ Heijmans speelde hem vandaag voor de vierde keer. ‘Ik speel hem nog niet helemaal 100%. In verband met het herstel van mijn enkel moet ik nog enkele (…) moves ontwijken maar daar merk je verder niets van. Bart springt van de brug af dat doe ik ook nog maar niet.’ Wat nu Maarten zijn poes anders maakt als die van Bart is voor Maarten wel duidelijk. ‘Bart is charmant van zichzelf en speelt hem echt als jongen die toevallig een Poes is, ik probeer hem echt meer als Poes neer te zetten. Beide een andere invalshoek’.
Over de muziek is Heijmans ook duidelijk. Favoriet nummer is voor hem ‘rock with you’ met sublieme teksthertaling van Alex Klaassen. ‘Toen Alex een jaar geleden, toen ik er net bij kwam zei, we gaan het met Michael Jackson nummers doen, ja pfff te gek, het was het eerste waar ik ooit fan van was’.
Op de vraag of Maarten nu alle voorstellingen speelt, antwoordt hij dat hij soms nog een rustdag moet nemen voor zijn enkel. ‘Maar over twee weken speel ik hem echt helemaal’.
De gedeelde première met Wart Kamps, musical award winnend acteur ‘is niet te doen’ volgens Heijmans. ‘Doodeng, zo met Alex ook, je vraagt je toch af doe ik het wel goed enzo?’ Daarna volgt een schaterlach en trekt hij medespeelster Keja Klaasje Kwestro (prinses Wendy) erbij. ‘Gewoon eng, met haar ook, zoveel talent’. Meteen haar de vraag gesteld wie haar favoriete poes is maar ze antwoordt politiek correct dat dat haar eigen kat Jacob is.

Gelaarsde Kat ZaandamDSC 4066

Voor Wart voelde het allemaal wat anders. ‘Nee, premièregevoel had ik niet echt. Ik ben natuurlijk halverwege ingevallen voor Arjen Ederveen. Die eerste keer voor een volle uitverkochte zaal was meer mijn premièregevoel. Maar deze was ook erg leuk.’ Wart speelt meerdere personages in de voorstelling maar meest opvallende is wel James Blond. Spion, geheim agent 000. ‘Ik kan mij er heel erg in uitleven en salto’s maken’, grinnikt Wart. ‘Een hele leuke rol omdat hij zo lekker schaamteloos is. Vorig seizoen met ‘Zere Neus’ ligt het wat dichterbij jezelf, iets ingetogener omdat je dan ook de hoofdpersoon bent. Nu als bijpersoon mag het iets meer over de top’. Mooi bruggetje naar de Musical Award die Wart gewonnen heeft voor die rol. De vraag is of Kamps nu meer druk voelt bij het spelen na het winnen? ‘Nou het was wel goed voor mijn zelfvertrouwen, een leuke waardering van de vakjury. Het geeft wel een kick zo van blijkbaar doe ik iets goed, fijn om een dergelijke bevestiging te krijgen’.
Ook aan Kamps de vraag wat hij heeft met de muziek van Michael Jackson, belangrijk onderdeel in de voorstelling. ‘Ja, ik ben er mee opgegroeid en Alex heeft er zulke mooie teksten op gemaakt. Favoriet voor mij is dat nummer waar Alex (de Reus) zingt over zijn overleden moeder ‘Ik kan niet alleen’ (she’s out of my life).’ De komende vijf weken gaat Wart de rol op zich nemen, daarna zal hij afwisselend met Arjen Ederveen spelen.

Voor diegene die ‘De Gelaarsde Poes’ nog niet hebben gezien en voor diegene die hem gerust nog een keer willen zien, de voorstelling is nog tot eind maart in diverse theaters in het land te zien.
Voor speeldata en kaarten: www.rotheater.nl

Verslag: Mariska SteenbergenFoto’s: Wilma van der Werf