Na eerdere successen in 1989 en 1998 keert ‘Blood Brothers,’ dit maal onder te titel ‘Hartsvrienden,’ vanaf begin januari weer terug in de theaters. Producent Erwin van Lambaart brengt met Van Lambaart Theaterproducties een geheel nieuwe en moderne versie van de voorstelling op de planken. Vorige week begon de cast met de repetities en een week later, op woensdag 10 december 2014, gaven ze al een klein voorproefje aan de pers in de Kauwgomballenfabriek in Amsterdam.

Hartsvrienden vertelt het verhaal van de tweelingbroers Mickey en Edward, gespeeld door Guido Spek en Jim Bakkum, die bij hun geboorte worden gescheiden en opgroeien in verschillende milieus. Het lot herenigt hen in hun volwassen leven. Er ontstaat een hechte vriendschap tussen de beide broers. De spanningen lopen echter hoog op wanneer de broers verliefd worden op dezelfde vrouw, met aangrijpende gebeurtenissen tot gevolg.

Op deze openbare repetitie, dus geen perspresentatie, wat Erwin van Lambaart nog maar eens benadrukte, werden al enkele scènes aan de pers getoond. Opvallend is de nieuwe regisseur: Martin Michel. Oorspronkelijk zou Eddy Habbema de voorstelling regisseren, net als de voorgaande Nederlandse versies, maar dat zou uiteindelijk hebben betekend dat hij vanuit de ene productie meteen in ‘Hartsvrienden’ zou rollen. Vanwege gezondheidsredenen heeft hij de regie daarom dus teruggegeven.

Hartsvrienden foto Gaby Lejeune 2

Martin Michel, die al bij het maakproces betrokken was voor choreografie en staging, heeft daarom zijn taak overgenomen. Zelf heeft hij de voorstelling al zo’n drie tot vier keer gezien, waaronder de Australische versie uit de jaren tachtig met onder andere Russell Crowe, en hij heeft daarnaast al de staging gedaan voor een Belgische versie van ‘Blood Brothers.’ Dat was weliswaar een hele andere opzet, maar Martin Michel is dus, net als Habbema, goed bekend met de voorstelling en het materiaal.

Erwin van Lambaart zei voorafgaand aan de preview dat ‘Blood Brothers’ dat het voor hem één van de mooiste verhalen is die er in het musicalgenre te vertellen zijn. Dat Willy Russell, die het stuk heeft geschreven, van oorsprong een toneelschrijver is, is volgens Van Lambaart ook goed te merken aan de teksten. Het stuk zit zowel veel humor als veel drama en de thematiek blijft altijd actueel. Daarom vindt hij dat deze musical eigenlijk elke tien jaar opnieuw uitgebracht hoort te worden, maar steeds in een vorm waarop er op dat moment tegenaan gekeken wordt. Zo is deze versie van ‘Hartsvrienden’ ook naar het nu gehaald en is er een nieuwe, frisse vertaling van Jeremy Baker.

Hartsvrienden foto Gaby Lejeune 3

Ook Martin Michel bevestigt dit. Hij noemt deze voorstelling er eentje die bij je blijft, iets met je doet en een emotionele bodem heeft. Door de goede teksten en muziek is het volgens hem een klein juweeltje binnen het musicalgenre. De versie die hij in de jaren tachtig in Australië zag, zal wel verschillen van de versie die ze nu gaan maken. Musical is immers veranderd sinds begin jaren tachtig en daarom heeft het een lichte opfrissing nodig, aldus Michel, en het script en de muziek blijven goed en krachtig.

Doordat de cast nog maar een week aan het repeteren is, was logischerwijs nog niet mogelijk om van de hele voorstelling scènes te laten zien. Er is dus vanzelfsprekend gekozen om drie scènes uit het begin van de voorstelling te tonen, aangezien deze al gestaged zijn, maar ook vanwege de bijzonder goede vrouwenrollen die Russell altijd schrijft en die in deze scènes ook al goed naar voren komen. Vera Mann als Mevrouw Jansen en Maike Boerdam als Mevrouw Lyons lieten scènes drie tot en met zes zien aan de pers en dat ging, voor na een week repeteren, al erg goed. Ook de nummers die in deze scènes aan bod komen, ‘Mijn Kind’ en ‘Nooit Voor Mij’, werden ten gehore gebracht door de cast.

Hartsvrienden foto Gaby Lejeune 31

Om ook Guido Spek en Jim Bakkum te presenteren aan de pers, werd het nummer ‘Zondagnamiddag’ aan de piano vertolkt. Dit vanwege het gegeven dat Edward en Mickey pas later in de eerste akte opkomen en ze daar met staging nog niet aangekomen zijn. Zowel Jim als Guido spelen de tweelingbroers in verschillende leeftijden, te beginnen bij twee zevenjarigen. Al helemaal in hun rol als zevenjarige jongens zingen ze het nummer en ook dat klonk niet verkeerd. De hele dag in de huid kruipen van een zevenjarige is overigens best vermoeiend, aldus de ‘broers,’ die aan het eind van elke repetitiedag helemaal gesloopt zijn.

De komende weken repeteert de cast verder, om vervolgens op zaterdag 10 januari 2015 de eerste try-out te spelen in Theater aan de Schie is Schiedam. ‘Hartsvrienden’ gaat op maandag 26 januari 2015 in première in de Goudse Schouwburg in Gouda en is daarna tot en met half mei door het hele land te zien.

Kijk voor meer informatie op www.vanlambaart.nl.

Klik hier voor de fotoreportage.

Verslag: Milco Feijnenbuik
Foto’s: Gaby Lejeune

Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte via Twitter? Volg ons op Twitter en klik hier.

Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte via Facebook ? Like ons op facebook en klik hier.