In M-Lab staat Codarts drie weken op het toneel met drie verschillende voorstellingen. Was dat vorige week “The Rocky Horror Show” en volgende week “Spring Awakening”. Deze week is dat “Hemels Vallen” gespeeld door David Schwarz, Jip Bartels, Lucas Schilperoort, Marijn Bellaard, Maud Schoonen, Petra Ball en Rose-Anne van Elswijk.

Jimi Hendrix, Janis Joplin, Kurt Cobain, Jim Morrison, Brian Jones en Amy Winehouse staan op eenzame hoogte en zijn iconen van hun tijd. Ze hebben een gemeenschappelijke deler. Ze zijn allemaal jong gestorven op 27-jarige leeftijd en staan bekend als de Club van 27.

Ook na hun dood worden ze als muzikale helden vereerd. De wereld ligt aan hun voeten. Maar dan – is het een struikeling, een sprong, een eindeloos durende trip, een schot in de mond of door de slapen – is daar de val.

Hemels vallen 19

Het lijkt even of de sterren uit de hemel zijn afgedaald naar M-Lab maar is het dalen of een keiharde val. In de voorstelling wordt duidelijk dat elke ster een leven had met succes maar ook tegenslagen kreeg te verwerken. In deze voorstelling werd elke artiest en zijn of haar leven nader belicht. Deze cast brengt het verhaal in beeld zoals deze iconen geleefd moeten hebben. Turbulent, wervelend en indringend worden de verhalen verteld en zichtbaar gemaakt maar vooral ook gehoord op een dynamische en soms ontluisterende manier.

Hemels vallen 22

Elke artiest had zijn eigen “normale” leven naast het leven van een legende die pas na hun dood zo worden gezien zoals dat altijd gaat. Het leven als een ster, de dilema’s en het verval wordt door de cast hard en duidelijk in beeld gebracht waarbij elke acteur soms meerdere personen speelt om het verhaal goed te vertellen. De verhalen zijn stuk voor stuk tragisch en indrukwekkend maar relativeren tegelijkertijd zonder de status van deze artiesten geweld aan te doen want de muziek die ze maakten is tijdloos en ongenaakbaar. Opvallend is ook dat de muziek door de studenten zelf gespeeld wordt naast een klein aantal bandopnamen dat tijdens de voorstelling gespeeld wordt.

‘It hurts to set you free, but you’ll never follow me
The end of laughter and soft lies, the end of nights we tried to die
This is the end’ [Jim Morrison]

Hemels vallen 29

De omstandigheden waarop deze iconen op jonge leeftijd zijn gestorven zijn dramatisch en juist die dramatiek zie je terug in de voorstelling waarbij de dramatiek omslaat naar absurditeit. Deze voorstelling is in M-Lab op de juiste plek geland.

Creatives:
Concept & Regie: Judith de Rijke
Geluidsontwerper: Jorg Schellekens
Vocal coaching: Leo van der Plas
Choreografie: Arienne Zwijnenburg

Voor de fotoreportage klikt u hier.

Lees meer:
Sanne den Besten gaat naar West End
Grenzen verleggen bij The Rocky Horror Show