Boeken lezen? Nee, dat is niet voor iedereen weggelegd. Ook voor personage Yuri (gespeeld door Jannes Matthee) uit de voorstelling De Brief voor de Koning niet, of toch wel? Vrijdag ging de door Home Made Productions geproduceerde stuk in première en wat was het leuk!

Het verhaal

De musical is gebaseerd op het bekende jeugdboek De Brief voor de Koning geschreven door schrijfster Tonke Dragt. Yuri moet van zijn moeder naar de bibliotheek, maar daar heeft hij helemaal geen zin. Dan opent hij het boek ‘De Brief voor de Koning’ van Tonke Dragt. Plotseling springen ridders, kastelen, jonkvrouwen, gemene spionnen en raadselachtige kluizenaars uit de bladzijdes. Zo beleeft Yuri het verhaal van de jonge Tiuri die een nacht moet doorbrengen in een kerker, voordat hij tot ridder zal worden geslagen. Dan dient zich een vreemdeling aan met een geheimzinnige opdracht. Hij moet een brief brengen naar de Koning van Unauwen.

Fantasie

Zo snel het publiek de voorstelling wordt ingezogen, zo snel staat personage Yuri met een paraplu en kapstok in de hand, paard te rijden tussen de ridders, jonkvrouwen en kastelen. “Ik ging slechts even naar de bibliotheek en ik zit opeens in een boek”, zegt Yuri verbaasd alsof hij dat nooit van zichzelf had verwacht. Gegrinnik uit het publiek volgt. Door middel van dit soort opmerkingen stapt het personage Yuri af en toe uit zijn rol als de jonge Tiuri en houdt het de voorstelling lekker luchtig.

De fantasie van het publiek wordt tijdens het stuk kleurrijk geprikkeld. Wie zegt dat je realistische attributen nodig hebt om het publiek te doen geloven dat je een zwaard in de hand hebt? Of gekleed bent als een monnik? Deze voorstelling bewijst dat dat niet nodig is, zolang de spelers er maar van overtuigd zijn dat een paraplu een zwaard is. En wat zijn de spelers (Abel Leemans, Samir Hassan, Robin van den Heuvel, Eefje Kruijtzer, Ellis Broeksteeg en Kymora Henar) overtuigend! Vol passie brengen ze het verhaal tot leven. De nummers in de voorstelling worden ook prachtig gezongen en zijn erg aanstekelijk.

 

Het stuk is zowel voor lezers als niet-lezers herkenbaar. Misschien besluit je zelfs na het stuk wel een boek te lezen!

Voor meer informatie over de cast en speellijst klik dan hier.

Voor de fotoreportage klik je hier

Verslag: Romanca van Vuure
Foto’s: Mariska Steenbergen