De tweede- en derdejaars van de Nederlandse Musical Academie spelen dit jaar “De betovering van Belle en het beest “. Er moesten enige kunstgrepen aan te pas komen omdat er te weinig mannen waren om de rollen te spelen maar dat was snel opgelost door bijvoorbeeld de vader van Belle te vervangen door de moeder van Belle. Daarnaast waren er voor deze productie grote decorstukken nodig en niet te vergeten de kleding en ook daar was creatief en met grote inzet mee omgegaan.

Het resultaat was een mooie voorstelling  waarbij met name de ensemblestukken tot in de puntjes waren verzorgd en van het toneel de zaal in knalden. De aankleding was mooi gemaakt waarbij de aandacht voor kap/grime en kostuums duidelijk zichtbaar was. De hele cast bestond uit meer dan 30 spelers en werd ondersteund door studenten Vormgeving Ruimtelijke presentatie, Make-up en Hair Design en Art & Design.

Het verhaal gaat over Belle die alleen met haar moeder in een dorp woont. Belle, gespeeld door Veron Lizierse, en haar moeder, gespeeld door Nadine van Nimwegen, zijn aparte mensen binnen het dorp. De moeder is uitvindster en Belle houdt van boeken waar ze haar hele fantasie in kwijt kan. In een kasteel bij het dorp leeft het beest, gespeeld door Ronald Jorritsma, die in het verleden een oude vrouw de poort wees als ze bij hem wilde schuilen. De oude vrouw, in werkelijkheid een tovenares, waarschuwde hem dat uiterlijk maar schijn kon zijn. Als de prins haar toch de poort wijst, verandert ze in een beeldschone vrouw en sprak een vloek over de prins uit en zijn hele hofhouding. De prins veranderde in een beest en zijn hele hofhouding langzaam in voorwerpen die met hun werk te maken hebben. De roos die de prins van de tovenares heeft gekregen is in werkelijkheid betoverd en verwelkt langzaam. Als de roos helemaal verwelkt is, verandert de hofhouding helemaal in de voorwerpen en zal de prins voor altijd een beest blijven. De vloek kan alleen opgeheven worden als het beest een meisje vindt die van hem houdt waardoor hij liefde zal kennen. Maar ja, wie houdt er nu van een beest?

De betovering van Belle en het Beest-8

Gaston de hunk van het dorp, gespeeld door René Noorderveen, heeft zijn oog op Belle laten vallen. Hij ziet Belle al helemaal in zijn leven waarbij zij voor hem kookt en zorgt en ze samen veel kinderen zullen hebben en Belle helemaal aan zijn voeten zal liggen. Iets waar Belle totaal geen zin in heeft. Ze walgt van deze zelfingenomen macho. Gaston wordt geholpen door Lefou, gespeeld door de lekker brutale Marloes Hermans.
In het kasteel is het personeel bezorgd over de toekomst. Lumiere, gespeeld door Guus Boswinkel, Pendule, gespeeld door Rianne Engelsman, Mevrouw Tuit, gespeeld door Myrte Luyten en de zwoele Babette, gespeeld door de passievolle Cheryl Zwiggelaar, zijn bang voor altijd een voorwerp te blijven en doen hun uiterste best een vrouw voor de prins te vinden.
Als Belle met het beest kennismaakt, nadat haar moeder verdwaald in het bos en gevangen wordt genomen door het beest, wil ze niets van het beest weten. Om haar moeder te bevrijden, offert Belle zich op om bij het beest te blijven en zien de bedienden van het kasteel hun kans schoon om een vrouw voor de prins te vinden. Belle vindt het beest wreed en onbeschoft en verzet zich uit alle macht tegen hem.
In het dorp zoekt Gaston een manier om Belle voor hem te winnen en met de hulp van de corrupte gestichtsdirectrice, gespeeld door Rebekka de Wit, probeert hij de moeder van Belle in het gesticht te krijgen.

De betovering van Belle en het Beest-19

Als Belle en het Beest toch nader tot elkaar komen en zelfs van elkaar lijken te gaan houden, denkt het kasteelpersoneel dat er weer toekomst in hun leven zal komen en zij als mensen verder kunnen leven. Als Belle ziet dat haar moeder in de problemen zit, laat het beest haar gaan, ondanks dat hij weet dat hij dan voor altijd het beest zal blijven.

Gaston die ziet dat Belle van het beest houdt, wil dan uit jaloezie het beest vermoorden en stookt het hele dorp op achter het beest aan te gaan. Het beest wil niet meer strijden omdat Belle niet meer bij hem is en wordt een makkelijke prooi voor Gaston totdat Belle verschijnt en zegt van hem te houden. Het beest verzet zich en dreigt Gaston te vermoorden maar Belle weerhoudt hem daarvan waarna Gaston zijn kans schoon ziet en het beest neersteekt. Als het beest sterft zegt Belle dat ze van hem houdt en dan voltrekt zich het wonder dat het beest weer een prins wordt en zijn hofhouding ook weer mens wordt.

De tweede- en derdejaars hebben met deze productie een mooie voorstelling gespeeld met in het ensemble Lenni van Rixtel, Michelle Hubers, Daniek Peeters, Swen Overman, Celine Brouwers, Saffira, Janna van den Berg, Lieve Hoekstra, Tamara Juinen, Eline Keijzer, Yoep Willems (speelde ook de prins), Ivy Voogt, Maaike Wijntje, Juliette Bull, Fleur van Uhm, Niek Wassink en Marjolein van Haren.

De betovering van Belle en het Beest-28

Er is door alle studenten onder leiding van Melisse de Winter en Juliette Brans keihard gewerkt aan deze voorstelling met een mooi resultaat. Duidelijk is dat de studenten hun hart en ziel in deze eindejaar productie hebben gestort met een staande ovatie aan het einde van de voorstelling.

De Nederlandse Musical Academie heeft er voor gekozen grote producties neer te zetten. Persoonlijk ben ik ook heel benieuwd hoe deze studenten in een solo voorstelling zullen spelen omdat ze dan hun talenten verder kunnen ontwikkelen, daarmee nog meer ervaring op kunnen doen en hun kennis verder kunnen verdiepen. In het verleden hebben we mooie solo’s gezien op de NMA en het zou mooi zijn als deze lijn weer wordt voortgezet.

De betovering van Belle en het Beest-47

Nu gaan de derdejaars studenten op een welverdiende vakantie en volgend jaar stages lopen bij diverse producties. De tweedejaars gaan na hun vakantie op hun beurt op voor hun derde jaar en ik ben al benieuwd naar de volgende voorstellingen na het zien van deze reeks eindejaar voorstellingen.

Voor de fotoreportage klikt u hier.

Lees ook:
Vierdejaars NMA spelen indrukwekkende Mindf*ck
Alles is “Anders” bij de eerstejaars NMA
Mamma Mia even terug van weggeweest

Meteen op de hoogte van al het musicalnieuws? Like ons op facebook en klik hier.