Een trapmoment in Carré. BNN’ers opeengestapeld in een te kleine foyer staan bij te kletsen met een drankje, de rest van het publiek stroomt de frisse avondlucht in, de pers staat te onderaan de trapte wachten op de cast. Camera in de aanslag. Stevig staan om een plekje te behouden, onrustige afwachting, snel foto’s maken. Professionele productie.

Trapmoment in Zoetermeer. Camera vast, onderaan de trap pratend met trotse ouders. Een meisje vraagt of ze voor me mag staan, want ze wil zo graag haar broer naar beneden zien komen. Bloemen om me heen en omringd met trotse mensen. Mensen die genieten, die gefocust zijn op het plezier van hun vrienden en familie. Amateur productie.

Gisteravond werd deze ontspannen, enthousiaste sfeer wat aangevuld met de herkenbare spanning van de professionele producties, waar vaak veel druk op zit. Maar het enthousiasme, de liefde voor elkaar en de trots over de prestatie die samen geleverd werd overheerst.

Het Nederlands is een prachtige taal en Gerard Cox doet een oproep om het woord ‘Award’ zo snel mogelijk de deur te wijzen, er worden deze avond prijzen uitgereikt. Dus uit de 80 deelnemende musicals worden 11 prijswinnaars geselecteerd. Het is niet zomaar iets zo’n musical prijs! “Ik ben trots om een musicalartiest te zijn” zegt Pia Douwes en iedere artiest in de zaal lijkt dit gevoel te delen.

Alle genomineerden voor de ‘beste musical en beste ensemble prijs’ krijgen de kans een nummer op te voeren. Strakke choreografieën, goede zang en mooie kostuums zijn prachtige cadeautjes tussen de uitreikingen door. Ze laten stuk voor stuk wat er met passie, een hecht team en doorzettingsvermogen allemaal mogelijk is.

De genomineerden voor beste bij- en hoofdrol krijgen de kans om per categorie een medley op te voeren. De start wordt gegeven door de vijf kanshebbers in de categorie beste mannelijke bijrol. Het is een Medley, maar lijkt bijna een origineel nummer met de twee ezels uit Shrek, twee vertellers uit Blood Brothers en Sjaak uit Into the woods gespeeld door Mats Hoogland die er uiteindelijk met de prijs vandoor gaat. Met zijn 17 jaar de jongste winnaar van de avond!

Ook de genomineerden voor de mannelijke hoofdrol werken fantastisch samen en zetten een bijzonder optreden neer. Arno van Zelst is heel aandoenlijk als Micky Jonkers uit de musical Blood Brothers. Gerben Timmermans nodigt het hele publiek enthousiast uit om de wereld verder te verkennen. Maar het is Albert-Jan Verhees die de jury het meest overtuigt als Leopold Bloom in De Producer en de prijs in de wacht sleept.

De vrouwen doen zeker niet onder voor de mannen, maar het is Marieke Visser die met haar power toch extra opvalt. Dit wordt beloond met de prijs voor beste vrouwelijke hoofdrol voor haar rol als Milady de Winter. Een heerlijk optreden dat direct doet verlangen naar de ervaring van de volledige musical de 3 musketiers.

Een van de mooiste optredens van de avond wordt gegeven door Doortje Roosdorp, Robin Reitsma en Jonathan Vroege: de oud-winnaars van de Pia Douwes Special Talent Award. Ze zingen over de waarde van deze show en hun eerste stappen in de professionele musicalwereld. Een wereld waarin hoofdrollen geen onbereikbare droom meer zijn. Pia wordt door presentator Erik Brey op het podium gezet, waar ze volledig in een deuk blijkt te liggen. Geraakt mag ze vervolgens haar award uitreiken aan Pippi-Lotte Maesen. De enige op haar nominatie lijstje die bij de andere juryleden de shortlist niet gehaald had.

Een andere bijzondere prijs is die voor beste nieuwe musical die wordt gewonnen door Troje, hoe liefde een stad verwoest. De grote professionele producties zijn vaak vertalingen van Amerikaanse of Engelse musicals. Prachtig, maar een nieuw verhaal, originele Nederlandse producties dat niet gehinderd worden door de zoektocht naar een passende hertaling (zoals Seth Gaaikema zo mooi zei) moeten we ook vooral blijven produceren.

Joke Bruijs grijpt haar kans om bij de uitreiking van de prijs voor beste ensemble naast dames en heren transgenders toe te voegen waar door het publiek met luid gejuich op antwoordt. Er zijn aparte prijzen voor mannen en vrouwen. Een constante categorisering op gender, waarom? Is het niet tijd om deze scheiding weg te halen en prijzen uit te reiken aan de beste hoofd- en bijrol grote en kleine musical? Toch twee kansen op een prijs en zonder het overbodige onderscheid op gender.

Joop van den Ende reikt de prijs voor beste musical uit aan De Producers van Stichting BOV. De hele cast stormt het podium op juichend en elkaar omhelzend. Joop blijft staan met de prijs in zijn handen en kijkt lachend naar het spektakel voor hem. Een fysieke prijs is mooi, maar dit samen vieren is veel belangrijker. Het is typerend voor de avond.

Deze avond is een viering van het talent, de creativiteit, diversiteit, doorzettingsvermogen en passie voor het theater. Het enthousiasme en de liefde voor elkaar en het theater overheerst. Er zijn afgelopen seizoen prachtige producties neergezet en voor wie ze gemist heeft: de meeste verenigingen zijn alweer druk aan het werk voor de volgende shows dus ga daar heen en geniet!

Alle winnaars

Beste vormgeving / toneelbeeld

De producers – Stichting BOV

Beste mannelijke bijrol

Mats Hoogland – Sjaak (into the woods) – Pier K- JeugdTheaterSchool Haarlemmermeer

Beste vrouwelijke bijrol

Els Damen – VI (Footloose) – Stadsgehoorzaal Kampen en Vuur & Vlam Producties

Beste poster

Shrek – Theatergroep Josjes

Beste nieuwe musical

Troje, hoe liefde een stad verwoest – Stichting De Theaterbakkerheij

Beste mannelijke hoofdrol

Albert-Jan Verhees (Leo Bloom in De Producers)

Beste ensemble

Footloose – Stasgehoorzaal Kampen en Vuur & Vlam producties

Vrijwilliger van het jaar

Carola Janse

Pia Douwes Special Talent Award

Pippi-Lotte Maessen – Fiona (Shrek) – Sempre Sereno vereniging in Wageningen

 Beste Musical

De producers – Stichting BOV

Verslag en video: Lisa Jansen
Foto’s: Mariska Steenbergen

Voor de fotoreportage klikt u hier.