Dit weekend speelt in Theater Castellum in Alphen aan de Rijn The Wiz. Daphne Bruinenberg Producties bracht deze bijzondere versie al eerder dit jaar in Hilversum en men kon in het Zaantheater in Zaandam eveneens de perikelen van Dorothy en haar vrienden in het land van Oz al aanschouwen.

Dorothy (Marloes) raakt de weg kwijt en belandt in het wonderbaarlijke land van Oz. Ze gaat op zoek naar de machtige tovenaar van Oz (Koen) die haar kan vertellen hoe ze de weg naar huis terug kan vinden. Maar naast het klassieke sprookjesverhaal zorgt Daphne altijd ook voor wat ‘verborgen’ boodschappen. Actualiteit, knipogen naar hedendaagse vraagstukken, en een subtiele vingerwijzing naar enig zelfreflectie zijn te vinden in kleine tekstnuances, die de spelers ook zeer goed uitspelen.

Tijdens haar zoektocht ontmoet Dorothy een vogelverschrikker (Joey) zonder verstand, een blikkeman (Taco) zonder hart en een leeuw (Alex) zonder moed. Samen gaan ze verder. En zoeken ze naar huis, hart, verstand, moed en bovenal zichzelf. Via de ‘gele steen weg’ die ze volgen beleven ze allerlei avonturen. Door gebruik te maken van verlichte kubussen wordt de weg vorm gegeven. Later in het verhaal kleuren deze groen om daarmee Smaragdstad uit te beelden. Er wordt daarnaast veel gebruik gemaakt van de (volg) spot en op sommige momenten zijn er (daardoor?) wel wat donkere momenten op het toneel. Visueel is er zeker genoeg te genieten, vooral als ook het ensemble zich vervoegt bij het vriendengroepje.

Bijzondere aanvulling is de samenwerking met Gym- en Turnvereniging Dos’19. Op verschillende momenten zijn de turnsters met hun acrobatische stunts verweven in het verhaal. Vooral wanneer zij de ‘kwaaie apen’ zijn, weet je niet waar je kijken moet naar al het ’turngeweld’. Een unieke aanvulling die een leuke twist geeft aan het klassieke gegeven ‘theater’.

The Wiz is een feelgood familiemusical met heerlijk aanstekelijke muziek. Het ‘ga nou maar gewoon’, de ultieme klassieker ‘een nieuwe dag’ zijn echt swingnummers en o.a. het ‘kon ik maar naar huis’ een prachtige ballade. Het orkest o.l.v. Harold Geerts draait voor beiden hun hand niet om en klinkt fantastisch.
Daphne Bruinenberg Producties zorgt ook nu weer voor een heerlijke avond theater.

Meer informatie op: https://bruineberg.nl/

Verslag en foto’s: Mariska Steenbergen

Lees ook:
Daphne Bruineberg Productions presenteert: Rent
Audities nieuwe musicalproductie in Alphen aan den Rijn Daphne Bruineberg Productions
Op bezoek bij ….Nienke Latten, die schittert als Jasmin in de musical Aladdin