Een flinke cast staat gedeeltelijk in kostuum klaar om een aantal nummers uit de musical The Wiz te presenteren aan het publiek op de basisschool de Windroos te Zaandam. En wat doen ze dat vol overtuiging. “Dit stuk is meer dan alleen een feelgood voorstelling. Er zitten ook uitdagingen in,” vertelt regisseur Daphne Bruineberg tijdens de perspresentatie van de voorstelling The Wiz op dinsdag 23 april.

Abstracte scenografie

Aan het begin van de presentatie vertelt Bruineberg dat ze de fantasie van het publiek wil prikkelen, door voor een abstracte scenografie te kiezen. “Het verhaal gaat natuurlijk over een meisje dat in een droomwereld terecht komt. In een droomwereld gebruik je je fantasie. Door niet alles in te vullen en voor een abstracte/moderne vormgeving te kiezen is er ruimte voor eigen invulling.”

Na het voorpraatje van Bruineberg laat de cast de nummers “Nieuwe Dag”, “Kon ik maar naar huis”, “Linke Leeuw en “Koninklijke Olie” horen. Er wordt goed gezongen, maar vooral met volle overtuiging gespeeld. Het nummer Linke Leeuw springt eruit door de snelle, scherpe bewegingen van Jeremy Smit (20) uit Amsterdam, waardoor hij de spanning goed vasthoudt. “Ik wilde heel graag Linke Leeuw spelen”, vertelt hij. “De voorstelling is anders dan anders en prikkelt de fantasie van het publiek, dat maakt deze voorstelling de moeite waard om te komen kijken,” aldus Smit.

Geloofwaardige karakters

Niet alleen onderscheid deze voorstelling zich door de abstracte vormgeving, ook gaan ze meer de diepte in. Bruineberg vertelt dat het publiek tijdens de voorstelling meer over de karakters te weten komen. “De personages worden geloofwaardige karakters in plaats van typetjes.”

Het verhaal: The Wiz

The Wiz gaat over hoofdpersonage Dorothy die de weg kwijtraakt en in het wonderbaarlijke land van Oz belandt. Ze gaat op zoek naar de machtige tovenaar van Oz die haar kan vertellen hoe ze de weg naar huis kan terugvinden. Tijdens haar zoektocht ontmoet ze de vogelverschrikker zonder verstand, een blikkeman zonder hart en een leeuw zonder moed. Samen gaan ze op zoek naar huis, hart, verstand, moed en zichzelf.

Op 7 en 8 juni staat de voorstelling The Wiz van Daphne Bruineberg Productions in het Zaantheater te Zaandam. Kijk voor meer informatie en tickets op: https://bruineberg.nl/zaandamthewiz/.