Op een basisschool in Baarn repeteert een groep acteur van 16 tot 99 jaar aan de nieuwe productie: Rent. Een musical van Jonathan Larson over het leven van een groep vrienden in New York, ten tijde van de hiv-epidemie.

Rent in Amersfoort
Onder begeleiding van een live band, die niet aanwezig was bij de presentatie, wordt de musical gespeeld. Tijdens de presentatie liet de cast de nummers “Huur”, “Glorie”, “Life Support”, “Ik waak over jou (reprise)” en “Finale B” horen. Vooral Roger, gespeeld door Marvin James, valt op door zijn goede inleving en een mooie vertolking van het lied Glorie. Wat de dames van Rent in petto hebben, blijft nog een verrassing.

Alles op hakken!
Na de presentatie spraken wij kort met Maarten van Schalm, die Angel speelt, en Rowan van Kanten, die de rol van Mark op zich neemt. “We hebben veel geleerd over HIV en aids. Al die informatie neem je mee in je rol, ook al is Mark in het stuk zelf niet ziek”, zegt Rowan. “Je moet je echt inleven in die wereld. Gelukkig is Angel de verbinder in het stuk. De band die Angel met de mensen om zich heen heeft, die voel ik ook met de rest van de cast”, zegt Maarten. De flamboyante Angel is in Rent naast de verbinder van mensen, ook een dragqueen. “Vanaf de derde repetitie heb ik alles op hakken gedaan. Dat ging best goed!”

Samenwerking met hiv vereniging
Daphne Bruineberg Productions werkt voor Rent samen met de hiv vereniging. Door de cast en creatives meer te leren over deze ziekte, kunnen de acteurs zich beter inleven in het stuk. Wat betekent het om deze hiv of aids te hebben? Hoe ging dat vroeger en hoe zit dat nu? Cecilia Jansz van de hiv-vereniging, heeft zelf ook een kleine rol in de musical te pakken: Aan het einde van het stuk mag ze een boodschap achterlaten in de vorm van een korte video.

Rent de musical
Een meeslepend drama, geschreven op rockmuziek. Gebaseerd op de opera La Bohème van Puccini, speelt het zich af in het kraakpand van oud-muzikant Roger en beginnend documentairemaker Mark. Hun leven staat op zijn kop als Roger hun buurvrouw, Mimi, ontmoet en Mark hoort dat zijn ex-vriendin valt voor een advocate. Dit alles ten tijde van de grote aidsepidemie in New York.

Zaterdag 1 juni 2019, 20.00u
Zondag 2 juni 2019, 14.00u
De Flint, Amersfoort
Kaarten zijn te verkrijgen via www.bruineberg.nl

Verslag: Eileen Bosch
Foto’s: Tomesh Beumken