Dana van der Geer, Studente aan de Fontys Hogeschool richting muziektheater, was maandagavond zichzelf en daar heeft haar publiek in het studiotheater van de schouwburg in Tilburg van mogen genieten. Dana staat elke avond te knallen in Mamma Mia maar nu was het even haar show: Alicante.

Dana heeft guts, een eigen mening, gevoel voor humor en staat ergens voor. Dat in combinatie met een mooie stem, swingende dans en komische momenten maken dat het publiek bij haar afstudeervoorstelling heeft mogen genieten. Dana trapte swingend af met een dans met vier collega’s uit Mamma Mia en meteen was de toon gezet. Na haar vlammende start maakte het publiek even kort kennis met haar toen ze vertelde wat ze wilde gaan doen in die 45 minuten en wat ze vet vond . Maar toen ze aan de slag mocht bij Mamma Mia was er maar een keuze. Een ‘in elkaar gemieterd liedjesprogramma’. Dat klinkt makkelijk maar het gaat dan wel om een concert van Dana. Expliciet, niet teveel benoemen maar ook niet te veel toelichten maar brutaal en recht voor de raap. Dus…. buitengewoon Dana.

Dana heeft een eigen mening maar doet dat wel met een vette knipoog waarbij ze zichzelf niet spaart. Dana heeft energie en gebruikt die om haar publiek te boeien wat uitstekend lukt. Op het moment dat Dana gas terug neemt, maakt ze ook indruk door met haar mooie stem een geweldige ballad te zingen. Alleen of met meerdere vrouwen tegelijk. Ongesteldheid maakte Dana tot een geweldige sketch waarbij een tampon het middelpunt was en juist deze unieke inval maakte het tot een succes. Dana bespreekt prinsessen in vergelijking met haar zelf maar uiteindelijk zijn prinsessen ook maar mensen en Dana is Dana niet als ze dat in een hilarische sketch laat zien met nummer uit Aladin (Yasmin), Pocahantas en andere prinsessen die allemaal hun menselijke eigenschappen hebben.

 

Feminisme is ook iets waar Dana voor gaat waarbij ze sexisme bespreekt. Waarom vrouwen zich aan moeten passen omdat mannen zich niet kunnen gedragen? Waar gaat het mis als een vrouw uit voorzorg sleutels moeten pakken om als wapen te gebruiken?

Dana is gedreven, adrem, boeiend, bespreekt relevante zaken en is ontwapenend open en dat maakte deze solo tot een voorstelling die wat mij betreft nog wel een uurtje langer mocht duren. Wie weet komt het er ook nog van want deze vrouw heeft de energie, stem en een entertainer gehalte om dat zonder meer voor elkaar te boksen. Ik kan niet wachten en stiekem hoop ik dat Dana dat ook zo voelt.

De variatie en kracht waarmee Dana voor haar mening uit komt, maakt dat je geboeid naar deze vrouw wilt kijken en luisteren en de tijd voorbij vliegt. Ze ging ook een ruig nummer absoluut niet uit de weg en sluit af met het mooie ‘I will always love you’ waarna ze op het toneel met haar vriend de toekomst in loopt in het licht van de ondergaande maan.

Regie: Zjon Smaal
Muziek: Ben van Daal, Geert van Oorschot, Max Otten en Roel Eijgermans

Met dank aan: Edward Hoepelman, Katrien Verheijden, Ivar Costenoble, Don Frints, Lysanne van der Sijs en Diego Gonzaléz-Clark