Binnenkort zal de musical “Soldaat van Oranje” in premiere gaan. In de aanloop naar de premiere en try-outs moet het decor nog opgebouwd worden. Speciaal daarvoor was een echte Dakota geregeld die in het decor dienst zou doen.

Gisteravond vertrok het speciale transport met de Dakota om op de A44 bij Sassenheim klem te komen zitten tussen een viaduct. Volgens de persvoorlichtster had het hele gevaarte de reis zonder problemen de reis kunnen maken. Juist op op vrijdag de dertende kwam het transport tot een onverwachte stop. De organisatie beraadt zich over de te nemen stappen. Dat kan betekenen dat er een andere Dakota gezocht wordt of dat de huidige Dakota zodanig gerepareerd kan worden dat het vliegtuig toch nog op tijd klaar zal zal. De komende dagen zal daar duidelijkheid over ontstaan.

 

Vanwege het ongeluk en de bergingsoperatie is de A44 in beide richtingen afgesloten, meldde de Verkeers Informatie Dienst (VID). Het verkeer wordt omgeleid. De bestuurder van de dieplader bleef ongedeerd. De Dakota is inmiddels weer op weg en de weg was om half zeven weer vrijgegeven.

Soldaat van Oranje – De Musical vertelt het waargebeurde verhaal van één van de grootste verzetshelden uit onze vaderlandse geschiedenis: Erik Hazelhoff Roelfzema, dat zich afspeelt van augustus 1939 tot en met mei 1945. Aan het begin van de oorlog ontsnapt Erik naar Engeland van waaruit hij zendapparatuur naar Nederland smokkelt en als piloot betrokken is bij bombardementen op Duitsland. Hij wordt adjudant van Koningin Wilhelmina en ontvangt de Militaire Willemsorde, de hoogste Koninklijke onderscheiding.Het verhaal wordt bewerkt door scenarioschrijver Edwin de Vries.

De Dakota zou een gerenoveerd jasje krijgen voor deze musical aangezien hij een belangrijke rol gaat vervullen in de beroemde scène waarin Koningin Wilhelmina, gespeeld door Catherine ten Bruggencaten,en Erik Hazelhoff Roelfzema, gespeeld door Matteo van der Grijn, uit de Dakota stappen om voor het eerst voet op bevrijde bodem te zetten.

Op 30 oktober 2010 gaat deze grootschalige musical in première op het voormalig vliegkamp Valkenburg van de Koninklijke Nederlandse Marine te Katwijk.