Studio 100 doet het weer. Gisteravond ging in het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs de langverwachte remake van de musical Daens in première. Met 40-45 als voorloper waren de verwachtingen hooggespannen, maar we kunnen u vertellen: al die verwachtingen worden meer dan ingelost.

Het verhaal

De musical Daens neemt ons mee naar het Aalst van 1888. De bevolking werkt er onder erbarmelijke omstandigheden in de textielfabrieken: ze worden misbruikt en uitgebuit door de rijke fabrieksdirecteuren. Voor een hongerloon maken de arbeiders veel te lange dagen, waardoor een fabrieksongeval geen zeldzaamheid is. Maar dat is buiten priester Adolf Daens (Peter Van de Velde) gerekend. Hij verzet zich tegen de wantoestanden in de textielfabrieken. Eerst via de krant van zijn broer Pieter Daens (Jan Schepens), nadien vanaf de preekstoel. Na een woelige strijd wordt Daens verkozen tot volksvertegenwoordiger en klaagt hij ook in het parlement de onmenselijke toestanden in de fabrieken aan. In zijn strijd krijgt Daens de steun van Nette (Free Souffriau), pas zeventien maar al kostwinner voor haar hele gezin. Ook de socialisten kiezen het kant van het volk. Een van die socialisten is Jan De Meeter (Jelle Cleymans). Te midden van de sociale onrust ontstaat een verboden liefde tussen het katholieke meisje en de doorwinterde socialist.

Het conflict tussen Daens en de rijke Katholieke Kerk escaleert. De Kerk ziet met lede ogen toe hoe Daens het symbool wordt van de strijd die de arbeiders voeren. Zijn engagement wordt hem niet in dank afgenomen. Daens staat voor een verscheurende keuze: aftreden als volksvertegenwoordiger of het priesterambt neerleggen.

Daens 2.0

Vooraf uitte Studio 100 de wil om van Daens niet zomaar een tweede versie neer te zetten, maar om het stuk opnieuw naar een hoger niveau te tillen. En dat is zeker gelukt. Door de interactieve tribunes, led-schermen en decorstukken word je in de mogelijkheid gesteld zowel grote panoramische scènes in een overzicht te beleven als heel intieme dialogen tot in de details te volgen. Bovendien zit je als publiek ook letterlijk geen seconde stil: de rijdende tribunes maken constant figuren zodat telkens weer verschillende constellaties gevormd worden. Je hebt het verhaal letterlijk van alle kanten kunnen bekijken. Chapeau voor de acteurs die zich constant kunnen blijven oriënteren, ook achter de schermen. Bovendien dient speciale aandacht te gaan naar de prachtige muzikale arrangementen van Dirk Brossé met oorwurmen van liedteksten van de hand van Allard Blom. Ze ondersteunen perfect de sfeer die het acteerspel uitademt. Het publiek wordt op die manier bijna letterlijk mee in het verhaal gezogen.

Na de voorstelling was het tijd voor de uitreiking van de bloemen en werden woorden van dank uitgesproken. Er gingen speciale vermeldingen uit naar twee bijzondere jarigen. Eerst werd namelijk Stijn Coninx in de bloemetjes gezet. Hij is de regisseur van de originele Oscar-genomineerde film uit 1992 waarop deze musical gebaseerd is. Hij is er op bijzondere wijze in geslaagd het universele verhaal van Louis Paul Boon tot leven te wekken in beeld. Hij heeft met goedkeurende blik het schouwspel bijgewoond. Een prachtig verjaardagscadeau, lijkt ons. En ook Jo De Meyere (in de rol van bisschop Stillemans) mocht gisteren een extra kaarsje uitblazen. Het is uitermate bewonderenswaardig wat voor acteerspel hij op zijn 81e verjaardag neerzet.

Circus achter de schermen

 Na de voorstelling spraken we met de kleine Daan Naudts, die de rol van Jefke op vertederende wijze te berde bracht. Hij zorgde meermaals voor een vrolijke noot in de voorstelling. Hij laat ons weten dat hij het zeker de moeite waard vond om zo veel te komen repeteren. Een paar keer school skippen vond hij helemaal niet erg. Op de vraag naar wat hij het favoriete deel van de voorstelling vond, had hij snel een antwoord klaar: de buiging. En inderdaad, je zag hem glunderen toen hij zijn applaus in ontvangst mocht nemen. Hij kijkt uit naar de volgende 24 dat hij mag schitteren op het podium. Hij zal zijn rol afwisselend delen met Louis Maes.

Ook Jan Schepens mochten we even interviewen. Hij heeft zijn rol van Pieter Daens met verve vervuld. Samen met Peter Van de Velde vormde hij een strijdvaardig duo in de strijd tegen onrechtvaardigheid. Een lust om naar te kijken. Schepens vertelde honderduit over de première. Ook hij is nog steeds verwonderd over de technische hoogstand van Daens de musical. Hij gaf wel toe nog elke keer zijn hart vast te houden, want achter de schermen moet je als acteur er je hoofd bijhouden, anders gebeuren er ongelukken. “Het publiek valt hier weg als oriëntatiepunt. Tijdens de repetities memoriseer je dus niet alleen wat je moet spelen, maar ook waar je moet afgaan en welke kant je daarna uit moet. Anders loop je verloren en verlies je tijd.” Een blik op het circus achter de schermen lijkt ons daarom wel eens interessant.

Daens de musical is een totaalbeleving. Zelfs als u twaalf jaar geleden naar de eerste versie bent gaan kijken, zal deze herwerking u bekoren. Voor tickets en meer info kan u terecht op www.daens.be.

Verslag en foto’s: Lieze Jacobs en Joke Vereecke
Video Daens: Peggy De Vos, Studio 100