Gisteravond bezochten wij het Natuurtheater Oisterwijk om de nieuwe productie van de musical Ciske de Rat bij te wonen. Dit Natuurtheater ligt op één van de mooiste plekken van Noord-Brabant, midden in het bos met eeuwenoude bomen, tussen talloze vennen in. Ruim 75 jaar geleden gebouwd met monumentale amfitheaters uit de Romeinse tijd als groot voorbeeld. Een bijzondere en uitermate geschikte locatie om diverse soorten toneelvoorstellingen op te voeren.

Natuurtheater

Op dit moment speelt de Vereniging van Oisterwijkse Spelers de sterren van de hemel met de musical Ciske de Rat, wat in dit geval letterlijk kan worden genomen omdat deze in dit Natuurtheater wordt gespeeld. Dit geeft een extra, haast magische, dimensie aan de theaterbezoekers. Midden tussen het groen, de vogels fluiten overal om je heen en langzaam zie je de dag overgaan in de avond onder het genot van een superleuke voorstelling. Ondergetekende las op jonge leeftijd de 3 boeken van Piet Bakker en ging in 1984 naar de bioscoop om te lachen en huilen om de uitstekend gecaste Danny de Munk als Ciske. En dan nu voor het eerst de musicalversie. Het verhaal heeft niets aan ontroering ingeboet!

Ciske de Rat

Wie aan Ciske de Rat denkt, denkt aan het lied “Ik voel me zó verdomd alleen”… een tekst die als een rode draad door het leven van Ciske en de volwassen Cis loopt. Ciske is een straatschoffie uit de Jordaan, die in de jaren 30 van de vorige eeuw op straat leeft en een hoop kattekwaad uithaalt. Aangezien hij geen liefdevol thuis heeft. Pa is bijna nooit thuis en vaart als zeeman de hele wereld over.

Moeder is een luie nietsnut die niets om de jongen geeft en hem kinderarbeid laat verrichten. Na voor de zoveelste keer van school te hebben moeten wisselen komt Ciske in de klas van Meester Bruijs terecht. Meester Bruijs begrijpt al snel waarom Ciske zo brutaal is en is een van de eerste personen die zich echt om hem bekommert. Ook de nieuwe vriendin van Ciske’s vader, Tante Jans, is erg met de jongen begaan en probeert hem de warmte en liefde te geven die hij zo ontbeert.

Op de school van Meester Bruijs krijgt Ciske een vriend, Dorus, wiens gezondheid te wensen over laat. Omdat Dorus niet kan lopen leest hij veel. Hij weet Ciske ook te enthousiasmeren met de dikke pil “Alleen op de wereld” en Ciske neemt elke vrije minuut van de dag de mogelijkheid om in dit boek te duiken. Vooral omdat hij zich met hoofdpersoon Rémy kan vereenzelvigen. Zijn moeder eist echter dat zij hem na school komt helpen in de kroeg.

Als Dorus komt te overlijden probeert Ciske troost te halen uit het boek, maar moeder heeft hiervoor totaal geen begrip en verwoest het boek, het enige houvast wat Ciske nog aan Dorus had. Hierop wordt Ciske woedend en steekt zijn moeder neer. En dan begint de ellende, waar hij nog járenlang moet opboksen tegen de term “moedermoordenaar”. In deze voorstelling maak je kennis met zowel de jonge Ciske als de volwassen Cis en de innerlijke strijd die zij voeren.

V.O.S.

V.O.S. zet een fantastisch spel neer, met een enorme dosis humor, waarbij lachsalvo’s regelmatig in het bos weerklinken. Dit theatergezelschap straalt een enorm enthousiasme en verbondenheid uit en zet een puik stuk neer. Zang, dans, toneel, niets is deze vereniging te veel. Zélfs niet met uitspraken, liedjes en gesprekken in plat Amsterdams! V.O.S.-voorzitter Toine van de Klundert is trots op een nieuwe ontwikkeling binnen deze productie: “Voor het eerst hebben we een kindercast die gelijkwaardig is aan de rolbezetting bij de volwassenen, zowel in zang, dans als acteren. In deze productie zitten 24 kinderen, er spelen er 12 per voorstelling.”

De rol van de kleine Ciske wordt afwisselend gespeeld door Stijn Copal en Nina Lam en gisteravond kon iedereen genieten van het heerlijk brutale spel van Nina. Zij is een 10-jarige meid uit de regio Oisterwijk en vindt deze rol érg leuk omdat ze zelf ook van kattekwaad houdt, een prima match dus. Zij speelt de hele voorstelling erg overtuigend als Amsterdams rotjochie mét bijbehorend accent. Cis de Man wordt gespeeld door Danny Nieuwenhuis.

Heel leuk om te zien hoe dit oer-Hollandse verhaal nog altijd jong en oud weet te ontroeren! Zelf ook kijken? De voorstelling is nog in het Natuurtheater Oisterwijk te zien op 23, 24, 29 en 30 juni. Op de 24ste is er een middagvoorstelling, aanvang 14.30 uur. Alle andere data zijn avondvoorstellingen, aanvang 20.00 uur. Alleen de slotvoorstelling op 30 juni begint om 19.30 uur. Entree: € 16,50 per persoon.

Meer informatie vind je op http://www.vos-oisterwijk.nl/

Verslag en foto’s: Monique Picocrie

Klik hier voor de uitgebreide fotoreportage