Een voorstelling zoals de vermaarde en komische Mel Brooks het bedoeld moet hebben, dát is de allernieuwste productie van Musicalvereniging Con Brio uit het Brabantse Oosterhout. Gisteravond vond in Theater De Bussel de première plaats van Young Frankenstein, na 9 eerdere succesvolle producties zoals The Wiz, Shrek, Peter Pan en Belle en het Beest. Een uitstekend vervolg!

Het verhaal

Een wereldberoemd verhaal wat al zo’n 200 jaar wordt verteld over de beruchte dr. Victor Frankenstein die uit diverse lichaamsdelen van overleden mensen een eigen creatuur schept met behulp van een grote portie energie die vrijkomt bij onweer, om op die manier de hersenen en het hart tot leven te wekken. Dit alles in een huiveringwekkend eng kasteel in het duistere Transsylvanië, de beruchte regio van Dracula in Roemenië. In Young Frankenstein is Victor net overleden en er is nog één familielid die recht heeft op de nalatenschap: zijn kleinzoon Frederick Frankenstein (die het zelf als ‘Fronkensteen’ uitspreekt om maar alle verbanden naar zijn gestoorde opa te verdoezelen).

Ook Frederick heeft zijn leven gewijd aan de wetenschap, met een speciale focus op het brein, en is daarin heel succesvol. Als hij verneemt dat zijn grootvader is overleden neemt hij afscheid van zijn flamboyante verloofde Elisabeth en reist af naar Transsylvanië om de erfenis op te eisen en om definitief afstand te nemen van de walgelijke praktijken die zijn grootvader in het verleden uitvoerde.

Hij wordt opgevangen door Igor (‘Aaigor’), de oud-assistent van zijn grootvader, die niet kan wachten om Frederick in de voetsporen van zijn opa te laten treden. Igor heeft ook gezorgd voor een laboratoriumassistente, de wulpse Inga, en gedrieën reizen zij af naar het kasteel, waar ze worden opgewacht door de curieuze huishoudster Frau Blucher. Kunnen Frau Blucher, Inga en Igor deze kleinzoon overhalen om nog éénmaal een overleden mens tot leven te wekken en hierdoor onbedoeld een monster creëren…?

Bestaand verhaal

Het verhaal van de jonge Frankenstein is reeds in 1974 verfilmd met o.a. Gene Wilder, Marty Feldman en Peter Boyle en was destijds een daverend succes, mede door de talloze humoristische scènes. De basis voor het verhaal ligt in het boek uit 1818 van Mary Shelley: ‘Frankenstein, or: The Modern Prometheus’. Ondanks dat het een horrorverhaal is, maken de geestige gebaren, gezichtsuitdrukkingen en dolkomische zinsneden een heerlijke mix van vermaak in deze parodie. Con Brio is met vlag en wimpel geslaagd om ditzelfde gevoel vanuit de film over te brengen naar de zaal.

Muziek en zang

Deze voorstelling wordt muzikaal uitstekend ondersteund door Theater Orkest Brabant, opgericht in 2017 met als doel het bevorderen van de amateurkunst in Brabantse theaters, onder leiding van Rogier Monsieur. Dit semiprofessionele orkest speelt de sterren van de hemel vanuit de achterzijde van het toneel en is een welkome aanvulling op de uitstekende cast.

De uitmuntende kwaliteit van zang en spel van o.a. Mike Dijksman (Frederick), Stijn van Uitert (Igor), Rachel Kleeven (Inga) en Corinne Tak (blinde kluizenaar) doen je amper geloven dat dit een amateurgezelschap is. Een genot om naar te luisteren! De timing van de humormomenten is uitstekend en er daveren dan ook regelmatig lachsalvo’s en gegrinnik vanuit de zaal op; vooral Frau Blucher (Sandra de Vaan) en Igor hebben de lachers regelmatig op de hand. De humor is zowel van nu als uit het verleden en is een fijne combinatie om naar te kijken en te luisteren, ondersteund door een prima ensemble in kleurrijke kleding.

Ga dit zien!

Tickets voor de voorstellingen van vandaag en morgen zijn nog verkrijgbaar op de website https://www.theaterdebussel.nl/programma/3531/Musicalvereniging_Con_Brio/Young_Frankenstein Kortom: een heerlijk middagje of avondje uit voor jong en oud, met scherpzinnige grappen, gevoelige liedjes en een vermakelijk verhaal wat geen seconde verveelt!

Verslag en foto’s: Monique Picocrie    

P.S. Op verzoek van Con Brio houden we het uiterlijk van het gecreëerde monster nog even geheim, zodat u dit met eigen ogen kunt bekijken! 😉

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]