De derdejaarsstudenten Muziektheater (met ondersteuning van de tweedejaarsstudenten) spelen ‘Company’ van Stephen Sondheim en George Furth in de schouwburgzaal van Theater Tilburg.

Voor deze productie heeft regisseur Koen van Dijk een nieuwe vertaling gemaakt. Muzikaal leider Erik Vlasblom heeft de arrangementen bewerkt voor voornamelijk strijkers. De productie heeft een bijzondere enscenering waarbij het publiek op het toneel zit, met de gordijnen gesloten, in de Schouwburgzaal van Theaters Tilburg. Daarbij waren de tribunes rond drie zijden van het toneel geplaatst en speelden de studenten drie kanten op. Het toneel-op-het-toneel. De vierde zijde is voor het orkest gereserveerd. Het tweede jaar zorgt voor vocale ondersteuning en zit achter het publiek op drie tribunes. Dit maakt dit de allereerste Surround-Sondheim.

Company
Robert is vandaag jarig, hij wordt dertig. Al zijn vrienden zijn inmiddels getrouwd of hebben een vaste relatie, Robert is de enige die deze stap nog niet gezet heeft. Hoewel er vier vriendinnen zijn die daarop aandringen. Op deze dag, voorafgaande aan zijn ‘surprise-party’, bekijkt Robert de relaties om zich heen en maakt een keuze. In tegenstelling tot de meeste musicals die op een boek zijn gebaseerd en een duidelijk afgebakend plot volgen, bestaat Company uit korte scènes, gepresenteerd in willekeurige volgorde. Ze zijn met elkaar verbonden door het feest ter gelegenheid van de verjaardag van Robbert, om wie het verhaal draait.

Aan weerszijden van de tribunes bevinden zich kleine settings waar vooral bij het betreden van de zaal korte scenes plaats vinden. De cast zwermt om Robbert heen maar vertelt ook hun eigen verhaal. Soms tragisch en ontroerend, soms komisch en hilarisch. Met simpele decorstukken wordt het verhaal verteld en door de passie waarmee gespeeld wordt, merk ik dat ik in het verhaal getrokken wordt. De cast speelt boeiend, iedereen is duidelijk aanwezig en de verhalen lopen kriskras door elkaar echter zonder dat het publiek de essentie kwijt raakt. De regie is strak en de musical wordt gedecideerd en vol vuur en passie gespeeld. Het verhaal wordt duidelijk en mooi verteld en de zang is, zoals je van Fontys mag verwachten, tot in de puntjes verzorgd met een orkest, een luxe die je niet vaak meer ziet maar voor Fontys gebruikelijk en bijna logisch is geworden.

Komisch is deze musical zeker als de karakters stuk voor stuk hun ware aard laten zien. De dubbele lagen wisselen elkaar af en intrigeren net als de plots die kris kras door elkaar lopen en van ‘Company’ iets heel speciaals maken. De cast heeft onder leiding van regisseur Koen van Dijk van ‘Company’ een mooi stuk gemaakt zoals Stephen Sondheim het zou willen zien. ‘Company ‘is een verrassend prachtig werk zowel muzikaal als theatraal. De muzikale leiding was in handen van Erik Vlasblom en de choreografie is van Andre de Jong en zij maken de musical tot wat het is, een schitterende versie van ‘Company’. Een streling voor oog en oor die u eigenlijk niet mag missen. Wat u dan nog rest is een mooie musical uitgevoerd door een mooie cast in alle aspecten. U zult, net als het publiek gisteren, genieten van deze musical. De voorstelling is nog te zien t/m 29 juni.

Cast: Ruben van Keer, Linda Verstraten, Stef van Gelder, Inger van de Zanden, Thijs Kobes, Nadia Hlavaj, Jeffrey Italiaander, Nandi van Bweurden, Stephan Peters, Anne Appelo, Tom van der Ven, Iris Oppatje, Karen Poinet, Yalan Lips en Eline de Jong. 

Voor de fotoreportage klikt u hier.

Meteen op de hoogte van al het musicalnieuws? Like ons op facebook en klik hier.