De komende weken is M-Lab het theater voor drie verschillende voorstellingen van de studenten van Codarts, Rotterdam. Achtereenvolgens zijn The Rocky Horror Show (9 t/m 11 april), Hemels Vallen (16 t/m 18 april) en Spring Awakening (23 t/m 25 april) te zien.

Gisteren waren wij aanwezig bij The Rocky Horror Show. De cast bestond uit Diana van Die, Guus Voogt, Sofie Habets, Maarten Redeker, Manon van den Berg en Marco Hoving. De regie was in handen van Benno Hoogveld. Voor de muziek was, hoe kan het ook anders, een live band geformeerd die de stevige rock muziek op de juiste wijze speelde. De voorstelling, The Rocky Horror Show, gaat over totale gekte en de bedoeling van de cast was dat feestje te vieren maar ook een boodschap mee te geven.

Brad Majors en Janet Weiss, een pas verloofd stelletje verdwalen als ze door het platteland rijden. Ze besluiten hulp te zoeken maar komen terecht in laboratorium waar allerlei vreemde dingen lijken te gebeuren. Het huis blijkt bevolkt door een vreemde verzameling mensen, bedienden en medewerkers van de transseksueel dr. Frank-N-Furter. De meester en zijn personeel, zoals butler Riff Raff en Magenta. Meester Frank legt aan de angstige Brad en Janet uit dat hij bezig is leven te creëren en toont hen zijn creatie, Rocky Horror. 

The Rocky Horror Show 21

Doordat de cast bestond uit zes personen werden sommige personages geschrapt zoals bijvoorbeeld de professor in de rolstoel. De handelingen werden overgenomen door de andere personages. Het verhaal werd daardoor soms iets anders maar dat pakte perfect uit. Rocky werd in deze voorstelling gespeeld door Sofie Habets, een vrouw waar Rocky in het orgineel door een man werd gespeeld. De bedoeling van Benno Hoogveld was om de persoon sexloos te laten zijn. Sofie nam de rol kort geleden over van Lorance van Buren die door een auto ongeluk helaas niet meer mee kon doen. 

De overgave en de schaamteloosheid waarmee gespeeld werd, het extreme decor, de mooie projecties en de band maakten het hele plaatje zodanig dat het helemaal paste in deze horror show. Deze voorstelling moet over de top gespeeld worden en dat lukte deze cast perfect. Vrijwel nergens leek de voorstelling normaal en dat hoort ook bij The Rocky Horror Show.

Guus Voogt speelde met grote bevlogenheid zijn rol als De Meester Frank. Guus is in staat zijn personages net dat beetje extra te geven en excelleert in deze rol en voorstelling. Marco Hoving speelt de rol van de preutse Brad die een relatie heeft met de eveneens preutse Janet, gespeeld door Diana van Die. De bedienden van de Meester, Magenta en Riff Raff, gespeeld door Manon van den Berg en Maarten Redeker. 

The Rocky Horror Show 45

Marco en Diana transformeren hun karakter tijdens de voorstelling geloofwaardig en vol energie en als Brad en Janet daadwerkelijk losgaan, gaat ook alle schroom los. Maarten Redekker onder andere bekend van zijn rol in de Jantjes laat samen met Manon van den Berg zien dat zij hun extreme rollen van helpers meer dan aankunnen. Iedereen van de cast is op zoek gegaan naar de top van hun kunnen in deze musical en zijn daar uitstekend in geslaagd. De mix met de muziek van de live band is juist in M-Lab uitstekend op zijn plaats.

De reden voor Benno Hoogveld om juist deze voorstelling te spelen was om de studenten hun grenzen op te laten zoeken, wat ook noodzakelijk is om deze show over de top te kunnen spelen. Om die reden hebben de studenten ook hun grenzen opgezocht. De veiligheid van de school is de garantie om deze voorstelling te spelen omdat de studenten hun grenzen kunnen verleggen en zichzelf verder kunnen ontwikkelen proffesioneel acteur volgens Benno Hoogveld.

De voorstelling is meer dan een stukje hilarisch musicaltheater. De boodschap is volgens regisseur Benno Hoogveld “je hart volgen. Don’t dream it – Be it!”.

The Rocky Horror Show 47

Hoewel de voorstelling in de jaren 70 gemaakt is, is het een voorstelling die tijdloos blijkt te zijn. Ook nu is jezelf zijn en acceptatie nog vaak niet mogelijk en is het nog steeds niet mogelijk, of wellicht nog moeilijker, om jezelf te kunnen en mogen zijn. De personages in The Rocky Horror Show zijn bont en over top en seks vormt een groot bestanddeel van de show. De acceptatie, vrijheid en jezelf zijn staan als in geen andere musical centraal. Seks lijkt iets te zijn waarbij mensen zich laten gaan. Een mens vergeet dan alle grenzen en de hele maatschappij en gaat dan helemaal los.

The Rocky Horror Show is de eeste van drie voorstelling in M-Lab van Codarts Rotterdam en Hemels Vallen wordt gespeeld van 16 tot en met 18 april. Kaarten kunt u bestellen op de website van Theater M-Lab. www.m-lab.nl. http://www.m-lab.nl/kaartverkoop/

Voor de fotoreportage klikt u hier.