De jaarlijkse voorstelling van leerjaar 3 en 4 met behulp van de eerste 2 leerjaren van de afdeling Muziektheater van Codarts Rotterdam in het Nieuwe Luxor Theater, was opnieuw fantastisch. Elk jaar lijkt het of het niveau steeds beter wordt. Voor de studenten uit jaar 4 was het misschien nog wel het meest speciaal, aangezien deze voorstelling hun afsluiter is op deze school.

In Show and Tell laten de studenten gezamenlijk zien wat hun vak inhoudt, dat ze breed opgeleid zijn en met hun diploma diverse kanten op kunnen. Van solo- tot groepsoptredens, van a capella tot bombastisch, alles zie je voorbijkomen en alles is ook even goed. Het leuke aan deze voorstelling is dat het je, door het samengevoegde en gevarieerde talent, de hele avond nieuwsgierig blijft houden.

Onder begeleiding van een knallende band zagen we stukken uit Monty Python, Sweeny Todd, The Last 5 Years, The Hunger Games, Shakespeare, Who’s Afraid of Virginia Woolf, maar ook stil spel, opera, moderne dans en prachtig op elkaar ingespeelde, harmonieuze samenzang.

De kostuums zagen er prachtig en professioneel uit. Er werd veel gewerkt met kleur, wat mooie effecten gaf. De opening bevatte bijvoorbeeld een regenboog aan kleuren en een komisch stuk werd totaal in het geel uitgevoerd. Ook rustiger kleuren werden gebruikt, telkens precies passend bij elk stuk.

De voorstelling laat zien waar Codarts Muziektheater voor staat. Een pleidooi dat muziek en theater gelijke spelers kunnen zijn in een explosieve ontmoeting die gaat over het uitwisselen van betekenis. Een ode aan de verbeelding en eenvoud. Een oproep tot het losbreken van traditionele aannames over muziektheater. Een uitnodiging om het hokjes denken los te laten en een blik in de toekomst. Een muzikale spreekbeurt, vocale rekoefening en een theatrale trip.

Het is de moeite waard om deze jaarlijks terugkerende voorstelling van Codarts te bezoeken. Je ziet toptalenten die hun passie graag aan je willen laten zien.  Show and Tell is elk jaar eind juni te bekijken. De voorstellingen in Rotterdam zijn voorbij, maar je kunt morgen nog in Theater de Meervaart gaan kijken. Klik hier voor kaarten. 

Lees ook: ZERObpm, de absolute grens?

Verslag: Rosalie Kyvon
Foto’s: Peggy de Haan