‘Vertelt u vooral na afloop wat u leuk vond, en wat er nog beter kan lekker bij u zelf houden, het is een generale’, aldus Ineke de Geus. Een handjevol publiek zit klaar in het dorpshuis de Nieuwe Haven in Abbekerk.
AZOV Musicals staat aan de vooravond van hun première van Ciske. Ineke, die de regie in handen heeft geeft nog wat laatste aanwijzingen en het sein van aanvang.
Een vierkoppige orkest onder leiding van Gerbrand van Kolck zet in en dat klinkt direct al super lekker. De muziek van Henny Vrienten ligt heerlijk in het gehoor, van echte Mokumse meedeiners tot aan prachtige ballades.
Het doek opent en we zien een bakstenen muur en een klok als decor. Die muur zal de gehele voorstelling dienen als ‘kapstok’ voor verschillende scene-achtergronden. Met doeken en straatnamen wisselt de omgeving, aangevuld met decorstukken.
De voorstelling wordt in Mokums’ accent gebracht. Lekker plat en de zo bekende Amsterdamse scheldwoorden ‘krijg de kolere’ klinken al snel door de zaal.
Ineke heeft een aantal verrassende (goede) keuzes gemaakt. We zien een vrouwelijke schooldirecteur Maatsuijker (Tirza) en later ook een vrouwelijke rechercheur Muysken (Arda). Daarnaast is het pauzemoment verschoven waardoor de balans tussen de twee aktes zowel qua tijd als verhaalsnelheid anders is dan het origineel (naar onze mening een verbetering).
Ciske de Rat
Ciske is een musical over de trilogie van Piet Bakker en doet niet alleen de film herleven maar laat ook zien hoe het Cis als volwassen man vergaat. Een afwisseling van beide tijdperiodes geven weer wat er vroeger met dat straatschoffie gebeurde en welk effect dat heeft op volwassen Cis. Mooie verdeling op het podium brengt sommige scenes bij elkaar waardoor de schakeling nog sneller kan. Meester Bruijs (Jos) speelt het meest in de wisselende scenes waarin hij met een simpele overjas aan en uit wisselt tussen de meester op school en de pelotonscommandant.
Melwin, die Cis de man speelt, laat vooral een getergde, beschadigde Cis zien. Het vechtersbaasje is er wel uit en het verbaasd dan ook niet dat hij zijn eigen leven voor een ander waagt. Het is Melwin zijn eerste hoofdrol en dat voegt hem goed. Zijn zang is zuiver en spel overtuigend. Hij zet een aandoenlijke Cis de man neer.
Kindercast
De kindercast bestaat uit 18 talentjes die de klas en vriendjes van Ciske spelen. Betje (Lynn), het vriendinnetje van Ciske en dat ook altijd zal blijven, valt op door haar prachtige zangstem. De scene met het schooluitje laat zien hoe getalenteerd de kinderen zijn. De choreografie (Sanne Ooms) is gestructureerd en wordt geconcentreerd uitgevoerd. Bij de bruiloft scene zien we al wat lossere dansbewegingen en kun je als publiek niet anders dan meedeinen.
En zonder onder te doen aan de andere kinderen en hun talent moet gezegd dat Wietse, die kleine Cis speelt de ster van de avond is. Letterlijk van straat geplukt via een volwassen lid van AVOZ, vertelt Ineke ons. Wietse heeft een naturel spel waardoor het zeer geloofwaardig wordt en een guitig koppie waar je na de eerste scene al bij wegsmelt. De scenes waar emotie getoond moet worden, zoals de dood van Dorus (Fabio) of het in de armen vliegen van tante Jans (Geeske) na de moord op zijn moeder (Gitta) zijn hartverscheurend en behoorlijk indrukwekkend. De eindscene waarin hij neergeschoten Cis bezoekt en het duet dat volgt zorgt echt voor die traan die het verhaal ook verdiend.
We horen af en toe Ineke wat roepen tussendoor en er komt een moment dat ze de show stopzet. Tijdens de rechtbankscene staat (of zit eigenlijk) bijna elk lid op toneel en dan is het even goed kijken hoe je alles plaatst. Na ingrijpen van Ineke is ook deze scene klaar en spelen ze door. Het nummer ‘edelachtbare’ wordt ingezet en alsof er geen tussenstop is geweest klinken zowel solisten als ensemble wederom als een klok.
Ook het slotapplaus moest nog ‘gezet’ en de aanwezigen klapten gehoorzaam tot het goed was. Ervaring leert dat dat vanaf de voorstelling een gejuich en gejoel zal zijn en het dak er af zal gaan want dat verdient deze voorstelling zeker.
Het eerste weekend (12 en 13 oktober) zullen in Abbekerk gespeeld worden en daarna verhuist het gezelschap naar Enkhuizen om op 19 en 20 oktober nog te spelen. Alle avonden zijn al volledig uitverkocht en dat gunnen we de vereniging natuurlijk enorm!
Meer informatie vind je hier.
Verslag en foto’s: Mariska Steenbergen
Lees ook:
Indringende musical ‘Pijnstillers’ gaat in première
er zijn geen afbeeldingen gevonden
Het was fantastisch we hebben erg genoten .