De Vereniging van Oisterwijkse Spelers verzorgt ieder jaar aan het begin van de zomer met veel plezier, inzet en enthousiasme een compleet muziektheater in het Natuurtheater Oisterwijk. Ruim 70 spelers, leden en vrijwilligers werken hieraan mee. Dit jaar wordt de voorstelling Ciske de Rat gespeeld. De voorstelling is in de buitenlucht. Neem een fles wijn, een deken en een extra kussentje mee.

Ciske de Rat

Ciske de Rat – de Musical, gebaseerd op de trilogie van Piet Bakker, behoort tot het Nederlandse cultuurgoed. De musical vertelt het beroemde verhaal, maar laat ook zien hoe het Ciske vergaat als volwassen man. De belevenissen van Cis de Man, zijn door de musical heen geweven en geeft een nieuwe dimensie aan dit oer-Hollandse verhaal.

In de musical zorgt de kleine Ciske opnieuw voor momenten van ontroering, humor en brutale streken en laat de musical zien hoe de volwassen Ciske met zijn verleden probeert te leven. De musical brengt je een avond vol herinneringen aan het jochie met een hartje van goud en blijft ontroerend en tijdloos. Naast de hit “Ik voel me zo verdomd alleen” heeft Henny Vrienten 26 nieuwe nummers voor de musical geschreven.

De musical vertelt het verhaal van zowel de jonge belhamel Ciske Vrijmoeth  als de volwassen Cis, zoals beschreven in de trilogie van Piet de Bakker (‘Ciske de Rat’, ‘Ciske groeit op’ en ‘Cis de Man’), die hij schreef tijdens de oorlogsjaren. Het verhaal uit ‘Cis de Man’ is daarbij een raamvertelling voor de andere twee boeken; in flashbacks wordt vanuit de leefwereld van de volwassen Cis een aantal scènes getoond die voor de jonge Ciske een sleutelrol hebben gespeeld.

Ciske is een brutale straatjongen, met een hart van goud. Ondanks zijn tirannieke moeder Marie, die hem ’s avonds laat werken in het café waar ze zelf ook werkt,  zijn er toch een aantal volwassenen die zich Ciske’s lot aantrekken; Meester Bruijs ontfermt zich over hem en wordt zelfs aangesteld als toeziend voogd. Ciske’s vader, zijn nieuwe vriendin Tante Jans, Inspecteur van de Kinderpolitie Muysken en Pater de Goey zien de goedheid in Ciske en proberen zijn leven in goede banen te leiden. Toch slaat het noodlot toe en belandt Ciske in het tuchthuis. Als volwassen Cis moet hij  in het reine komen met zijn verleden en zowel zijn vijanden als zichzelf vergeven en accepteren.

Arjan van Twisk

De regie is in handen van Arjan van Twisk. Hij studeerde Psychologie aan de Universiteit van Tilburg. Vervolgens studeerde hij Muziektheater aan het Fontys Conservatorium van Tilburg, uitvoerend en docerend. Na zijn Bachelor haalde hij in 2009 zijn Master titel met de rol van ‘Sweeney Todd’ in een zelfgeproduceerde productie van de gelijknamige voorstelling. Tijdens zijn masterstudie was hij tevens te zien in de originele Joop v/d Ende productie van ‘Ciske de Rat’ de musical. Na 710 voorstellingen is hij uitvoerend coördinator geworden aan de MuziekTheateropleiding.

Natuurtheater Oisterwijk

22 juni 20.00u
23 juni 20.00u
24 juni 14.30u
29 juni 20.00u
30 juni 19.30u
Entree €16,50
Natuurtheater, Oisterwijk