Gisteravond was in het RAI theater in Amsterdam de première van de Engelstalige internationale tour van de West End productie van Cats. Een ware musicalklassieker in de originele taal: een groot cadeau!
Deze Andrew Lloyd Webber musical uit 1981 was 6 jaar later voor het eerst in Nederland te zien. In deze productie leerden we nu bekende artiesten als Pia Douwes, Stanley Burleson en Ruth Jacott kennen als musicalartiest. In 2006 – 2007 was de laatste Nederlandstalige tourproductie van Cats met onder andere Vera Mann, Lone van Roosendaal, Antje Monteiro, Pia Douwes en Marleen van der Loo.
Het verhaal is gebaseerd op T.S. Eliot’s Old Possum’s Book of Practical Cats en is een perfecte samenvoeging van goede muziek, fantastisch dans en (net) voldoende verhaal voor een heerlijke avond. De Jellikel Cats komen zoals ieder jaar bij elkaar op het bal zodat de oude wijze kat Deuteronomy (John Ellis) de kat kan kiezen die mag beginnen aan een nieuw leven. De kat Munkustrap (Jak Skelly) introduceert de verschillende katten en geeft ze de kans zichzelf voor te stellen. Langzaam wordt zo de hiërarchie binnen deze uitgebreide familie zichtbaar.
Katten
In totaal zijn er 32 katten in dit verhaal wat dit een voorstelling maakt waar je zeker 32 keer naartoe kunt om echt kennis te kunnen maken met al deze individuele katten. De prachtige catsuits en schmink zorgen ervoor dat iedere kat een uniek uiterlijk heeft. Nog mooier is dat de acteurs de individuele eigenschappen van de katten ook in blikken en bewegingen benadrukken. Zelfs in de strakke choreografieën vinden de acteurs momenten om in details het unieke karakter van de kat door te laten schemeren.
Zo zijn er Mungojerrie (Billy Mahony) en Rumpelteaser (Kirsty Ingram), de ondeugende kattentweeling die overal mee weg komen, omdat niemand ze uit elkaar kan houden. Ze zenden een geweldige energie de zaal in blijven ook na hun introducerend duet een komisch duo.
Skimbleshanks (Matthew Rowland) probeert in de treinen voor iedereen te zorgen en heeft altijd prachtige verhalen te vertellen. De katten komen samen bij een vuilnisbelt en deze is dan ook op prachtige wijze verbeeld in het decor. Zodra ze over de trein zingen verzamelen de katten hier samen materiaal om de trein uit te beelden. Ook als ze later een toneelstuk opvoeren wordt er gebruik gemaakt van schoenendozen, een losse schoen en stukken karton waardoor de vuilnisbelt tot leven komt.
Bij de eerste paar ensemblenummers is de verstaanbaarheid nog niet optimaal en hier is de Nederlandse boventiteling toch erg fijn. Veel stukken in deze vertaling zijn prima, maar helaas zijn er ook wat pijnlijke delen. Een schril contrast met de finesse in het origineel en de hertaling van Gerrit Komrij die bij de Nederlandse producties werd gebruikt.
Doorgecomponeerde musical
Cats is een doorgecomponeerde musical waarin spel, dans en muziek fantastisch samenvloeien. De dans is adembenemend mooi en ontroerend. Heerlijk dat hier ook echt ruimte voor is zonder het als onderbreking van de verhaallijn wordt ervaren. Hier blijkt ook waarom de wat losse verhalen van de introducties in deze productie zo goed werken, met de dans wordt het toch een.
Een van de danshoogtepunten is de introductie van Mr. Mistoffelees (Alex Harrison), de goochelaar met magische krachten en de redder van het bal. Zijn optreden is een show op zich binnen het verhaal en een genot om naar te kijken.
Een van de bekendste nummers uit Cats is Memories, een nummer dat ook als je de musical nog niet gezien hebt waarschijnlijk bekend zal zijn. Met dit nummer doet Grizabella (Jenna Lee-James), de glamourkat, een poging om weer geaccepteerd te worden door haar familie. Jenna Lee-James betoverd met haar prachtige stem de hele zaal die ademloos luistert naar haar verhaal. Door wat technische problemen wordt haar de kans ontnomen om weg te vliegen, maar dit wordt goed opgelost en het uitblijven van dit stukje techniek zullen niet al te veel mensen gemist hebben.
Iedereen die een kat in huis heeft weet: ze gaan altijd hun eigen gang. Zo ook deze katten die zich absoluut niet laten beperken door de door mensen bedachte grens tussen toneel en zaal. Regelmatig duiken er vanuit alle kanten katten op waardoor ze nog directer contact kunnen maken met de mensen aan wie ze hun verhaal vertellen.
Cats is absoluut een volledig verhaal ondanks het fragmentarische karakter. Maar na deze bijzondere kennismaking met de individuele katten zou een vervolg waarin ze ons meenemen in een volgend bal ook heel welkom zijn! Een terugkerend thema in de teksten is de vraag: Wat is geluk? Een precies antwoord mag iedereen voor zichzelf formuleren, maar er is een ding dat zeker aan je geluk kan bijdragen en dat is de belevenis van Cats!
“Let your memory lead you
Open up, enter in
If you find there the meaning of what happiness is
Then a new life will begin”
– The moments of happiness
Lees ook: Reünie bij Europese première CATS in Rai Theater Amsterdam
Extra voorstellingen CATS op beide Kerstdagen
Verslag: Lisa Jansen
Foto’s: Mariska Steenbergen