De Nederlandse castleden van het nieuwe theaterspektakel War Horse kijken donderdagavond gezamenlijk naar de voorstelling die zij vanaf juni in Nederland op de planken brengen.

Via een livestream vanuit Londen’s West End wordt het stuk van het National Theatre of Great Britain rechtstreeks op het witte doek vertoond in bioscoop Tuschinski in Amsterdam.

De show gaat over een bijzondere vriendschap tussen een jongen en een paard, dat tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt verkocht aan het Britse leger. De paarden in het stuk zijn levensgrote dieren van leer en ijzer, die tot leven worden gebracht door poppenspelers. Acteur Kay Greidanus (22) speelt de eenvoudige boerenjongen Albert die op zoek gaat naar zijn geliefde paard Joey. Andere rollen zijn er onder meer voor Jochem ten Haaf en Annick Boer.

Jeugdroman
De paardenvoorstelling is gebaseerd op een Britse jeugdroman van Michael Morpurgo. War Horse trok sinds de première in Londen (2007) meer dan vijf miljoen bezoekers in onder meer de Verenigde Staten en Duitsland. Regisseur Steven Spielberg verfilmde het verhaal in 2011.

De show wordt naar ons land gehaald met steun van de VandenEnde Foundation van Joop van den Ende. War Horse gaat op 14 juni in première in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam en is daarna te zien in Rotterdam, Breda, Groningen, Apeldoorn en Heerlen.

ANP

Lees ook:
Soy Kroon ook te zien in War Horse
Alle hoofdrolspelers War Horse bekend