Onder toeziend oog van broer Jan en een nicht van Sonneveld onthulde de cast van Sonneveld samen met wethouder Frits Lintmeijer vanmiddag een bijzonder standbeeld van ‘Nikkelen Nelis’ op het voorterrein van de Stadsschouwburg. Met op de achtergrond muziek van het originele Willem Parel draaiorgel.

Het beeld ‘Nikkelen Nelis’ stond sinds 1985 bij de Wim Sonneveldschool. De school is afgelopen zomer gesloopt en het beeld zal na tijdelijke plaatsing bij de Stadsschouwburg een permanente plek krijgen in de Jan Pieterszoon Coenstraat vlakbij het geboortehuis van Wim Sonneveld. Het beeld is bij de Stadsschouwburg geplaatst in het kader van de première van Sonneveld die zondag 27 oktober plaatsvindt

Na het grote succes van de smaakvolle musicals Toon en Ramses blaast producent Albert Verlinde een andere vaderlandse theaterlegende een prachtig musicalleven in: Wim Sonneveld. Het veelzijdige talent van Wim Sonneveld als zanger, acteur, conferencier en inspirator is misschien nog steeds ongeëvenaard. Sonneveld is een nieuwe, muzikale theatervoorstelling over het leven van Wim Sonneveld. Met natuurlijk de meest bekende liedjes zoals ‘Het Dorp’, ‘Lieveling’ en ‘Dat wij verschillen van elkaar’ wordt het een middag vol nostalgie, maar zal men vooral Wim Sonneveld beter leren kennen dan ooit.

Wim Sonneveld
Wim Sonneveld was de meest veelzijdige en tijdloze cabaretier die Nederland heeft gekend. Zijn one-man shows zijn onvergetelijk, mede dankzij de decors van zijn partner Friso Wiegersma, maar ook dankzij diens schitterende teksten. Tijdens een autorit op 17 februari 1974 van Amsterdam naar Den Haag had Sonneveld twee lifters opgepikt. Onderweg kreeg hijeen hartaanval. Eén van de lifters nam op zijn verzoek het stuur over en reed hem naar het ziekenhuis. Hij leek al snel aan de beterende hand te zijn, maar verbleef nog twee weken in het ziekenhuis. Sonneveld kreeg veel brieven, bloemen en bezoek. Hij belde Henk van der Meijden van de Telegraaf voor een klein interview zodat hij alle bezorgde mensen kon laten weten dat het beter met hem ging. Dit interview stond vrijdag 8 maart 1974 in de krant. Dezelfde dag kreeg Wim Sonneveld een tweede hartaanval en stierf.

In 2012 zond MAX de 8-delige televisieserie Moeder, ik wil bij de Revue uit. De serie, die zich afspeelt in de jaren vijftig, is vernoemd naar een liedje van Sonneveld en ook in de serie werden liedjes van Sonneveld gebruikt.

Het verhaal
Als Wim Sonneveld vlak voor zijn eerste hartaanval op 56-jarige leeftijd een lifter (Cindy Bell) oppikt en later bijkomt in het ziekenhuis wil hij niet accepteren dat de grote Sonneveld bijna was omgevallen. In de drie dagen dat hij in het ziekenhuis ligt, wordt hij door de lifter geconfronteerd met zijn jeugd, liefdes en werk. Tijdgenoten als Conny Stuart (Mariska van Kolck), Huub Jansen (Jan Elbertse) en Friso Wiegersma (Thomas Cammaert) passeren letterlijk zijn revue.

Tony Neef gaat de rol van Sonneveld spelen. Neef kreeg grote bekendheid met zijn rol in Miss Saigon. Het is niet de eerste keer dat hij voor zijn werk liedjes van Wim Sonneveld zal vertolken. Eerder stond de acteur in de voorstelling ‘Telkens weer het dorp’, een hommage aan tekstschrijver Friso Wiegersma.

De musical Sonneveld gaat tot en met maart 2014 door Nederland touren. De regie is in handen van Eddy Habbema.

Kijk voor meer informatie op http://www.sonnevelddemusical.nl

Voor de fotoreportage klikt u hier.