Al sinds de oprichting in 1980 is ‘Kinderen voor Kinderen’ een groot succes. Met elk jaar een cd met nieuwe liedjes en een bijbehorende televisieshow heeft het VARA-programma ondertussen een rijk repertoire aan liedjes opgebouwd. Speciaal voor het 35 jarig jubileum is er een musical gemaakt waarin de bekendste liedjes van vroeger en nu verwerkt zitten. Op woensdag 10 september vond er een perspresentatie plaats op het ‘Waanzinnig Gedroomd College’ (in het dagelijks leven de Nicolaas Maesschool in Amsterdam) waar de pers door de ‘schooldirecteur’ werd rondgeleid.

‘Waanzinnig Gedroomd’ gaat over Guus. Guus is een jongen van elf jaar. Hij is leuk en slim, hij houdt van lol trappen en heel soms knuffelen met zijn moeder. Guus maakt vaak muziek met zijn vader Leo. Leo is eigenlijk zelf nog een groot kind. Dan verandert opeens alles… Guus verhuist en gaat naar een nieuwe school waar veel gepest wordt. De schooldirecteur is ten einde raad en schakelt de hulp in van meester Augustus. Met hun nieuwe meester doet de klas van Guus een bijzonder muzikaal project dat alles verandert: ‘PROJECT M.’ Door het maken van muziek leert de klas zich naar elkaar te openen en hun geheimen aan elkaar te vertellen. Maar vertelt ook Guus zijn grote geheim aan de nieuwe klas?

Kinderen voor kinderen presentatie -2

De cast van ‘Waanzinnig Gedroomd’ bestaat uit vijf volwassen acteurs en per voorstelling tien kinderen (in totaal ruim veertig kinderen). Gedurende de perspresentatie werd de pers rondgeleid van lokaal naar lokaal door de schooldirecteur, die liet zien wat voor bijzondere school het was. Verschillende liedjes als “Ha ha ha je vader,” “Meidengroep,” “Klaar voor de Start” en natuurlijk “Waanzinnig Gedroomd” (speciaal voor de musical in een theatraal jasje gestoken door Carlo van der Put) werden ter gehore gebracht in de verschillende lokalen.In het script van de musical, geschreven door Roeland Fernhout en Ulrike Bürger-Bruijs, zijn ruim 25 liedjes van Kinderen voor Kinderen verwerkt. Liedjes van vroeger zijn voor de kinderen van toen, dus de ouders van nu, een feest van herkenning, maar ook de liedjes van de laatste jaren zijn in het script verwerkt, zodat de kinderen van nu ook veel zullen herkennen. Leuk detail is het feit dat de volwassen acteurs alle instrumenten die gebruikt worden voor de muziek, hebben leren spelen en dat ze dat ook in de voorstelling zullen doen.
Kinderen voor kinderen presentatie -38Ulrike benadrukte dat, naast de muzikale herkenning, ook het verhaal voor veel kinderen herkenbaar zal zijn. Ervaringen die kinderen hebben verteld, zijn verwerkt in het script en toen de kinderaudities plaatsvonden en er werd gevraagd wat ze het stomst vonden, werden er teksten gezegd door de kinderen die zo uit het script hadden kunnen komen.

Lucia Marthas vertelde over het verschil tussen het Kinderen voor Kinderen-koor en de musical. Het verschil zit hem in het feit dat het koor elk jaar een cd uitbrengt en een televisieshow wordt gemaakt, waarbij elk nummer een klein eigen script heeft. Bij de musical is echter een groot script waarin de nummers van Kinderen voor Kinderen gebruikt zijn om een echt verhaal mee te vertellen. Lucia Marthas, zowel bij de televisieshow als bij de musical betrokken voor de choreografie, benadrukt dat het ook een hele andere manier van werken vereist.Regisseur Ruut Weissman had al een tijd het verlangen om weer met kinderen te werken, dus toen hij gevraagd werd voor de regie van deze musical, hoefde hij niet lang na te denken. Hij meldde dat het verhaal gebaseerd is op de realiteit van de kinderen van de school waar de perspresentatie werd gehouden, maar dat het wel op zo’n manier is aangepast, dat het verhaal ook voor volwassenen leuk en herkenbaar blijft.
Kinderen voor kinderen presentatie -45‘Waanzinig Gedroomd’ is een productie van Cook a Dream, in samenwerking met VARA’s Kinderen voor Kinderen. Cook a Dream, opgericht in 2009 door Ulrike Bürger-Bruijs met medewerking van Joop van den Ende, is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen van nieuwe muziektheaterproducties. Zo ontwikkelden zij in opdracht producties als Petticoat, Ciske de Rat en Hij Gelooft in Mij. ‘Waanzinnig Gedroomd’ is de eerste productie die Cook a Dream in eigen beheer uitbrengt.

‘Waanzinnig Gedroomd’ is een echte familiemusical voor mensen van 5 tot 99 jaar en gaat op zondag 19 oktober 2014 in première in het DeLaMar Theater in Amsterdam en is vanaf dan tot en met 22 maart 2015 door het hele land te zien.

Voor meer informatie over de musical: www.waanzinniggedroomd.nl

Cast:
Meester Augustus: Stijn de Leeuwe
Leo, vader van Guus: Niels Gooijer
Julie, moeder van Guus: Lotte Noordanus
Hendrik van Kampen: Ian Bok
Anouk van Kampen: Michelle Courtens
En verder per voorstelling tien kinderen die de rollen van Guus, Lily, Zoe, Daan, Emma, Ahmed, Julia, Marc, Mieke en Sabrina vervullen. Voor vele kinderen is het hun eerste optreden. Anderen, zoals de tweelingzusjes Mylène en Rosanne Waalewijn (winnaressen Junior Songfestival) en Jelle Stout, Jannes Heuvelmans en Davy Gomez (De Kleine Blonde Dood) is dit een volgend project.

Creatives:
Script: Roeland Fernhout en Ulrike Bürger-Bruijs
Regie: Ruut Weissman
Choreografie: Lucia Marthas
Associate Choreografie: Melaisa Ilis
Arrangementen: Carlo van der Put
Muzikale leiding: Thijs Cuppen
Regieassistent: Britte Lagcher
Muzikale leiding kinderen: Michiel Rozendal
Instuderen kinderen regie: Linda Hibma
Decorontwerp: Daniël Ament
Kostuumontwerp: Sabine Snijders
Lichtontwerp: Patrick Kramer
Geluidsontwerp: De Compaenen (Bo Bruijs, Dennis Slot)

Verslag: Milco Feijnenbuik
Foto’s: Peggy de Haan

De fotoreportage vind je hier.

Lees ook:
Bekendmaking “Waanzinnig gedroomd” familiemusical

Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte? Like ons op facebook en klik hier.