Op zaterdagavond 15 september 2018 ging in de Efteling een spectaculaire nieuwe voorstelling in première: CARO! CARO beeldt het leven van Oscar uit, die op een verrassende wijze aan het publiek voorgesteld wordt. Na deze introductie laten meneer en mevrouw Tijd zijn hele leven aan hem voorbij trekken, op de carrousel van het leven: zijn speelse jeugd, zijn opstandige puberteit, zijn volwassenheid waarin de liefde groeide en zijn leven als oudere. Met waanzinnige acrobatiek en dans op ongekend niveau is dit zeker het visuele spektakel wat de Efteling belooft!

Eftelingtheater

De binnenkant van het Eftelingtheater is niet meer te herkennen. Net zoals in de carrousel bevindt het decor zich in het midden van de zaal, met het publiek daarom heen. De spelers van de voorstelling moeten dus voor 360 graden publiek spelen. Dit is eenvoudiger voor hen gemaakt door een ingenieuze draaibare verhoging waarop het hele verhaal zich afspeelt. Het podium daaromheen vormt de klok waarin de tijd terug wordt gedraaid en kan worden stil gezet door meneer en mevrouw Tijd.

Niet alleen de zaal, maar de hele voorstelling is totaal wat anders dan de Efteling tot dusver heeft laten zien, maar het past totaal in het plaatje van de Efteling en overstijgt toch weer de hooggespannen verwachtingen van vorige voorstellingen. De voorstelling heeft op een geheel unieke manier veel charme. De fantasie van de kijker wordt geprikkeld door het feit dat er nauwelijks in de voorstelling gesproken wordt. De Efteling laat met deze voorstelling zien dat woorden totaal overbodig kunnen zijn in een wereld waar zo veel mooie dingen te zien zijn. De dansen op hoog niveau, de kunst van de acrobatiek, de humor, maar ook de intense emotie van mime en de muziek en de liederen zorgen dat er een voorstelling staat, waarin geen woord te veel of te weinig is gezegd. Dit zorgt ervoor dat de voorstelling ook voor het internationale publiek aanlokkelijk is.

Het verhaal van Caro

Het liefdesverhaal van Oscar en zijn geliefde Eva wordt in de voorstelling uitgebeeld door meerdere koppels; elk koppel beeldt een bepaalde fase van het leven uit. De kleine Oscar en Eva van deze avond hadden een groot schattigheidsgehalte en beeldde alles goed uit. Sem Bach speelde de Oscar die van puber naar volwassene groeit. Met deze rol laat hij zien dat hij eigenlijk uit de kinderrollen gegroeid is en dat hij onder de volwaardige dansers en acteurs geschaard kan worden. Zijn dans was ongekend. Maar er was meer uitzonderlijk talent, waaronder in het ensemble. De hele voorstelling werd een geheel door de rollen van meneer en mevrouw Tijd, goed gespeeld door Marcel Visscher en Talita Angwarmasse. Daarnaast zou de Efteling de Efteling niet zijn als er ook niet een groep kinderen eenmalig mee mocht spelen in de show. Ook deze kinderen hebben het zeer goed gedaan.

Spectaculair decor

Het decor is niet aan het toeval overgelaten. Alle benodigdheden en decorstukken waren met een Eftelingsausje overgoten, waardoor het allemaal zo in het museum gezet zou kunnen worden. Vanuit alle hoeken van de zaal kwamen attributen en zo snel als je het zag aankomen, zo snel was het ook weer weg. Een mens heeft ogen te kort om te zien wat er allemaal gebeurt op en naast het podium. Het gebruik van vuur en het in prachtige vormen opspattende water, wat de Efteling als geen ander kan, maakten de show af.

Kortom, een show die hoort bij een Eftelingbezoek en een show die het ook meer dan waard is om speciaal voor naar Kaatsheuvel te komen. Tickets zijn te bestellen via https://www.efteling.com/nl/theater/caro.

Foto’s: Efteling en Patrick van den Dorpel
Verslag: Jenny Evendijk
Video: Patrick van den Dorpel