Als je aan Carmen denkt zal je als eerste denken aan de wereldberoemde opera van Bizet. Dit verhaal van Prosper Mérimée is de basis voor een unieke theaterbewerking die speciaal door regisseur Ruud van Bree voor Theaterplan is gemaakt. Sinds 1990 stimuleert Theaterplan theater bij jongeren. Na producties waaronder Fame, Footloose, Little Shop Of Horrors en The Wiz brengt theaterplan dit jaar een unieke bewerking van Carmen op de planken met in de hoofdrollen Adelaide Ouwerkerk (Carmen) en Joeri Leenders (Don José).

Een jongeman, Don José, afkomstig uit een klein dorpje op het platteland, gaat het leger in. Nadat Don José zijn oude leven heeft achtergelaten met zijn vriendin Micaëla, komt hij aan in de stad. Daar ontmoet hij Carmen. Hij is onder de indruk van deze aantrekkelijke, interessante en wereldse vrouw en hij vindt haar dan ook erg leuk. Micaëla is op zoek naar Don José omdat ze hem een brief wil geven van zijn moeder. Zijn moeder wil dat Don José trouwt met Micaëla. Don José besluit op dit verzoek in te gaan. Hij probeert Carmen uit zijn hoofd te zetten maar dat lijkt niet te lukken. Don José blijkt verscheurd tussen twee werelden: hij is hopeloos verliefd op Carmen, maar wil ook zijn plicht als soldaat naleven. Carmen verleidt Don José op het plein. Hij heeft zonder woorden allang toegegeven aan zijn liefde voor Carmen. Micaëla bezoekt hem met het nieuws dat zijn moeder is gestorven. Vervolgens krijgt Don José genoeg van zijn leven als smokkelaar en Carmen krijgt genoeg van Don José met als gevolg dat Carmen hem wegstuurt. Wat heeft Carmen met hem gedaan? Don José wijst Micaëla definitief af uit radeloosheid. Uiteindelijk verklaart Carmen haar liefde voor Escamillo, de bekroonde stierenvechter.

achtergrondC 04

In deze musical wordt aan het oude verhaal een moderne twist gegeven. Dat is in deze voorstelling erg goed gelukt. De Spaans- en Franstalige nummers, waaronder het Spaanse nummer ‘Hijo de la luna’, pasten feilloos in de stijl van het verhaal. Het bekende popnummer Royals van Lorde paste echter wat minder in het geheel. In de muziek kwamen ook twee nummers uit de opera voor: de Habanera en de Toreador. Muzikaal leider Michiel Ballhaus is er duidelijk in geslaagd om de gehele bezetting zo goed mogelijk te benutten. Hoewel er maar veertien mensen in het koor zaten, klonk het koor erg vol en mooi.

achtergrondC 05

Gedurende de eerste akte maken we kennis met het spel van Merel Spanjers die haar rol van Micaëla zeer overtuigend bracht. Adelaide Ouwerkerk heeft de rol van Carmen helemaal in haar zitten. Hoe zij vol overgave deze rol speels doch duidelijk brengt is werkelijk zeer goed te noemen. Je ziet een mooie ontwikkeling van het personage gedurende de voorstelling. Daarnaast is zij samen met Joeri Leenders (Don José) een interessant duo. Joeri en Adelaide hebben een mooi samenspel. Don Escamillo, de stierenvechter, werd gespeeld door Joris de Hoop. Zijn rol werd duidelijk neergezet en hij straalde ook duidelijk uit dat hij flink wat macht een aanzien had. Dat was erg mooi om te zien. De Engelse uitspraak was bij de stierenvechter niet altijd even duidelijk, maar dat mocht de pret niet drukken: Joris bracht zijn solonummer overtuigend.

achtergrondC 07

De momenten waarbij de hele cast op het podium stond waren af en toe een beetje rommelig. Er werd mooi gebruik gemaakt van de verhogingen in het decor waardoor het stuk wat meer begon te leven. Er was verder weinig decor aanwezig, waardoor de nadruk kwam te liggen op de drie disciplines: dans, spel en zang. Dit was erg mooi om te zien. In het stuk werd af en toe gebruik gemaakt van ‘stagefighting’. Dit was ontzettend mooi uitgewerkt en erg goed geregisseerd. Vooral in de tweede akte werd je meegenomen in de sfeer van het stuk en zat je op het puntje van je stoel.

Kortom: dit is amateurtheater waar het voor bedoeld is. Theaterplan is samen met de cast en het creatieve team erin geslaagd om een prachtige, vurige productie op de planken te brengen. Deze jongeren hebben een super prestatie geleverd.

Carmen speelt nog van 3 t/m 7 Januari in de Philipszaal van het Parktheater in Eindhoven.
Tickets op www.parktheater.nl of telefonisch via 040-2111122

Foto’s: Theaterplan

 Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte via Twitter? Volg ons op Twitter en klik hier.

Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte via Facebook ? Like ons op facebook en klik hier.