Waanzin producties bracht dit jaar de musical Hairspray op de planken. Deze energieke musical speelt zich af in de sixties. De tijd van veel haarlak (Hairspray), glitter jurken en hoge kapsels. De muziek uit die tijd was swingend. Hairspray, de musical, is eerder gespeeld door V&V met in de hoofdrollen Arjan Ederveen en Esmee van Kampen.

De mollige tiener Tracy Turnblad werd dit keer mooi gespeeld door Kayleigh Veltrop. Tracy wil niets liever dan dansen in de Corny Collins Show. Als daar een plek vrij komt doordat een van de danseressen zwanger is, ziet Tracy haar kans schoon en spijbelt van school en gaat naar de audities. In eerste instantie wordt ze afgewezen en moet ze nablijven voor haar spijbelen van school. In de nablijfklas zitten allemaal gekleurde kinderen die geweldig kunnen dansen. Ze krijgt een rolletje in The Corny Collins Show als Collins haar ziet dansen tijdens een optreden van Larkin.

De show van televisiestation WYZT wordt gesponsord door een haarlakfabrikant, iets dat vanzelfsprekend is in de tijd van heel veel haarlak. In de show zijn ook een aantal rijkeluiskinderen te zien waaronder Amber von Tussle, gespeel door Claire de Winter en haar vriendje Link Larkin, gespeeld door Robin Reitsma. De manager van het station is Velma von Tussle, gespeeld door Caroline Das, haar moeder. Zij wil alles wat er gebeurd op het televisiestation controleren. Ook dat de dansgroep bestaat uit alleen blanke mensen. Gekleurde mensen zijn alleen welkom op de dag voor gekleurde mensen georganiseerd door Mabelle Motormouth, gespeeld door Stefanie Roland.

Hairspray Waanzin Theaterproducties 74

Als Tracy gaat voor de kroon van Miss Teenage Hairspray, staat de stad op zijn kop en breekt de strijd pas echt los. Haar beste vriendin, Penny Pingleton, gespeeld door Iris Langenberg, staat Tracey bij in haar strijd.

Tracy’s moeder, gespeeld door Ties Brunt, is niet blij dat haar dochter elke keer naar het programma kijkt. Als Tracey in de dansgroep terecht komt, raakt ze bevriend met de zoon van Mabelle Motormouth, Seaweed, gespeeld door Tom Reinking. Tracey wordt al snel populair en Amber voelt zich daardoor bedreigt en krijgt de steun van haar moeder. De strijd barst dan echt los.

Hairspray Waanzin Theaterproducties 88

Hairspray is een swingende musical die de ongelijke rechten bespreekbaar probeert te maken. In deze tijd is die strijd om gelijke rechten steeds aktueel en speelt Waanzin daar op in door te spreken over gekleurde mensen. De ster van de show is Ties Blunt die de rol van Edna Turnblad schitterend speelde en beschikt over een mooie timing en gevoel voor humor, zonder dat te overdrijven. Enig minpuntje is dat hij de rol speelt van een dikke vrouw en Ties te slank toont. Daardoor komen sommige teksten ongeloofwaardig over. Ties compenseert dat absoluut met zang en spel die met vlagen hilarisch zijn en die hem de ster van deze show maken.

De spanning van de première was hier en daar merkbaar omdat er soms terughoudend gespeeld werd. Naarmate de première vorderde viel de spanning van veel schouders af en begon de show te bruisen. Waanzin heeft een serie van mooie musicals geproduceerd zoals Footloose, Aida, The Sound of Music en Beauty and The Beast. Hairspray trok deze opgaande lijn helaas niet door. Mede doordat de tegenstellingen, waar Hairspay mee valt of staat, onvoldoende zichtbaar waren.

Hairspray Waanzin Theaterproducties 89

Deze versie van Hairspray is desondanks heerlijk om naar te luisteren en te kijken. De rollen worden vol energie gespeeld en het plezier van de cast spat van het podium af. Het live orkest, dat achter op het podium stond en tevens als showorkest fungeerde, is een absoluut pluspunt in een tijd van geluidsbanden. Waanzin producties speelt ook vandaag nog een voorstelling in het Stadstheater van Zoetermeer om 20.15. Meer informatie vind u op:
http://www.waanzintheaterproducties.nl/kaarten.html

De uitgebreide fotoreportage vind je hier! 

Foto’s nabestellen ? Dat kan. Klik hier.

Steun ons en volg ons!!

Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte via Twitter? Volg ons op Twitter en klik hier.

Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte via Facebook ? Like ons op facebook en klik hier.