Examens; voor sommigen de poort naar een beter leven, voor anderen de afsluiting van een periode van hel. We zien als decor een toetszaal met daarin een aantal (binnen lopende) examenkandidaten. Examen Wiskunde wel te verstaan, vaak zo’n maak-of-kraak examen. Voor elke kandidaat ligt hetzelfde examen klaar, maar of zij er ook onder dezelfde omstandigheden bij zitten? Dat blijkt uit de een-akte musical ‘The Theory of Relativity’, voor het eerst in Nederland gebracht door dé studententheatervereniging van Breda; BST de derde Akte. Deze bestaat uit: Alyssia in ’t Groen, Fleur Donkers, Juul Lemmen, Kristie Koehof, Liedewij Luyken, Nanda Dolman, Nard Swolfs, Pauline Ingen Housz, Rachel Sommers, Ricardo van Heeswijk, Robbin Punt en Sven Bäcker.
De ‘Theory of Relativity’ is een musical van de hand van Neil Bartram (met muziek van Brian Hill). Door middel van liedjes en monologen creëert de cast een reeks personages wiens levens elkaar kruisen terwijl ze de ontluikende mysteries en avonturen in het bijna-volwassen leven onderzoeken. De ‘Theory of Relativity’ is een vrolijke en ontroerende kijk op verassend onderling verbonden levens. De personages ‘stappen uit het examen’ en doen hun verhaal. Zo horen wij het verhaal van een jongen die allergisch is voor katten, iemand die verliefd is voor de eerste keer, of de tiende keer, een kind van gescheiden ouders, iemand met smetvrees of gewoon een uniek individu.
Deze succesvolle musical speelde al in honderden zalen over de hele wereld en de eerste Nederlandse vertaling komt van de hand van theater- en filmmaker Bas Koedood. Helaas waren niet altijd de teksten goed te verstaan, mede door iets té enthousiaste support in het publiek. Het verbinden van de karakters laat wel even op zich wachten waardoor het soms wat fragmenterend over komt. Er zitten zeker ook leuke en komische momenten in zoals de scene in de nagelsalon, maar ook gevoelige nummers van bijvoorbeeld Mira het Mirakel over het leven en omgaan met verlies van een dierbare. Soms wordt er heel kwetsbaar solo gezongen en soms krachtig met (bijna) de hele groep.
Als aan het einde het examen weer wordt ingeleverd met het nummer ‘zonder jou ben ik niets’ laat de laatste examenkandidaat de zaal muisstil achter om daarna met een daverend applaus weer teruggeroepen te worden.
Een gedurfde keuze van het artistieke team (Dorine Heijltjes en Bas Koedood) waarmee toch een ruime voldoende gescoord is. Nu maar duimen dat alle studenten uiteindelijk ook hun échte diploma halen!
Mariska Steenbergen