Mamma Mia is een van de hits die de popgroep Abba in de jaren 70 weer een nummer één hit bezorgde. Mamma Mia, de musical bevat veel van deze hits en het succes is zo groot dat deze musical voor de derde keer terug komt naar Nederland.

Een hele serie nummer één hits is verwerkt in de musical Mamma Mia die voor de tweede keer in het Beatrixtheater op de planken wordt gezet. De eerste keer was dat met o.a. Simone Kleinsma en Celine Purcell. Nu is het de beurt aan Antje Monteiro en Jolijn Henneman. Er was ook een Mamma Mia die als tour door Nederland trok met o.a. Lone van Roozendaal.

De energie die absoluut nodig is bij Mamma Mia is ruimschoots aanwezig. De cast knalt van energie bijna van het toneel af en werkelijk elke beweging is vol kracht en energie.

Mamma Mia, het verhaal

Alleenstaande moeder Donna (Antje Monteiro) en haar dochter Sophie (Jolijn Henneman) leven op een klein Grieks eiland en bestieren samen een hotel. Sophie is verloofd met Sky (Soy Kroon), die na een verblijf is blijven hangen. Sophie en Sky staat op het punt te trouwen.

Sophie kent haar vader niet aangezien haar moeder in die tijd een bruisend liefdesleven had. Ze weet uit het dagboek van haar moeder dat er drie kandidaten zijn die haar vader kunnen zijn, dus nodigt ze alle drie de mannen (Dieter Troubleyn, Zjon Smaal en Emiel de Jong) uit op haar bruiloft om uit te vinden wie haar vader is. Samen met haar beste vriendinnen Lisa en Ellie (Sky Lemmer en Annefleur van den Berg) gaat ze op ontdekking uit. De mannen denken dat namelijk Donna hen uit heeft genodigd om herinneringen op te halen. Om het nog complexer te maken heeft Donna haar beste vriendinnen Tanja (Sophia Wezer) en Roos (Hilke Bierman) uitgenodigd. Bij elkaar alle ingrediënten voor een mooie avond amusement met top muziek.

De casting is uitstekend gedaan met Jolijn Henneman die de rol van Sophie onbevangen speelt en vanaf moment het eerste moment vertederd. Hilke Bierman is een ervaren rot in het vak en haar timing en komisch talent zorgen voor veel lachsalvo’s. De combinatie met Sophia Wezer is uitgelezen want ook deze vrouw heeft de lachers op haar hand en met haar immense energie weet ze de scene met Pepper in “Weet je moeder dat” volledig te benutten en is het luide applaus dik verdiend.

Antje Monteiro is een heerlijke chaotische Donna die wel van aanpakken weet. Met haar volle mooie stem weet ze elke noot met kracht de zaal in te sturen en daadkrachtig tegen al die potentiële vaders van haar dochter op te treden. Soy Kroon is rots in de branding Sky die zijn momenten meepakt en solide speelt en de steun is van moeder en dochter.

De vaders zijn een genot om naar te kijken en te luisteren. Relatieve nieuwkomer in een musical Emiel de Jong pakt lekker uit in zijn rol als Bart, de harde bolster met wel een heel klein hartje wat absoluut zijn charme heeft. Zjon Smaal weet zijn rol als Harry heerlijk blue neer te zetten waarbij je hem direct als vader zou willen hebben. Gevoelig en attent. Dieter Troubleyn speelt de wat gesloten Sam en heeft een mooie interactie met zijn grote liefde Donna.

Ensemble Mamma Mia

Het ensemble van een musical. Daar hoor je nooit over maar wat zijn ze ontzettend belangrijk. Ook in Mamma Mia. Veel mensen gaan er aan voorbij en focussen zich alleen op de hoofdrolspelers maar juist in Mamma Mia is het ensemble mogelijk nog belangrijker. Een ensemble bepaalt de sfeer op het toneel. Zonder hen geen sfeer, geen energie en geen waanzinnige zang. Stelt u zich eens voor. Mamma Mia zonder ensemble. Ondenkbaar. Gelukkig waren ze er vanavond en wat een genoegen om hen aan het werk te zien. Dus als u naar het theater gaat, let eens op de mensen die om de hoofdrolspelers staan die zich werkelijk te pletter werken. Als u het slotapplaus geeft. Gilt u ook eens voor hen. Ze verdienen het absoluut en mogen ook best een in het zonnetje gezet worden.

Oh ja, er voor veel theaterliefhebbers wellicht een leuk weetje. Het orkest zit weer in de orkestbak. Toegegeven, het orkest is niet meer zo groot en maar het maakt het aanzien toch net wat leuker vind ik en het maakt het meer theater.

Klik hier voor de uitgebreide fotoreportage

Meer informatie vind je op http://www.stage-entertainment.nl/shows/musical/mamma-mia/