De populaire serie Brugklas heeft sinds 14 oktober een mooie theaterversie op de planken staan. De musical Brugklas ging in het Zaantheater feestelijk in première, met de echte oude rotten in het brugklasvak, zoals Niek Roozen en Belle Zimmerman.

Het verhaal van Brugklas de musical gaat over Emma, die het zat is dat in de geschiedenis voornamelijk mannen een hoofdrol spelen. In de nieuwe schoolmusical van Max wil ze laten zien dat vrouwen deze rol ook prima op zich kunnen nemen, maar hierin gaat ze wel heel ver. Zelfs zo ver dat de hele school in opstand komt en een vriend uit Emma’s verleden bijzonder hard wordt gekwetst. Het is een musical waarin de zoektocht naar wie je bent centraal staat. 

De musical wordt door slechts vijf mensen volledig gedragen. Er speelt ironisch genoeg maar één acteur een brugklasser in de musical, namelijk Claire Veldkamp. Zij speelt sinds afgelopen seizoen in de serie en was ook te zien op het witte doek ‘Brugklas: de tijd van mijn leven’. Zij vertolkt de rol van Jamie, een meisje met een grote mond, maar heel diep van binnen een klein hartje. De roddelapp van de school staat onder haar beheer en daarmee speelt ze mensen tegen elkaar uit en zet ze de school op zijn kop. De school waar haar vader nog wel directeur is. Claire brengt de rol leuk en passend overdreven en ze lijkt in tegenstelling tot haar personage niets te hebben van plankenkoorts. Wanneer ze begint mee te dansen joelt de zaal het uit en ze zuigt de mensen mee in haar verhaal.

Belle heeft maar liefst zes seizoenen in de serie meegespeeld en schittert nu in de hoofdrol van de musical. De musical draait om haar en haar personage lijkt geen genoeg van deze aandacht te krijgen. Belle bewijst dat de visvijver van kinderen die in de musical Droomvlucht hebben gespeeld nog lang niet leeg is. Daar waar een dag eerder Juliana Zijlstra nog schitterde in de hoofdrol van de musical Lazarus, laat Belle in deze musical zien dat zij ook niet te missen is op de planken. Ze zingt de sterren van de hemel en komt zelfverzekerd over in dans en spel, wat perfect past bij haar dominante rol.

Niek is misschien nog wel beter bekend als Max, niemand weet ondertussen meer hoe hij echt heet. Vanaf het prille begin was hij betrokken bij Brugklas en heeft slechts 1 seizoen niet in de serie gespeeld. Max is al lang geen brugklasser meer, maar heeft nu de mediatheek onder zijn beheer. Niek speelt Max zoals we hem kennen, vertrouwd en met een grap en grol. Hij speelt groots en overtuigend en heeft duidelijk een horde trouwe fans. Ook in de musical laat hij zien dat hij haast onmisbaar is in het concept van Brugklas.

May Hollerman is nu twee seizoenen te zien in brugklas en speelt de rol van Selma in de musical. Van alle acteurs heeft ze absoluut de grappigste rol en dat brengt ze dan ook over. Of ze nou doet alsof ze geheimspion is of dat ze iemand plat op zijn smoel moet zoenen, niets lijkt haar te deren en ze laat de zaal meerdere keren in lachen uitbarsten.

Jary Sluijter is net afgestudeerd aan het Fontys in Tilburg (voor zijn afstuderen klik hier). Hij speelt in deze musical de rol van Bram, een jongen die er al op vroege leeftijd aan het zoeken was wie hij was. Met deze rol geeft Impact Entertainment aan dat er geen onderwerp onbesproken mag worden gelaten en dat iedereen mag zijn wie hij of zij wil zijn.

Net als in de serie wordt er ook in de musical gebruik gemaakt van evaluatiemomenten. Het beeld op het toneel wordt als het ware stilgelegd en één van de acteurs vertelt het publiek wat er speelt of vertelt wat extra informatie, zodat het publiek al eerder op de hoogte is van bepaalde verhaalelementen. Deze momenten werden extra versterkt door goed gebruik van licht.

Het verhaal is wel heel dun, maar dat past prima bij de leeftijdscategorie waarvoor deze musical bedoeld is. De dansen zijn heel goed uitgevoerd en vooral het nummer ‘Musical’ zorgt voor een geweldige sfeer in de zaal. De timing is goed en het decor wordt heel creatief gebruikt bij de dansen. Het gaat om twee multifunctionele decorstukken die dienen als kluisjes, tafels en mediatheek.

De musical heeft voor ieder wat wils en gaat actuele maatschappelijke thema’s niet uit de weg. Kaarten zijn hier te krijgen, bij vele theaters door het hele land.

Verslag: Jenny Evendijk
Foto’s: Lisa Jansen

Lees ook:
De geest van Bowie leeft voort in Lazarus *****