Na het succes in M-Lab is Otis of Othello deze zomer te zien op Theaterfestival De Parade. Deze tragikomische mini-musical van 40 minuten speelt zich af tijdens de Hollandse feestavond op de Nederlandse ambassade in Burundi. De rol van Otis wordt tijdens de parade gespeeld door Ernst Daniel Smid.

Het is feest op de Nederlandse ambassade van Burundi: een typische Hollandse avond. Maar de stemming is alles behalve feestelijk. De voor een promotie gepasseerde Jacco stookt in het gelukkige huwelijk van ambassadeur Otis en zijn jonge knappe vrouw Daphne. Michiel is verliefd op Esmee, de vrouw van Jacco. En dan komt er ook nog een oude aanbidder van Daphne langs. De op Shakespeare’s Othello gebaseerde Otis is door de makers van In bed met Rick en Maaike voor de Parade bewerkt tot een tragikomische mini-musical.

In Utrecht wordt de voorstelling in een grote ronde tent gespeeld. Ook wordt de voorstelling 3 keer op een dag/avond opgevoerd. Dat kan ook omdat de voorstelling aanmerkelijk korter duurt dan in M-Lab. Voorafgaand aan elke voorstelling staat de cast buiten de tent het zogenaamde “Parade Maken” te doen. Dat houdt in dat de cast, buiten in de voortent, reclame maakt voor hun voorstelling en publiek probeert aan te trekken en de laatste kaarten probeert te verkopen. Niets is er mooier dan spelen voor een volle zaal. De kaartverkoop vindt plaats bij de kassa bij de ingang maar als daar de voorstelling uitverkocht is, is het nog heel goed mogelijk dat er bij de tent nog kaarten te koop zijn.

Otis of Othello Parade-23

Als de laatste bezoeker zit, wordt het eerste nummer ingezet en vertelt de cast het verhaal van Othello/Otis. De plots lopen door elkaar heen en in de reguliere voorstelling in M-Lab moest je al goed opletten en in deze verkorte versie is het nog belangrijker scherp te blijven. De cast speelt in de tent die ietsje scheef staat, wat een wonderlijk gezicht is en tijdens de voorstelling zorgt voor subtiele komische opmerkingen van onder andere Jorrit Ruijs.

De cast moet in de tent voor een publiek spelen dat rondom het toneel zit. Het toneel is eigenlijk een soort van circuspiste. Een uitdaging voor de cast, die elke voorstelling net weer even anders speelt. Het is rumoerig om de tent maar er wordt zo goed gespeeld dat het nauwelijks opvalt. Otis is een tragisch maar desondanks zijn er komische momenten. De verhaallijn wordt echter niet losgelaten en dus eindigt dit stuk dramatisch maar toch wel enigszins verrassend. Er kan maar 40 minuten worden gespeeld want dan begint de voorstelling naast de tent waar Otis of Othello gespeeld wordt.

Otis of Othello Parade-28

De mooiste nummers van Otis zijn behouden gebleven en zelfs in de tent weet de cast indruk te maken op het publiek dat geconcentreerd de voorstelling bekijkt. De warmte doet daar niets aan af. Ernst Daniel Smit zet met zijn zware stem een mooie barse Otis neer en vertolkt de schitterende nummers op zijn bekende wijze. Céline Purcell zet mooi en kwetsbaar de rol van Daphne neer, die eigenlijk helemaal niet doorheeft wat er om haar heen gebeurd. Die overtuiging straalt ze ook uit. Met haar mooie stem weet zij de nummers breekbaar neer te zetten. Jaqueline Boot speelt de rol van Esmee, de vrouw van Jacco en de minnares van Michiel. Zij weet deels wat er om haar heen gebeurd maar wordt helemaal in beslag genomen door de liefde voor haar minnaar, Michiel. Haar duet met Celine is werkelijk om in te lijsten.

Christopher Parren speelt de rol van Michiel, de minnaar van Esmee. Christopher is de gangmaker op deze parade maar dat leidt hem niet af van zijn rol. Zijn rol brengt hem in alle staten, zoals liefde, verdriet machteloosheid en zelfs dronkenschap en dat weet hij meesterlijk over te brengen. De rol van Jacco wordt gespeeld door Jorrit Ruijs. Jorrit is in staat werkelijk alle intriges geraffineerd uit te spelen wat regelmatig tot verbazing bij het publiek leidt en ook duidelijk te horen is aan de uitroepen van afschuw of verbazing uit het publiek. Sluw brengt hij Otis van de wijs. Dennis ten Vergert speelt een verliefde man die gek is van Daphne. Hij kan het  niet aanzien dat zij haar leven vergooit in een relatie met een oude man. Ten einde raad komt hij aan het begin strompelend op niet wetend wat hij in gang zal gaan zetten. Hij speelt de rol van deze naïeve man vol overtuiging en voor mensen die niet beter weten zou je zo maar denken dat hij echt zo is. Zijn solo nummer van Dennis zet het uitmuntend en over de top neer wat beloond wordt met een luid applaus van het publiek.

De voorstelling is al kort en als dan ook de tijd lijkt om te vliegen is de voorstelling zo voorbij. Het publiek maakt kennis met alle emoties die in een dergelijk drama mogelijk zijn en wandelt na de voorstelling stil naar buiten. De hectiek van De Parade in.

Tekst en regie: Karina Kroft
Muziek: Frans Heemskerk
Muzikale begeleiding:Hilmar Leujes
Spel: Jacqueline Boot, Christopher Parren, Céline Purcell, Jorrit Ruijs, Ernst Daniël Smid en Dennis ten Vergert.

Otis of Othello de musical is op 31 juli t/m 4 augustus in Utrecht en van 23 t/m 25 augustus in Amsterdam. Kaarten reserveren is ook online mogelijk op de site van de parade.

Klik hier voor de foto’s

Meer nieuws over Otis of Othello:

Otis of Othello met gebarentolk op De Parade
https://musicalsites.nl/index.php/nieuws/3755-otis-of-othello-met-gebarentolk-op-de-parade