Brassica Musicals verzorgt al sinds 2003 avonden gevuld met musicals als Jesus Christ Superstar, Evita en vorig jaar Titanic. In het Cool Kunst en Cultuur theater in Heerhugowaard zijn die avonden met volle zalen gevuld en ook dit jaar was dat niet anders. Een gewaagde productie als Zorro voor de doorgaans nuchtere Noord-Hollandse leden die nu hun gipsy bloed naar boven moesten halen. Aan Ineke de Geus (regie) en Sanne Ooms (choreografie) de taak om dit te begeleiden.

Een vurig verhaal over de rebelse Don Diego de la Vega die zijn jeugdliefde Luisa uit het oog verliest als hij naar Spanje wordt gestuurd. Wanneer hij terugkeert naar Los Angeles, blijkt zijn broer Ramon de stad én Luisa in een tirannieke greep te houden. Gemaskerd als Zorro vecht hij voor alles wat hem lief is.
Zorro is een avontuurlijke musicalervaring vol passie, humor en romantiek, omlijst met de authentieke Spaanse Flamenco en de aanstekelijke muziek van de Gipsy Kings, waaronder bekende hits als ‘Bamboleo’, ‘Djobi Djoba’ en ‘Baila Me’. Geïnspireerd op het boek van Isabel Allende over de eerste echte gemaskerde held.

De muziek werd ook dit jaar verzorgd door het Grand Circle Orkest o.l.v. Gerbrand van Kolck. De iconische gitarist krijgt een pertinente rol op het podium tussen de spelers. Zo kreeg je echt het reizende zigeuners gevoel van een lied bij het kampvuur. De muziek is een cruciale factor binnen deze musical en wat een feest! Onmogelijk om stil te zitten op je stoel.

De Gipsy girls waren zeer geloofwaardig als vurige Spaanse dames. De kostuums zijn prachtig kleurrijk en de bewegingen strak en passioneel.
Inez, de zigeunervriendin van Diego valt perfect in dit plaatje. Dat Jennifer Terwel vocaal haar mannetje staat wisten we al maar de combinatie van zang en dans in deze voorstelling doet ze foutloos en zeker complimenten waard.

Wesley Lont mag de held een (gemaskerd) gezicht geven. Vooral het contrast tussen de wat guitige, speelse illusionist Diego en de stoere sluw als een vos zijnde ‘Zorro’ is goed gespeeld en het duet met Luisa is prachtig en gevoelig.

Luisa, Daphne Dekker, speelt haar rol als jeugdliefde van Diego sereen en zacht met zeker ook haar pittige kant in de scenes waar ze tegen de tiran Ramon in gaat. In de badkamerscene komt haar komische talent om de hoek en krijgt ze met haar droge humor het publiek aan het schaterlachen.

Maar de echte komische noot van de avond is toebedeeld aan ‘Garcia’ en vooral in de tweede akte zien we Dennis Burgers er volledig voor gaan. Dit levert hem dan ook een verdiend open doekje op en ook nu blijkt weer dat zo’n type rol, de wat sullige niet al te slimme maar met een goed hart en vol passie zijnde diender, cruciaal kan zijn in een verhaal. Wij roepen (voorzichtig) Amateur Musical Award beste bijrol?

In contrast tot de komische rol staat de rol van tiran Ramon, gespeeld door Leon Mulder. Het getergde en jaloerse karakter van de man die uiteindelijk zorgt voor al het drama in het spel wordt met verve gespeeld door Leon.

Uiteraard ontkom je in het verhaal van Zorro niet aan gevecht scènes en in dit geval ook nog met degens. Een duel tussen Diego en zijn broer maar ook een ensemblegevecht tussen Zorro en de dienders. Vaak een punt waarbij de amateurverenigingen het moeten afleggen tegen zwaar getrainde profs. Brassica laat zien dat met goede instructies en oefenen tot je scheel ziet het echt ook kan. De bewegingen waren snel, gericht en goed getimed (in tegenstelling tot sommige geweerschoten). Vooral het ensemblegevecht waar toch bijna 10 man door elkaar aan het zwaaien is met een degen is een lust voor het oog en een spektakel. Super knap gedaan!

Het decor werd slim afgewisseld van scenes met een klein(er) decorstuk voor het tussendoek met het grote dorpsplein erachter. Als de gehele cast op het podium staat blijft Brassica elke keer weer indruk maken met hun vocale geweld en prachtige sound. Een feestje dus die (naar onze mening) altijd te kort duurt.
Zorro is slechts 3 dagen te zien dus kijk snel voor kaarten op: www.brassicamusicals.nl

Mariska Steenbergen

Lees ook:
Brassica gooit vocaal de trossen los met musical Titanic