Een toepasselijker weekend is er niet om de musical Titanic op te voeren. Musicalvereniging Brassica uit Heerhugowaard kent dan ook zijn klassiekers. Want een beetje Titanic liefhebber weet dat in de nacht van 14 op 15 april 1912 vlak voor middennacht, het gigantische schip dat bekend stond als ‘onzinkbaar’ op een ijsberg liep en naar de bodem van de zee zakte.

Joop van den Ende was producer van Titanic de musical op Broadway en haalde hem daarna ook naar Nederland. In 2001 zagen we o.a. Danny de Munk, John van Eerd en Annick Boer het verhaal vertellen van dé hoofdrol van het verhaal; de Titanic. Tegenwoordig voor vele amateurverenigingen een leuk stuk om te spelen. Het heeft veel ensemblescenes en niet echt een uitgesproken hoofdrol (anders als in de gelijknamige film). Het stuk vraagt om drama en uitgesprokenheid en dat is wat de leden van Brassica dan ook brengen.

Het verhaal is anders dan de welbekende film

Tijdens de voorstellingen volgen we een aantal karakters die op reis gaan met de Titanic. We zien stoker Bratt, die wanneer hij weer zou terugkeren in Londen eindelijk gaat trouwen met de liefde van zijn leven. We zien ook Kate, een jong meisje dat per ongeluk zwanger is geraakt en richting New York vlucht om een nieuw leven te gaan leiden. Met het verhaal van Titanic wordt ook het standenverschil uit die tijd duidelijk, een stel waarvan de vrouw dolgraag tot de hogere klasse zou willen behoren en daarom mee wil met de Titanic. Maar ook een rijk echtpaar die al snel beseft dat het de liefde is waar het uiteindelijk om draait. Als het schip dreigt te gaan zinken en de onderkomens van de laagste klassen worden afgesloten, blijkt het echte verschil. Een verschil van leven en dood.

Was vorig jaar bij Spamalot het spel en de komische timing het focuspunt, dit jaar mag men het vocale vuurwerk uit de kast halen. Prachtige samenzang met sterk vocaal geluid brengt je direct bij het eerste nummer in de sferen van weleer. De kostuums, die het verschil in klassen duidelijk zichtbaar maken, en het gebruik van decor dat vernuftig bedacht is, maken het plaatje af. Tijdens de dialogen worden de ruimtes omgewisseld van de ketelruimte tot de sjieke dinerzaal, tot de brug. Geniaal moment was de setting van de ‘rokerskamer’ waar de hoge klassen mannen poker speelden en ineens het live orkest zichtbaar op het podium erbij zat. Het moment dat het schip zinkt is ook erg pakkend bedacht en raakt op het juiste moment. Brassica laat met deze uitvoering zien dat ze uitgegroeid zijn tot een groot en volwaardige musicalvereniging die van hoge kwaliteit is.

Niks ten onder, niks zinkend schip; bruisend en met volle vaart op naar volgend jaar! Ahoi!

Voor de fotoreportage klikt u hier.

Mariska Steenbergen