Ieder jaar in september heb je in Amsterdam de kans om 11 dagen lang te genieten van de creativiteit van vrije geesten, inspirerende persoonlijkheden en artistiek onderzoekende vogels. Het fringe festival bied door de open inschrijving creatieve talenten de mogelijkheid te experimenteren. Een nieuw publiek kennis te laten maken met hun manier van denken, spelen, motiveren, verhalen vertellen, kortom theater maken. Door nieuwe voetstappen te volgen kan je nieuwe visies ontdekken op deze wereld waar we samen in leven. Is theater niet magisch?

“Het festival is een ode aan de theatrale gekte, de onafhankelijke geest en een pleidooi voor artistieke vrijheid. Een dikke, innige omhelzing van het experiment in de ware zin des woords: eentje waarvan de uitkomst je nog echt verrassen kan.”

 Op meer dan 30 locaties in Amsterdam zijn allerlei theatrale cadeautjes te zien van vele verschillende kunstenaars. Ook een prachtige manier om eens in een theater binnen te lopen waarvan je nog niet wist dat het bestond! Overal ter wereld bieden de fringe festivals het publiek de mogelijkheid nieuwe artiesten te ontdekken. En brengt het kunstenaars samen om elkaar te inspireren en nieuwe bijzondere samenwerkingen te laten ontstaan.

Boys won’t be Boys

Een van de voorstellingen die hier te zien zal zijn hoort bij de maatschappelijke beweging ‘Boys won’t be boys’ onder leiding van Rikkert van Huisstede.

“We hebben lieve jongens nodig. Jongens die niet aan het mannelijkheidsideaal voldoen denken vaak dat ze iets fout doen. Ze denken dat ze mannelijker zouden moeten zijn. Maar in tijden van #metoo, homofobie, seksisme, racisme en geweld zijn zij misschien juist een oplossing? Onze wereld heeft behoefte aan liefde van mannen, aan mannen die laten zien dat het anders kan. Wij kunnen het verschil maken door hokjes te doorbreken en de ruimte te nemen om onszelf te zijn.”

In een wisselende samenstelling zullen verschillende artiesten het publiek laten voelen hoe zij zich bevrijden van de beperkende korsetten waarin we gestopt worden om maar in die hokjes te kunnen blijven passen. Een persoonlijke reis die op een persoonlijke manier geuit zal worden. En juist die diversiteit helpt om te ervaren tegen welke maatschappelijke grenzen jij aan loopt en hoe je je hier meer los van kunt maken.

Interessant voor man en vrouw, jong en oud die open staan om na te denken over een lievere en inclusievere wereld.

Teksten en foto’s zijn leuk, maar daar een theaterervaring in vangen gaat bijna niet. ‘Boys won’t be boys’ heeft dit slim opgelost met een theatertelefoon. Via een keuzemenu kan je voorproefjes van de voorstelling beluisteren en vast kennis maken met deze diverse groep kunstenaars. Bel (Allard) op 06-42280481

Speeldata Boys won’t be boys:

Bijlmer Parktheater

8 september 18:45 uur

Compagnietheater (Zuilenzaal)

13 september 19:00 uur

14 september 22:00 uur

15 september 16:00 uur

16 september 19:00 uur

Interview met regisseur Rikkert van Huisstede: www.degaykrant.nl/2018/08/22/waarom-ook-mannen-jurken-mogen-dragen

Meer informatie en tickets: www.amsterdamfringefestival.nl/programma/boys-wont-be-boys

Het Fringe festival vindt plaats van 6 t/m 16 september

Verslag: Lisa Jansen
Foto’s: Leendert Vooijce en Rona Lane