Gisteren 8 januari was het 73 jaar geleden dat David Bowie werd geboren. Ter ere van zijn geboortedag, maar ook zijn sterfdag, namelijk morgen op 10 januari, alweer 4 jaar geleden, staat Amsterdam in het teken van Bowie Week. Om de Bowie Week in te luiden hebben de hoofdrolspelers van de musical Lazarus Dragan Bakema en Noortje Herlaar gisteren ter eerbetoon een bijzondere lichtprojectie onthuld. De projectie schijnt op het Hirschgebouw op het Leidseplein en laat onder andere een prachtige foto zien van Bowie en is daarom absoluut het bekijken waard.

 

Projectie Lazarus

Niet alleen de lichtprojectie is het bekijken waard. Er wordt op nog veel manieren deze week aan David Bowie gedacht. Zo zijn er van 8 t/m 10 januari Bowie-talks. Hierin geeft Ad Visser, bekend als Mr. Toppop, speciale Bowie-talks voorafgaand aan de voorstelling Lazarus in het Delamar theater. Deze talks zijn speciaal voor de bezoekers van de voorstelling. Gisteren mocht Musicalsites bij de voorstelling en zo’n Bowie Talk aanwezig zijn. Ad Visser vertelde vol bewondering en verwondering over zijn ervaringen met Bowie. Hoe hij hem ontmoette en wat het effect van Bowie zijn karakter en muziek op hem heeft gehad. Visser zegt: “ In de muziek van Bowie zit onder iedere zin, een zin van betekenis”. De musical Lazarus is volgens Visser een musical waarbij de geest van Bowie heel dichtbij komt.

Lazarus, de musical

Het was dan ook weer een geweldige voorstelling. Wanneer we met andere bezoekers praten over Lazarus merken wij dat sommigen de voorstelling al vaker hebben gezien. De muziek van Bowie zit in de harten van veel bezoekers.

Dragan Bakema zet de voortreffelijke rol van Newton weer. Zijn spel boeit elke minuut, zijn non-verbale gedrag blikken hierbij versterken zijn spel op een zeer positieve manier. Juliana Zijlstra in de rol van Girl geeft kippenvel. Zodra deze dame haar zangstem laat horen voel je de intensiteit van de teksten van Bowie, heerlijk! Lottie Hellingman, zet een intelligente doch gefrustreerde Elly neer. Zoekend naar de liefde bij haar man Zach of toch bij Newton. Waarbij zij het prachtige nummer Changes zingt.

Samen met de andere cast leden is het een voorstelling met onbeperkte grenzen. De liedteksten van Bowie passen hierbij, want eenieder kan het interpreteren zoals hij of zij wil. Grenzeloos en zonder kaders.

The man who sold the world

Platenmaatschappij Pearl Records brengt namelijk morgen het eerste nummer van het minialbum Is It Any Wonder uit. Na het eerste nummer, namelijk ‘The man who sold the world’, verschijnt er iedere week vanaf 17 januari een van de overige vijf nummers.

Daarnaast organiseert Stage Entertainment van 8 t/m 12 januari verschillende events om het stijlicoon te eren en te kunnen genieten van zijn prachtige muziek.

Bowie in Concert

Daarnaast is er gedurende de gehele speelperiode van Lazarus een prachtige fototentoonstelling te zien genaamd ‘Bowie in Concert’. Dit zijn exclusieve foto’s gemaakt door fotograaf Bernard Rubsamen. Deze tentoonstelling is te zien op de 4e etage van het Delamar theater. Om het nog persoonlijker te maken zal de fotograaf op 9 en 11 januari ook persoonlijk in het theater aanwezig zijn om toelichting te geven bij deze mooie collectie aan foto’s en over zijn ervaringen met Bowie.

Op 12 januari is er voorafgaand aan de middagvoorstelling een geweldige pubquiz georganiseerd. Hierin staat Bowie natuurlijk centraal en zijn leuke prijzen te winnen onder leiding van Rick McDonald, een van de acteurs uit de voorstelling.

Kijk voor meer informatie op www.bowielazarus.nl

Lees ook:
De geest van Bowie leeft voort in Lazarus *****
William Spaaij gaat weer het podium op

Verslag en Foto’s: Marloes Romeijn
Video: Rob de Haan