De musical Lazarus van David Bowie in regie van Ivo van Hove is met een jaar uitgesteld. In plaats daarvan zal vanaf komende zomer voor onbepaalde tijd de musical Was getekend: Annie M.G. Schmidt worden geprogrammeerd.

De reden is dat de musical over Annie M.G. Schmidt een onverwacht groot succes is (er zijn tot nu toe al 180 duizend kaarten verkocht). Bovendien wordt in het voorjaar van 2019 de grote zaal van het DeLaMar Theater verbouwd en uitgebreid van 950 naar 1.100 stoelen, wat ook meer inkomsten uit kaartverkoop zal genereren. En dat is dan weer van belang voor een dure productie als Lazarus.

In Londen zijn ze dat gewend, dat een musical die succes heeft zo lang mogelijk doorspeelt.

Albert Verlinde van Stage Entertainment Nederland heeft bij de Engelse producent Robert Fox (die ook de tv-serie The Crown produceert) de rechten met een jaar weten te verlengen. Ook Ivo van Hove is in 2019 beschikbaar voor de regie van de Nederlandse versie. De acteurs die al voor Lazarus waren gecast, staan on hold.

Met de Bowie-musical wilde Verlinde het startsein geven voor een permanente bespeling  de grote Wim Sonneveld-musicalzaal in het DeLaMar Theater. Nadat Lazarus in december 2015 in New York in première ging (met Michael C. Hall in de hoofdrol), nam hij contact op met de Londense producent en met regisseur Van Hove en verwierf de rechten.

Verlinde: ‘Ik hield wel even mijn hart vast toen ik dit uitstel moest melden, maar zowel Fox als Van Hove vond het geen probleem. ‘Good for you’, reageerde Fox toen hij hoorde dat we met Was getekend: Annie M.G. een hit in huis hebben. In Londen zijn ze dat gewend, dat een musical die succes heeft zo lang mogelijk doorspeelt.’

Op dit moment is een Duitse versie van Lazarus te zien in het Düsseldorfer Schauspielhaus. Maar dat is een ‘non-replica’; de Amsterdamse voorstelling zal geheel gebaseerd zijn op de New Yorkse productie van David Bowie (muziek), Ivo van Hove (regie) en Enda Walsh (tekst). De première daarvan is in oktober 2019.

Bron: Volkskrant