Een wereldpremière! Klinkt heel groots en dat is het eigenlijk ook. Stichting het Brabantse Muziek Theater heeft (na het succes van de Tovenaar van Oz) dit jaar gekozen voor een gedurfde nieuwe aanpak. Een voorstelling voor, door en over kinderen met een geheel nieuw script geschreven (en geregisseerd) door Caresse Donks.

Het Brabants Muziek Theater werkt projectmatig. Dat betekent dat er voor elke nieuwe productie een auditieronde is, waaraan iedereen kan deelnemen. Voor de productie van dit jaar zijn er maar liefst 53 kinderen uitgekozen om mee te spelen in Boe!F de musical.

Bekende sprookjes in een nieuw jasje:

Door een alles bepalend misverstand werd Boef de jongen die hij nu is. Gemeen, verhard en gevaarlijk. Hij vindt dat hij niet thuis hoort in Het Land Hier Heel Ver Vandaan, waar alle andere sprookjesfiguren lang en gelukkig leven. En hij kan het niet langer aanzien. Dat misselijkmakende geluk dat voor iedereen is weggelegd, behalve voor hem. Dus komt hij met een plan om wraak te nemen zodat dat geluk voorgoed verdwijnt, want: “Ik niet gelukkig, niemand gelukkig.” 

Boef besluit daarom de gemeenste van allemaal te worden. Niet langer de mafkees, maar degene die ervoor zal zorgen dat al het geluk voor eeuwig verdwijnt. Maar is dat wel wat hij echt wil? Of wil hij dat ze hem een kans geven? Een tweede kans om te laten zien wie hij werkelijk is? Want een tweede kans verdient toch iedereen.

Hoewel Boef niet terug te beredeneren is naar een sprookjesfiguur (want hij staat voor ieder kind die zichzelf herkent) zijn er verder zo goed als alle klassieke sprookjesfiguren te zien. De prinsessen, de ‘boys quad’ Peter Pan, Aladdin, Robin Hood en Flynn maar ook Cruella en Ursula zien we als inwoner van Het Land Hier Heel Ver Vandaan, inmiddels wel de goedheid zelve. Leuke toevoeging zijn Timon en Pumbaa als komische noot en vlak ook Schurk en Schoftje niet uit, de side-kicks van BOEF. Rode draad in het verhaal is opa Walt, de verhaalverteller en de kinderen Madelief en Bibi die de verhalen maar al te graag horen.

Naast de teksten van Caresse Donks komen de liedteksten van de hand van Megan van Wees, de melodielijnen van Merijn Krol, de orkestbanden van Derk Gersen en het artworkontwerp van Jan van der Sanden. De musical staat onder muzikale leiding van Esmé Theeuwes.

Het decor wisselt tussen drie scenes; de magische boom, de grot van Boef en het bos. Alle drie overigens prachtig gemaakt. Hetzelfde geldt voor de kostuums, de karakters zijn erg herkenbaar en er is gelet op detail. Maar hoogtepunten zijn toch de scenes dat de gehele cast on stage staat. De scene met C-Tonka (een knipoog naar Willy Wonka) inclusief oempa loempas is een lust voor het oog.

Het mooie aan deze vorm van theater is dat alle kinderen ‘vlieguren’ kunnen maken op het podium. Bewonderenswaardig hoe ieder lid, niemand uitgezonderd, zijn beste kunnen vertoont en hiermee een krachtige en humoristische voorstelling neerzet. Er wordt me nog al wat gevraagd van de kinderen; Zingen, dansen, emoties spelen, komische timing en ga zo maar door. De tekst doet daar ook wel eer aan en elk kind heeft zijn shine-moment.

Niet verrassend dus dat ze een uitzinnige staande ovatie krijgen en die wordt dan ook met trots in ontvangst genomen. Kleintje BMT speelt dit weekend en 1 en 2 juni nog.

Kijk voor meer info op www.brabantsmuziektheater.nl

Foto’s en verslag: Mariska Steenbergen

Lees ook:
Nieuwe sprookjesmusical voor en door kinderen: Kleintje BMT speelt Boe!F