Krankzinniger dan jij, waanzinniger dan jij, Ik zal je laten zien waartoe dat lei-ei-ei-eidt!  ‘All right can you put the vowel “ei” more into your nose? And also use more nose in the lower regions of your voice. I need you to sound younger’. (voor de lezers die geen Engels lezen hier een link naar www.translate.google.com. Je moet het alleen nog even knippen en plakken) Is wat Dave Keech onze Muzikaal leider of om in vaktermen te spreken onze MD (Musical Director) zei toen we deze week aan de zangstukken van The Addams Family gingen werken.  Wow! Vet! We gaan dus sleutelen aan ‘the sound’ van de personages. The Addams Family Musical heeft veel verschillende soorten en stijlen muziek in zich en die vragen allemaal om een andere manier/stijl van zingen. De nummers van Wednesday en Lucas zijn geschreven als popmuziek en zijn dus vrij modern. Voor Morticia geldt bijvoorbeeld dat het meer ‘old fashioned Broadway’  songs zijn.

Maar goed, om dus terug te komen op de vocale sessie met Dave (als je wilt weten wie Dave is, zijn biografie staat op de website van The Addams Family). In het begin, zoals bijna in elk begin, was ik een beetje huiverig. Voornamelijk omdat ik anders moet gaan zingen dan ik gewend ben, en ja Terence, waarom ben je dan hier huiverig voor? Nou ja voornamelijk uit onzekerheid. Uit je comfort zone stappen of getrokken worden brengt altijd wrijving met zich mee. Voor mij dan, ik kan niet spreken voor iedereen, maar bij de meeste mensen die ik ken, is dit (al zal niet iedereen dit toegeven) toch wel het geval.  Mijn gedachten waren: vind ik dit wel mooi. Gaat men (mijn vrienden, mijn familie, het publiek) dit wel mooi vinden als ik het op deze manier zing. Kan ik wat Dave nu van mij vraagt? En toen dacht ik: STOP! Ok, de vraag of ik het kan is nog redelijk legitiem, maar hoeft niet, want ik heb het nog niet geprobeerd dus ik kan het nog niet weten. De andere vragen (gaat men dit wel mooi vinden en vind ik dit wel mooi) zijn enkel ijdele gedachten. Mijn mening is altijd: de voorstelling gaat voor het individu. Nu mag ik werken met iemand die het helemaal dramaturgisch vanuit de muziek onderbouwt, dan moet ik niet uit onzekerheid dit niet aan willen gaan.

En laten we eerlijk zijn (ok, ik ben natuurlijk niet geheel objectief), als je het optreden van Marjolein (Teepen) bekijkt bij Tijd voor MAX op woensdag 31 oktober (dat kan je terugvinden op de Facebook-pagina van The Addams Family) dan hoor je wel heel goed, dat het klopt waar Dave het over heeft en dat de man echt weet wat hij doet.  Want …PIEP…wat was ze goed zeg!

Na het knallende optreden van de cast bij Tijd voor MAX hebben we nog een doorloop gedaan van akte 1, zijn we verder gaan repeteren aan akte 2 en zijn we akte 2 al deels gaan monteren. Want weten jullie nog, dat wij die bofkonten waren die al in hun decor konden repeteren!?

O ja, ook hebben we de scene van Krankzinnger dan jij gemaakt en…PIEP… wat een plezier hebben we daarmee gehad. Het is (al ben ik weer niet geheel objectief) een onwijs leuke scene geworden en hij klinkt ook nog eens lekker! Oef… Objectiviteit is niet geheel aan mij besteed vandaag.

Ach, wat maakt het ook uit… Kom lekker zelf kijken en luisteren naar The Addams Family vanaf 22 november in Hengelo of wacht je nog heel even tot de première op 2 december in het nieuwe Luxor in Rotterdam heeft plaatsgevonden? Dan kan je zelf bepalen of je tof vindt, waar Dave Keech met ons aan gewerkt heeft. Voor mij is het erg inspirerend om met hem te werken!

Groetjes Terence van der Loo

Lees ook:
Blog Terence van der Loo: Lucas Beineke in The Addams Family
Blog 2 van Terence van der Loo: Lucas Beineke in The Addams Family
Blog 3 van Terence van der Loo: Lucas Beineke in de musical The Addams Family
Blog 4 van Terence van der Loo: Lucas Beineke in de musical The Addams Family