‘Whoooooooooo wat een decor!’, Dit is echt fantastisch!’, ’Zo mooi heb ik het in jaren niet meer gezien.’, ‘Dit is toch niet normaal?!’ (Wat is normaal?).

Dit zijn enkele citaten die er geroepen werden toen we (de cast van The Addams Family) het decor op dag één na een lekker hapje taart mochten zien. Carla Janssen Höfelt heeft zich overtroffen! Ik denk dat dit een quote gaat worden die de kranten gaan plaatsen, als de première van The Addams Family op 2 december heeft plaatsgevonden in het nieuwe Luxor theater in Rotterdam. Tijdens de presentatie van het decor stond de cast met een mond vol taart uhhh tanden. We konden niets anders dan Carla met een staande ovatie bedanken. Zij nam dit met grote bescheidenheid, maar met tranen in haar ogen in ontvangst. Wat een werk en inderdaad, dit is niet normaal. Maar wat is normaal?

Nou, bij de start van een productie is het normaal, of gangbaar, dat we een taart aansnijden met z’n allen. Niet normaal is, dat er al een decor af is om in te repeteren. Vaak gebeurt dit pas in de montage. Het is normaal dat je gezamenlijk bij die taart een kopje koffie of thee drinkt, dat je wat aan elkaar snuffelt en ruikt om elkaar te leren kennen, want we gaan toch ‘samen’ deze productie maken. ‘Samen’ gaan we met de gehele cast, crew en creatives het script lezen en daarna gaat iedereen zijn eigen lunch verorberen. Maar niet bij TEC Entertainment! Daar eet je niet je eigen lunch, bij TEC Entertainment krijgt iedereen lunch. Elke dag wordt de lunch voor ons verzorgd! Nee niet bezorgd, verzorgd! Het wordt elke dag vers voor ons gemaakt door cateraar Hamid. Wie kent hem niet? Heel showbizz-Nederland weet over wie ik spreek. Natuurlijk had ik geen enkel idee, maar ook ik kan nu niet meer zonder Hamid. En voor sommigen is het normaal dat een lunch verzorgd wordt, voor anderen niet, nou voor mij dus niet. Maar wel heel fijn :-).

Want wij mensen (al spreek ik nu ineens voor iedereen, wat natuurlijk niet kan) werken nou eenmaal beter op een goede lunch. Niet geheel onbelangrijk: het houdt ons gezond en het houdt ons scherp gedurende een lange repetitiedag. Want de dagen zijn lang. Gelukkig beginnen we niet al te vroeg, want voor een stel nachtdieren is verzamelen op de carpoolplek om 09.30 alsof we vervroegd uit onze winterslaap gehaald worden. En dan zouden we nog weleens knorrig kunnen zijn… Maar nee hoor, niet deze leuke mensen. Want elke ochtend staat daar met een vrolijk gezicht, onze lieve Irene Kuiper, oftewel Oma Eudora, ons op te wachten. Samen met ome Tony Neef, papa Dick Cohen en voorouder Suzanne De Heij snellen wij ons dan via vele wegen naar de repetitiestudio’s in Aalsmeer. De ene dag over de snelweg, de andere dag over de fietsroute van Irene, wanneer ze op de koffie gaat bij de geliefde Frans Mulder. Voor wie hem niet kent, google is je vriend.

Om 10.15 start onze warming-up van Dance Captain Javan Hoen. Aan hem de zware taak ons allemaal wakker te schudden elke ochtend en aan James Cook onze repetitor de taak om onze gouden keeltjes weer als nachtegaaltjes te laten klinken. Al wil dit laatste soms nog wel wat langer duren dan de 10 minuten die hiervoor gepland zijn, maar goed, we zingen deze eerste week zo ongeveer hele dagen, dus over een tijdje hebben wij weer stembanden met grotere biceps dan Dries Roelvink. Niet dat Dries hier iets mee te maken heeft, maar zijn naam eindigt op ‘Vink’ en dat is ook een zangvogeltje. En zingen zullen we, want wat een vocaal geweld is er nodig om deze muziek te kunnen zingen. Bijna iedereen kent wel het muzikale thema van The Addams Family, die met de vingerknips. Maar weinig mensen kennen de vocale partijen die er later voor de musical bij zijn gecomponeerd door Andrew Lippa.

Voor wie hem niet kent: schaam je! Nee grapje. Google is je vriend. Andrew Lippa heeft spannende partijen geschreven. Soms uitdagend in harmonie, soms uitdagend in hoogte. En meestal lijkt hij gedacht te hebben: laat ik deze twee componenten samenvoegen. Gelukkig hebben we daarvoor o.a. Rick Sessink, Miriam Venema, Frank van Hengel en nog vele anderen die vocaal Nederlands elftal-waardig zijn. En niet te vergeten: Dieter Spileers die uitkomt voor de Rode Duivels maar al jaren geleden is opgenomen in de Nederlandse eredivisie van het musicaltheater.

Maar even terug naar de vraag, ‘wat is normaal?’ Dat is een van de vragen die we graag bespreken wanneer we op audiëntie mogen komen bij regisseur Paul Eenens. Aan het einde van de week was de familie Beineke uitgenodigd. Papa Dick Cohen, mama Mylene d’Anjou en ondergetekende mochten de grote repetitieruimte betreden waar het decor staat opgebouwd. Hier bespraken we o.a. de vraag: wat is normaal? Helaas heb ik hier geen antwoord op en citeer ik regisseur Paul Eenens die op zijn beurt de Van Dale citeert: ‘normaal’ staat omschreven als ‘volgens de regels’. Elders staat ‘volgens geldende normen en waarden, de omgangsvormen en principes volgens welke men publiekelijk en in sociaal verband handelt.’ Als synoniemen worden o.a. genoemd: gebruikelijk, gemiddeld, doorsnee, gangbaar, in de regel, gewoon. En dit bespreken we in een ruimte met naar mijn normen aardig wat excentrieke decorstukken zoals spijkerbedden en pijnbanken. Maar dan weer: wat is excentriek? En nogmaals: wat is normaal?

Natuurlijk heeft de Van Dale dit keurig beschreven maar wat betekent het nou werkelijk, want wat normaal is voor de spin, is voor de vlieg een catastrofe. Nou, zo vullen wij dus hele repetitiedagen. En natuurlijk zijn we de vloer op gegaan, zijn we begonnen met het creëren van de eerste scenes, en is de opening al helemaal in de steigers gezet. Die wordt gaaf! En sloten we de week ‘samen’ af met een stumble through van alle scenes die we in week een gedaan hebben. Want samen is een belangrijk gegeven bij het maken van een voorstelling. Dat heeft producent TEC Entertainment heel erg goed begrepen. Regisseur Paul Eenens heeft samen met choreograaf Stanley Burleson een heel fijne groep mogen samenstellen. Gezelligheid en hard werken voeren de boventoon bij The Addams Family. Ik kijk uit naar week twee, en die volgende week is nooit ver weg wanneer je maar een dag weekend hebt. Gelukkig weer lunch van Hamid, ik kan niet wachten!

Volgende week weer een nieuwe blog!

Ik hou jullie op de hoogte!

Liefs Terence van der Loo

Lees ook:
The Addams Family begonnen aan repetities
Blog Terence van der Loo: Lucas Beineke in The Addams Family

Foto: Margot de Heide