Theater draait om verhalen. Verhalen die je raken, die je kennis laten maken met andere werelden en prachtige mensen. Verhalen die inspireren, die je iets leren of je even je eigen wereld doen vergeten.
Hierin slaagt het karakter Edward Bloom helemaal in deze prachtige nieuwe productie van Starlight Boulevard. Hij vertelt zijn zoon zijn leven lang verhalen over zijn leven, de reizen die hij heeft gemaakt en de mensen die hij heeft ontmoet. Over de heks die hem hielp om nooit meer bang te zijn, de zeemeermin met de prachtige ogen. Over de reus die niet naar buiten durfde, maar geluk vond toen hij met Edward op stap ging. En hoe ze samen bij het circus kwamen waar hij Sandra vond, zijn vrouw en liefde van zijn leven. In ieder verhaal krijgt zij een rol.
Maar zijn zoon Will is meer geïnteresseerd in feiten, hoe de zon ontstaan is en hoe de Grieken leefden. Al die fantasieverhalen irriteren hem en hij wil veel liever echt zijn vader leren kennen. Zonder masker van dromen en verzinsels. Zonder dat zijn vader in ieder verhaal de held is. Maar soms is dat waar je je zo sterk tegen afzet misschien wel de belangrijkste les die je moet leren. Als zijn vader ernstig ziek blijkt te zijn gaat Will op zoek naar de waarheid en de reden voor al deze verhalen.
Het is een feel-good musical met inhoud en ontwikkeling. Een ontwikkeling van karakters die duidelijk verbeeld wordt door de verschillende acteurs in dezelfde rol, maar in een andere leeftijdsfase. We kijken terug naar hoe Will opgroeide. Hoe hij als kind in bed zat en hoopte dat zijn vader een verhaal over de Grieken zou voorlezen. En hoe hij nu samen met zijn vrouw toeleeft naar de geboorte van zijn eerste kind, zijn eigen zoon. Edward neemt je letterlijk mee in zijn verhalen waarin we hem als jonge man op avontuur zien gaan. Will gaat op zoek in de documenten van zijn vader in een poging hem echt te leren kennen. Zijn herinneringen aan de verhalen en wat hij ontdekt komt tot leven op het podium. Maar Will en zijn vrouw Josephine die blijven zitten in een hoek van het toneel, zijn een constante verduidelijking van heden en verleden.
Door de grote, 32-koppige, cast wordt soepel een dorp en een circus gevormd. Het heksen ensemble brengt met prachtige kostuums een bos tot stand waardoor Edward met twee dorpsgenoten de tocht maakt naar de heks die hun toekomst kan voorspellen. De cast wordt begeleid door prachtige muziek van een live orkest met negen leden dat helaas niet zichtbaar is tijdens (of na) de voorstelling.
Het decor bestaat met name uit grote rechthoekige blokken. Deze vormen niet alleen een afbakening, maar door het gebruik van doeken worden de verschillende ruimten verbeeld. Op een simpele manier wordt zo een basis gecreëerd voor het ensemble dat het werkelijke levende decor vormt. Zij bepalen de sfeer van de scène. Hierin is een prachtige balans gevonden in aantal ensemble leden op het toneel, beweging of juist rust en kostuums. Met voorspelbare keuzes als zwart en wit voor de verbeelding van goed en kwaad. Maar ook filmische technieken als bevriezing en slow motion bewegingen als de tijd als stilstaand wordt ervaren.
“Wees de held van jouw verhaal wanneer dat kan.” Zo creëer je je eigen werkelijkheid waarin je mogelijkheden ziet in plaats van beren.
Er zijn nog tickets voor zondag 25 maart om 19 uur in het Fulcotheater in IJsselstein. Voor meer informatie en tickets: https://www.starlight-boulevard.nl/bigfish/
Voor de fotoreportage klikt u hier.
Verslag: Lisa Jansen
Foto’s: Rob de Haan