Terwijl het buiten koud en donker is stromen de mensen langzaam binnen in de warme hal van De Doelen in Rotterdam. Een grote piano staat in het midden van het “New Horizon Publieksplein”. Voordat de daadwerkelijke voorstelling begint worden onze oren verwend met musicalliedjes gezonden door Codarts studenten uit Rotterdam. Op een rode tribune luisteren we naar oa. Sweeney Todd, Belle en het Beest en Rent.

Het publiek stroomt de zaal in en wanneer iedereen gaat zitten en zachtjes onderling kletst, beginnen de muzikanten te stemmen en dimt het licht langzaam. De dirigent wordt voorgesteld en de muziek begint te spelen, “de barbier van Sevilla”, het begint meteen al goed. En een doodstille zaal wacht in spanning af wat er nog meer komen gaat.

Terence van der Loo loopt door de zaal richting het podium en zingt daarbij het eerste musicalnummer van de avond ” Oh what a beautiful mornin'” uit de Rodgers and Hammerstein musical “Oklahoma”. Het Philharmonisch gaat vloeiend door naar het volgende nummer wat wederom uit de Barbier van Sevilla komt. Wat een stem heeft ze, Karin Strobos, de prachtige Mezzo Sopraan van de avond. Ze laat ons met haar Spaanse zang meevoeren naar een heel andere plek zoals ook dromen dat kunnen doen.

Best of Musical Opera 12

De eerste langverwachte opkomst van Madame Kleinsma is in het nummer “Anything you can do” uit “Annie get your gun”, samen met Terence maakt ze er een swingend en grappig duet van. Jammer dat niet alles goed te verstaan is, daar het geluid bijzonder zacht stond.
Later is het, zo lijkt het, simpel… het Philharmonisch, een krukje en Simone Kleinsma die puur en zuiver het prachtige nummer van Sondheim ten gehore brengt. De Nederlandse vertaling van “Send in the clowns” zorgt voor menig kippenvel momentje.

Na de pauze lacht de zaal om de spelkwaliteit van zangeres Karin Strobos, die schijnbaar stomdronken haar “OH! Quel Diner” ten gehore brengt, waarin niet alleen haar maar ook het spelkwaliteit van de dirigent en enkele muzikanten op de proef worden gesteld. Veel gelach en een enorm applaus is het resultaat.
Met kippenvel luisteren we naar Kim, oh neem me niet kwalijk, Linda Wagenmakers, die háár “I’d give my life for you” uit Miss Saigon ten gehore brengt. Om meteen gevolgd te worden door het powernummer “Kiss of the Spiderwoman” door Simone.
Daarna klinkt ineens het grote orgel, de klanken die zo passend zijn bij een avond als deze, het spookt hier in de opera het spookt…
De prachtige Henk Neven en wederom Karin Strobos zingen het geweldige “All I ask of you” uit de musical “The Phantom of the Opera”.

De show wordt ogenschijnlijk afgesloten met “One day more” uit de musical Les Misérables, die niet alleen gezongen wordt door solisten; Simone Kleinsma, Terence van der Loo, Karin Strobos, Linda Wagenmakers en Henk Neven, maar ook door een aantal Codarts studenten als solist en als passend achtergrond koor. Ondersteund door het prachtige orkest is deze powersong een fantastische afsluiting.

Best of Musical Opera 3

Een daverend applaus volgt, boeketten worden uitgedeeld, fotografen schieten naar voren… en dan, legt Simone haar bloemstuk neer en het orkest begint weer te spelen, een encore … en wat voor één.
Simone zingt een prachtig nummer uit Sunset Boulevard en daarna worden we door de hele cast nog toegezongen met het nummer “Sunrise, Sunset” uit Fiddler on the Roof of, voor ons Nederlanders beter bekend, Anatevka. Bravo! Brava!

Het was een prachtige avond, een mooie afwisseling van opera en musical begeleid door het, ik zei het al eens, geweldige Rotterdams Phiharmonisch orkest. Zeer zeker de moeite waard om te bezoeken mocht u de kans zien. Dan kan alleen nog maar vandaag.

Meer informatie vind u op https://rotterdamsphilharmonisch.nl/Concerten_Shop/Concert/c/291/Best-of-Musical-en-Opera

Klik hier voor de fotoreportage.

Verslag: Alexis Bloemen
Fotograaf: Rob de Haan