Afgelopen maandag ging ‘Best of Broadway’ in Carré in première. Veel bekende Nederlanders uit het musicalvak hadden zich in het koninklijk theater verzameld om te genieten van al het moois dat het musicalvak te bieden heeft. Een avondvullende concert show die Carré voor een avond deed veranderen in een grote concertzaal. De cast bestaande uit Willemijn Verkaik, Tessa Sunniva van Tol, Stanley Burleson, Freek Bartels en Anouk Maas haalden Broadway een stukje dichterbij.

Rustig begin

De avond begon heerlijk gemoedelijk met de vijf castleden die rondliepen in de zaal en een praatje maakten met het publiek terwijl de live-band alvast de sfeer neerzetten met een paar rustige Broadway klassiekers gehuld in een jazz-tintje. Zodra alle mensen in de zaal zaten, betraden de vijf musicalsterren het podium op om zich van de beste kant te laten zien. En dat deden ze grandioos.

De energie spatte vanaf het eerste moment van het podium af. De cast hield deze energie de hele avond vast en maakte er een echt feestje van. Ze haalden alles uit het repertoire en namen daarbij de hele zaal mee. Niet alleen de zaal heeft genoten, ook de cast zag je zichtbaar genieten.

Natuurlijk waren er nummers die niet konden ontbreken op zo’n avond zoals Defying gravity door Willemijn fenomenaal gezongen, What a feeling door Anouk die de pan uit swingde en Voor het eerst uit Tarzan fantastisch door Tessa gezongen die Jane speelde in Oberhausen. Gecombineerd met een hilarische Stanley als 80-jarige Tarzan. Hoewel Pia Douwes helaas niet aanwezig kon zijn was ze toch een beetje aanwezig met een bijzondere uitvoering van Het leven is van mij gezongen door de gehele cast.

Broadway

Ook minder bekende nummers uit Broadway shows die nog niet te zien zijn geweest in Nederland zoals o.a. de musical Waitress passeerden de revue. Naast losse nummers uit verschillende voorstellingen kwamen ook meerdere nummers uit Dear Evan Hansen en Hamilton langs. Compleet met kostuums en choreografieën geïnspireerd op de musicals waar de liederen vandaan komen. Door meer nummers te pakken uit één musical kreeg dit een langere spanningsboog wat een welkome afwisseling was tussen de op zichzelf staande nummers en kon je ook meer genieten van het verhaal dat zo’n lied eigenlijk vertelt.

De liedjes werden aan elkaar gepraat door de spelers en afgewisseld met stukjes monologen van de acteurs die gericht waren naar de zaal waarin ze aan de haal gingen met alle vooroordelen van de showbizz. De onderwerpen leeftijd, onderlinge rivaliteit en de droom om op Broadway te staan passeerde meerdere malen de revue waarbij ze elkaar af en toe eens goed een hak zette.

Stanley Burleson

Een groot compliment daarom ook voor het concept dat bedacht en geregisseerd is door Stanley Burleson. Op magnifieke wijze weet hij alles zo soepel in elkaar over te laten lopen dat je zo van het ene nummer naar het andere glijdt. Knallend bekende musicalhits worden afgewisseld door gevoelige ballades en er is een goede balans tussen de gouden, oude nummers die iedereen kent en de onbekende pareltjes die voor veel mensen nieuw zullen zijn. Ook was er genoeg verscheidenheid in de vormen waarop de liedjes werden gepresenteerd.

Ieder voor zich spatten van het podium af en ze wisten elkaar de ruimte te geven op het podium om te stralen. Elk nummer werd stuk voor stuk prachtig en sterk gezongen waardoor je bijna van je stoel geblazen werd. Een genot om naar te luisteren. De live band en achtergrond-zanger en -zangeressen maken er een mooi geheel van en ook het licht zit fantastische goed in elkaar.

‘Best of Broadway’ is deze week nog te zien in het Chassé theater in Breda en reist daarna door, door heel Nederland en is nog te zien in Zwolle, Rotterdam, Gouda, Leeuwarden, Apeldoorn en Heerlen. Voor een avond heerlijk musical plezier op het hoogste niveau met een knipoog naar elkaar en het vak.

Verslag: Jolijn Tuenter
Foto’s: Robin Kamphuis