Maandag 17 juni vond in theater de Meervaart in Amsterdam een benefietvoorstelling plaats ter ere van de Nederlandse Rett syndroom vereniging. In Nederland zijn er zo’n 200 meisjes die het Rett syndroom hebben.

Door een genetische afwijking is de ontwikkeling van de hersenstam verstoord bij deze meiden. Hierdoor zijn praten, lopen, eten, drinken, bewegen en zelfs ademhalen niet vanzelfsprekend. Het syndroom treft alleen meisjes in de leeftijd tussen 1 en 1,5 jaar oud. Doordat de spraak is aangetast is het moeilijk communiceren, maar begrijpen doen zij vaak wel redelijk. De ernst van de beperkingen kan variëren, waarbij de intensiteit van de symptomen per individu moeilijk te voorspellen is. 
De gemiddelde levensverwachting wordt verwacht boven de 40 jaar te zijn, hoewel dit door het relatief korte bestaan van de diagnose niet met zekerheid bekend is.

Ambassadeurs Bartho Braat, Lone van Roosendaal, Maaike Widdershoven en Huub Stapel zetten zich met hart en ziel in voor de Rett vereniging. Vandaar dat Huub Stapel de eervolle taak had gekregen om het benefietvoorstelling te presenteren. In samenwerking met Mike Bodde, Hadewich Minis, Richard Groenendijk, Paul Groot, Erik van Muiswinkel, Diederik van Vleuten, Brigitte Kaandorp, Sanne Wallis de Vries en Rene van Kooten werd een avond vol humor op de planken gezet geheel belangeloos voor de vereniging.

Van Vleuten en van Muiswinkel opende de show met het nummer: “Long walk to Freedom” wat betrekking heeft op het leven van Nelson Mandela, maar mij deed denken aan de lange en pittige tocht die de Rett meiden afleggen in hun korte leven. Paul Groot en Sanne Wallis de Vries hielden een eerbetoon aan Adele Bloemendaal. Een dame met star quality, net als de meiden met Rett. Richard Groenendijk gooide het over een pittigere boeg met sketches over het krijgen van kinderen en zijn ‘rol’ als homofiel hierin. Met hierdoor een schaterend publiek. Mike Bodde en Hadewich Minis brachten een gevoelig nummer in het Duits wat over ging in “I can’t live, with or without you” van U2. Brigitte Kaandorp sloot af met zakken chips, haar zware leven lied, haar verhaal over Andries Knevel en een ode aan koningin Beatrix.

Na de voorstelling kon het publiek in de foyer genieten van Rene van Kooten met zijn band die nog tot in de late uurtjes lekkere covers ten gehore bracht.
Een avond met een lach en een traan, maar voornamelijk om stil te staan bij het Rett syndroom. Een syndroom waar nog veel onderzoek naar gedaan moet worden om al deze stoere meiden een zekere toekomst te bieden.
Voor meer informatie en of om lid te worden van de vereniging kunt u kijken op www.rett.nl

Tekst en foto’s: Marloes Romeijn