‘Ik heet Ben, ja want ik ben Ben heeft dan weer van die flauwe grappen tot gevolg’. Zo begint Ben Blom zijn solovoorstelling. Het zou kunnen kloppen dat u Ben niet kent van Idols, The Voice of GTST, nee, Ben zingt en danst en speelt in het theater. Dat dan al wel respectievelijk 10 jaar.

In 2006 studeerde hij namelijk af aan de Fontysschool voor Hoge Kunsten afdeling musicaltheater. Hij was onder andere te zien in de voorstelling ‘Conflict’, geschreven door Khalid Boudou (auteur van het schnitzelparadijs), maar het (wat) grotere publiek kent hem vast van zijn tijd bij de theatergroep ‘Jeans’, waar hij vier seizoenen deel van uit maakte.
Nu komt Ben Blom dus met een solovoorstelling ‘Ik BEN er (bijna)’. Een voorstelling die mede door crowd funding tot stand gekomen is. In het theater ‘t Kapelletje te Rotterdam toont hij dan ook met enig zichtbare spanning zijn voorstelling aan vrienden, familie, bekenden en onbekenden. Een grote wens komt in vervulling. ‘Ik ben een mens met een wens en heb een paar fans en dat is goed’ zijn woorden die bij aanvang de voorstelling inleiden.

Ben Blom 17

Tijdens de voorstelling neemt Ben ons mee op speeddate zodat we hem beter leren kennen.
De vragen die je vaak voorbij hoort komen op speeddate handelt hij een voor een af. ‘Geloof je in liefde op het eerste gezicht’ bijvoorbeeld. De anekdotes die voorbij komen zijn vooral toegespitst op het leven van hem zelf. ‘Ja, ik heb een te fijne jeugd gehad. Dat is geen goede basis voor theater maar ja, kan er ook niets aan doen’ aldus Blom. De autobiografische anekdotes worden afgewisseld met een aantal wat verder van zich afstaande momenten. Hoewel het Roodkapje verhaal, geheel naar hedendaags geschreven, een leuke komische afwisseling is, vallen de gedichten die Ben voordraagt toch wat beter in de toon van het verhaal. Maar het is voor een ieder duidelijk te zien dat hij pas echt in zijn element is als hij mag zingen.

Ben Blom 18

Begeleid door Hans van der Zee op gitaar (gitaren) zie je dat Ben een echte chansonnier is, die geniet van het (Nederlandstalige) lied. Het prachtige (bekende) ‘flink zijn’ maar ook eigen werk of eigen tekst op bekende melodie (help me make it trough the night), de liederen zijn pakkend en met gevoel gebracht.

Na het slotapplaus geeft Ben nog een toegift met het lied ‘Warme handen’ en beleeft daarmee toch even (naar eigen zeggen) een ‘Ziggodome-momentje’. Iets dat ongetwijfeld nog in de lijn der ambitie ligt voor hem. En om dan ook met zijn eigen woorden af te sluiten: ‘Ik BEN er…. Bijna!’

De voorstellingen worden nog op 5 maart in het Zonnehuis in Amsterdam en op 20 maart in De Unie in Rotterdam gespeeld.
Voor meer informatie: www.benblom.nl

Verslag: Mariska Steenbergen
Fotografie: Rob de Haan