Eén van de grootste hoogtepunten van de hippiecultuur uit de jaren 60 was The Summer of Love in 1967 die plaatsvond in de wijk Haight-Ashbury in San Francisco. Deze zomer ging de geschiedenisboeken in als keerpunt in die periode door een grootse bijeenkomst in het Golden Gate Park, “the Gathering of the Tribes” waarbij zowel voor- als tegenstanders van de Vietnam-oorlog en de gevestigde orde één gemeenschappelijke deler hadden: de muziek uit die tijd, die enorm verbroederde.

De ca. 50.000 mensen die bij the Gathering aanwezig waren zorgden voor het begin van deze nieuwe periode: enkele maanden later spraken de mensen zich massaal uit tegen de Vietnam-oorlog en maakten dit visueel duidelijk door o.a. oproepen voor de militaire dienst publiekelijk te verbranden. E.e.a. leidde zelfs tot een mega-demonstratie in New York waar zo’n 400.000 mensen protesteerden tegen deelname aan deze oorlog. Maar ondertussen probeerde men in de tegengestelde richting te leven: gewoon door te léven, onder het genot van een stickie of LSD, “make love, not war” is een wereldberoemde uitdrukking uit deze tijd. San Francisco was the place to be!

“If you’re going to San Francisco
Be sure to wear some flowers in your hair
If you’re going to San Francisco
You’re gonna meet some gentle people there

For those who come to San Francisco
Summertime will be a love-in there
In the streets of San Francisco
Gentle people with flowers in their hair…”

1967

Deze muzikale voorstelling van “The Summer of Love” schetst een tijdsbeeld uit 1967. Een jaar waarin veel gebeurde, zoals het voor het eerst uitzenden van reclame op tv, de groter wordende protesten tegen de Vietnam-oorlog, het gretiger roken van stickies en gebruik van LSD, openlijke liefdesbetuigingen, in de wereld startten meerdere oorlogen, rassenrellen braken uit, Che Guevara werd geëxecuteerd en dichter bij huis vond de geboorte van kroonprins Willem-Alexander plaats, werd Eddy Merckx wereldkampioen op de fiets, liep actrice Phil Bloom voor het eerst naakt op tv in beeld en vindt in de voetbalwereld de oprichting plaats van de Alkmaar Zaanstreek-combinatie AZ ’67 (nu AZ).

Première

In diezelfde Zaanstreek vond gisteravond de première plaats van de Nederlandse tour van “The Summer of Love”. In het gezellige Zaantheater in Zaandam trok een 7-koppige band het publiek mee terug naar het magische jaar 1967 en laveerde hen met de heerlijk tijdloze muziek uit die tijd. In de eerste helft startte elk deel met bewegende (zwart/wit)beelden uit de zestiger jaren om het tijdsbeeld neer te zetten, waarna steeds een klassieker uit de popmuziek werd vertolkt door de zangers en muzikanten. Reeds bij het eerste nummer kon het wat oudere publiek niet stil blijven zitten en zong en bewoog mee op deze tijdloze muziek. Het deel vóór de pauze was een verhaal van een jong stel wat voorzichtig verliefd op elkaar werd en de problemen die dit met zich meebracht, zoals het feit dat ze al snel werden gescheiden omdat de jonge knul werd opgeroepen voor militaire dienst…

Swingen

Na de pauze verschenen slechts kort weer enkele zwart/wit-beelden, maar werd al snel gestart met een aaneenschakeling van wereldberoemde nummers uit die tijd van o.a. Aretha Franklin, Tina Turner, the Mamas & the Papas, Procol Harum, Janis Joplin, The Beatles, The Turtles en het publiek sprong op om luid klappend en zingend mee terug in de tijd te gaan, een stuk nostalgie werd werkelijkheid! Enkele verkleedpartijen vonden plaats, waarbij de houten kettingen en bloemenblouses werden vervangen door geruite bloezen, bloemenkransen in het haar etc. Ingrid Olivia danste de sterren van de hemel en nam de meeste vrouwelijke zangpartijen voor haar rekening. Zij werd bijgestaan door de heerlijke warme stemmen van Eddie King en Eddie Mann. Helaas had toetseniste Rebecca Harkins slechts één solonummer, maar deze bracht een prikkelend kippenvel-gevoel bij eenieder met haar warme stem en duidelijke uitspraak. Het swingende drumwerk van Harry Denton en het virtuoze gitaarspel en zang van Louis Coupe en Leo Aram maakten een grote indruk op het toneel.

Voorstellingen

Hoewel het optreden doet vermoeden dat je de hele avond naar een Amerikaanse band kijkt: niets is minder waar. De leden komen uit alle delen van de wereld, zoals Nieuw-Zeeland, Ierland, Engeland en Schotland (voorheen ook o.a. een Nederlander). Om de zoveel tijd stort een bandlid zich in een andere uitdaging en verlaat de groep. Zo zijn Eddie King, Rebecca en Leo pas slechts enkele dagen geleden opgenomen in de Summer of Love-club. Hierdoor kan het overkomen op het publiek alsof er een kleine ‘blokkade’ staat tussen band en publiek, maar het is voor hen ook wennen. Wij zijn ervan overtuigd dat het saamhorigheidsgevoel met elk optreden zal groeien! Voorlopig staat alleen Nederland op de tourlijst, maar Duitsland, België en Denemarken staat op hun bucketlist.

Kijken (en meezingen en swingen)?

https://www.dgtheater.nl/voorstelling/the-summer-of-love

En denk eraan: make love, not war! Peace! Freedom!

Verslag en foto’s: Monique Picocrie

Lees ook:
Kinky Boots start met repeteren

er zijn geen afbeeldingen gevonden